16.4 C
Craiova
joi, 30 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de milioane intr-o secunda

100 de milioane intr-o secunda

Incercând sa schimbe 20.000 de euro, bani strânsi dupa doi ani de munca in Italia, doi tineri craioveni au primit cu 100 de milioane mai putin decât suma care li se promisese.


Doi tineri au reclamat ieri la Sectia 1 Politie Craiova ca au fost inselati cu 100 de milioane de lei la o casa de schimb valutar din localitate. Casa de schimb apartine SC SARALEX GRUP SRL Bucuresti, patronata de Alexandru Podgorean.


„Ne-a spus ca ne da 35.000 de lei la un euro“


Eugenia E. si fratele ei, Radu S., au muncit impreuna cu tatal lor vreme de doi ani si jumatate in Italia. Tatal lor a murit, iar cei doi tineri s-au intors in tara, cu gândul de a investi banii obtinuti. Ieri dupa-amiaza, cei doi frati au mers la casa de schimb valutar a firmei SARALEX, situata pe strada Unirii din Craiova, vizavi de Filarmonica Oltenia.


„Am vrut sa schimbam 20.000 de euro. Am intrebat-o pe casiera Udrea Valentina Ilona ce curs ne ofera pentru aceasta suma. Ne-a spus ca ne da 35.000 de lei la un euro. Ca sa fim siguri, am intrebat-o, totusi, ce suma totala ne da pentru 20.000 de euro. Ne-a raspuns: «Pai ce, nu stiti sa faceti calculul? Face 700 de milioane. Daca vreti, va dau un calculator sa verificati…». Când ne-a dat insa banii si chitanta, ne-am dat seama ca am fost inselati“, povesteste Radu S.


„Am vazut ca nu erau decât 600 de milioane, iar pe chitanta tot atât scria. I-am zis casierei ca ne-a dat mai putin decât promisese, dar ea ne-a raspuns ca asta e cursul, de 30.050 de lei. Atunci i-am cerut banii inapoi, dar nici n-a vrut sa auda. Ne-a spus ca tranzactia s-a efectuat deja“, a relatat Eugenia E.


Cei doi au anuntat imediat politia, un echipaj al Sectiei 1 Politie Craiova sosind la fata locului câteva minute mai târziu. Intâmplator, Daniela P., care trecea in acel moment prin fata casei de schimb, s-a oprit si le-a spus pagubitilor: „Astia sunt niste hoti! Si pe mine m-au pacalit cu 2.000 de euro anul trecut!“.


Cei doi tineri au mers la politie sa depuna plângere impotriva casierei si a casei de schimb valutar. Cu lacrimi in ochi, Eugenia E. repeta incontinuu, parca nevenindu-i sa creada: „Am pierdut 100 de milioane intr-o secunda. Nu se poate asa ceva! Numai eu stiu cât am lucrat, cu fratele meu si cu tata, care a murit, pentru banii astia“.


Politistii craioveni au inceput deja cercetarile in acest caz. Aproape in fiecare saptamâna, oamenii legii primesc plângeri impotriva amintitei case de schimb.


Lupul isi schimba firma, dar naravul…


Anul trecut, dupa zeci de reclamatii primite din partea clientilor, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj a inchis casele de schimb valutar din Craiova ale firmei ALLROM 2003. Lacatele n-au stat insa prea mult pe usi. Dupa putin timp, casele de schimb au fost redeschise. Purtau insa numele altei firme – SC SARALEX GRUP SRL -, cu toate ca erau controlate de acelasi Alexandru Podgorean, fiul deputatului PSD Radu Podgorean.


Desi mediatizate in repetate rânduri, tepele date la casele de schimb ale lui Podgorean au continuat. Initial, s-a folosit „metoda comisionului“. In Bucuresti, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca si Satu Mare, cei care voiau sa schimbe bani erau inselati prin perceperea unui comision de 10%, scris aproape ilizibil pe panourile unde erau afisate cursurile zilnice.


Ulterior, dupa ce legea a impus includerea comisionului in cursul de schimb, s-a recurs la o noua pacaleala – „metoda cecului de calatorie“ – o practica ingenioasa, dar in esenta asemanatoare. Pe panourile publicitare ale caselor de schimb SARALEX este trecut cu litere de-o schioapa cursul de schimb pentru cecurile de calatorie, dar mentiunea ca acest curs este valabil doar pentru cecuri este scrisa cât mai greu de descifrat pentru cei care nu sunt suficient de atenti.


Case de schimb inchise la Cluj-Napoca


Saptamâna trecuta, inspectorii clujeni de la Protectia Consumatorului au inchis cele doua case de schimb valutar ale firmei SARALEX din Cluj-Napoca. Motivatia: tepele date clientilor prin metoda cecurilor de calatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII