17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFemeia care a furat bebelusul, arestata

Femeia care a furat bebelusul, arestata

Politistii doljeni au reusit sa identifice si sa retina joi noapte femeia care a furat saptamâna trecuta copilul Marinelei Urâta din Spitalul de Urgenta Craiova. Filmul rapirii copilului indica faptul ca acesta a fost luat din spital joia trecuta, la ora 6.30 dimineata, si nu la ora 17.00, fapt care incrimineaza 12 cadre medicale din Sectia de neonatologie a unitatii.


Laura Iulia Sandu, de 24 de ani, fara ocupatie, si Dorel Radu, de 31 de ani, muncitor, ambii din Craiova, au fost retinuti de oamenii legii joi noapte, iar femeia a marturisit ca a furat bebelusul din spital. Politistii au ajuns la Iulia Sandu pentru ca aceasta a prezentat copilul mai multor oameni, insa pe numele ei nu era inregistrata nici o nastere recenta, in nici un spital din zona. Din declaratiile acestora politistii au stabilit motivul rapirii lui Ionel, dar au iesit la iveala si câteva neconcordante intre acestea si spusele asistentelor care au anuntat disparitia bebelusului. In realitate, copilul a fost sustras din maternitatea Spitalului de Urgenta joi dimineata, iar disparitia acestuia a fost remarcata abia la ora 17.00, fapt ce poate insemna ca pe cele trei ture schimbate pe sectie nimeni nu a trecut pe la bebelusi, chiar daca in documente sunt consemnate vizite. A doua varianta ar fi ca personalul medical ar fi observat disparitia copilului la timp, insa a ascuns acest lucru si a consemnat date false in documentele medico-legale. Ambele cazuri incrimineaza grav personalul maternitatii craiovene, insa directorul spitalului spune ca nu se poate baza pe spusele hoatei si acuza politia de greseli majore in cadrul cercetarilor.


A iesit cu copilul in brate fara sa o intrebe nimeni nimic


Conform celor stabilite de politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, Iulia Sandu, care s-a casatorit cu Dorel Radu in luna august, insa nu au facut demersurile schimbarii numelui, urmarea de mult timp sa gaseasca un copil. „Tânara a fost convinsa ca numai un copil poate face relatia cu sotul stabila, iar când a vazut ca nu poate ramâne insarcinata, a planuit sa obtina cumva acest copil. Astfel, a sustinut de câteva luni ca este gravida, aranjându-si o burta falsa, iar pe 27 septembrie s-a dus la Centrul de Plasament pentru a lua un bebelus. Când a vazut ca nu are sanse acolo, s-a orientat spre spital, unde stia ca sunt copii abandonati“, a declarat comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj. Iulia a vizitat Spitalul de Urgenta in cursul dupa-amiezii de 27 septembrie, chiar a intrat in salonul unde erau copii abandonati si a pus ochii pe Ionel, dar pentru ca era multa lume in sectie nu a putut sa-l ia. Dupa ce a cumparat o paturica pentru copii, noaptea de miercuri spre joi a petrecut-o in spital, mai exact pe scarile Policlinicii, iar joi dimineata, in jurul orei 6.30, s-a dus la maternitate, a intrat, a luat copilul, a coborât cu el si s-a oprit doar in statia de taxi din fata spitalului. In acest timp, nimeni nu a intrebat-o nimic. De aici a luat un taxi si s-a dus cu copilul direct acasa, unde a ajuns in jurul orei 7.30, spunându-i sotului si socrilor ca a nascut un baietel. Pentru ca tânara sustinea de multa vreme ca este insarcinata, familia a crezut ca a nascut un copil si nu a banuit nici o clipa ca acesta ar fi furat. La aceasta a contribuit si faptul ca Ionel fusese nascut prematur si semana cu un nou-nascut, insa nimeni nu s-a intrebat cum femeia a putut naste noaptea, iar dimineata sa fie externata cu tot cu bebelus. Vestea nasterii unui baietel in familie a fost primita cu bucurie si s-a inceput chiar cautarea nasilor pentru botez.


Dorel Radu spune ca nu a banuit nimic pâna miercuri, când s-a dus cu baietelul la spital pentru eliberarea certificatului de nastere. „Sotia mea disparuse de miercuri, 27 septembrie, si eu am crezut ca are probleme cu sarcina, pentru ca zicea ca e insarcinata. Am cautat-o pe la toate spitalele si nu am gasit-o. Pe 28, dimineata, pe la ora 7.30, a venit cu copilul acasa si mi-a spus ca a nascut un baietel sanatos, iar eu am crezut si am fost foarte bucuros. Copilul a stat acasa tot timpul, pâna marti dimineata, la ora 6.00, când am plecat cu el la spital pentru certificat. Acolo mi-au zis ca am venit devreme si sa revin, iar când m-am intors acasa am gasit un bilet de la sotie in care spunea ce a facut. Dupa ce am citit si ziarele, mi-am dat seama si am hotarât sa-l ducem inapoi, iar marti noapte l-am lasat impreuna cu Iulia la Spitalul CFR“, a explicat Dorel Radu cele intâmplate.


Politistii suspecteaza personalul medical


Din declaratiile celor implicati s-a stabilit ca bebelusul a fost furat la ora 6.30 din spital, cu 30 de minute inainte de a se schimba tura pe sectie, insa disparitia copilului a fost anuntata abia la ora 17.00, ceea ce ridica multe semne de intrebare la adresa celor trei ture care s-au schimbat intre timp. „Noi am fost sesizati joi, la ora 20.30, despre disparitia copilului. La 17.00 a fost sesizata conducerea spitalului, dupa care aceasta a luat legatura cu Postul de Politie din Motatei pentru verificari, dupa care s-a anuntat Politia municipiului, insa copilul a fost declarat disparut oficial la ora 20.30“, a mentionat Georgel Enescu.


Oamenii legii mai spun ca au banuit de la inceput o culpa a personalului medical, pentru ca acesta a dat declaratii identice, prezentând toti aceleasi ore exacte in legatura cu disparitia. Oamenii legii au stabilit insa ca asistentele nu au fost implicate in rapirea copilului. Conducerea IPJ Dolj a mai spus ca in acest caz cercetarile vor fi extinse, vor fi verificate fisele de primire dintre ture, pentru a se stabili eventualele infractiuni comise de personalul medical. „Conform datelor de pâna acum, cred ca este vorba de neglijenta in serviciu, deoarece copiii au fost luati in primire fara a fi vazuti, pentru ca altfel se observa disparitia celui in cauza. Se pare ca in fise sunt trecute mai multe activitati de hranire si tratament pentru nou-nascuti dupa ora 7.00 si trebuie sa se stabileasca insa cum s-a facut acest lucru daca bebelusul lipsea“, a mai spus comisarul Enescu. Alta ipoteza ar fi ca disparitia copilului a fost observata la schimbul de ture de dimineata, insa trebuie sa se stabileasca de ce cadrele medicale au tainuit acest lucru aproape 11 ore, pâna a fost anuntata conducerea spitalului.


12 cadre medicale risca sa fie date afara


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a reactionat dur la concluziile politistilor in ceea ce priveste culpa personalului medical, spunând ca asistentele si medicii de la maternitate sunt acuzati numai pe baza declaratiilor unei hoate. „Concluziile politiei spun ca ori timp de 11 ore copiii nu au fost vazuti de nimeni, ori personalul a ascuns disparitia copilului si a intocmit documente false. Sunt intrigata de atitudinea presei si a politiei, pentru ca prima a difuzat mai multe informatii eronate, iar politistii au facut multe greseli in ancheta lor. Prin aceste acuze sunt pusi sub semnul intrebarii ani de munca ai personalului medical si numai pe baza declaratiilor unei femei care s-a dovedit a fi hoata. Eu stiu ca acest copil a fost luat joi seara de la noi. Documentele medico-legale nici macar nu au fost ridicate de politisti pentru cercetari, iar acestea dovedesc ca vizitele la copii au fost facute“, a declarat Cristina Calangiu, directoarea Spitalului de Urgenta Craiova.


Conducerea unitatii a subliniat ca toate cele 12 cadre medicale care au lucrat pe cele trei ture din ziua când a fost furat copilul se vor alege cu desfacerea contractului de munca daca politia va demonstra ca acestea nu si-au facut datoria. Directoarea Calangiu a mai spus ca intotdeauna a considerat ca spitalul si firma de paza se fac vinovate de disparitia copilului din maternitate, insa cele doua acuze grave aduse personalului nu trebuie facute pe baza declaratiilor unor persoane necredibile.


Bebelusul si mama, la Centrul Maternal


Marinela Urâta si Ionel vor fi internati temporar in Centrul Maternal. Aceasta este decizia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, care incearca sa gaseasca o solutie pentru ca micutul sa ramâna alaturi de mama sa. Internarea s-a facut in cursul zilei de ieri si este considerata temporara, ea tinând seama de conditiile improprii pe care familia Golariu le are acasa. Directia Copilului impreuna cu Primaria Motatei si Fundatia umanitara norvegiana „Copilul si Familia“ au decis sa amenajeze corespunzator una dintre camerele locuintei familiei Golariu si sa le ofere mai multe lucruri necesare cresterii copiilor.


Pedepse


Laura Iulia Sandu si Dorel Radu au fost retinuti pe baza de ordonanta pentru 24 de ore. Femeia este acuzata de comiterea infractiunii de privare de libertate in mod ilegal si risca o pedeapsa cu inchisoarea de pâna la 15 ani. Dorel Radu este cercetat pentru comiterea infractiunii de tainuire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII