Fiscul doljean pierde 230 de milioane de euroDebite de peste 8.000 de miliarde de lei vechi la buget nu mai pot fi recuperate, in opinia finantistilor doljeni. La nivel national, arieratele istorice irecuperabile se ridica la aproximativ cinci miliarde de euro. ANAF vrea sa stearga datoriile daca primeste OK-ul Consiliului Concurentei si al Comisiei Europene.

Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au recunoscut ieri ca fiscul nu poate recupera mai mult de 10% din arieratele de peste 9.000 de miliarde de lei vechi pe care firmele le datoreaza catre buget. Directorul executiv al institutiei, Silviu Dumitru, a spus ca o mare parte din aceste debite sunt datorii istorice, care cresc permanent din cauza penalitatilor, cu toate ca fiscul nu mai are ce bunuri sa execute la aceste firme. „Din cele peste 9.000 de miliarde de lei vechi, 5.500 de miliarde reprezinta numai debitele restante catre bugetul de stat. Acestea din urma sunt, in cea mai mare parte, datorii istorice inregistrate de societatile de stat. Eu nu cred ca se mai pot recupera nici 10% din acesti bani. Datoriile cresc in fiecare zi din cauza accesoriilor. Cu toate ca debitele sunt vechi de ani buni, se aplica dobânzi si penalitati la debitele restante“, a afirmat Dumitru. Daca 10% va putea fi recuperat, statul isi va putea lua adio de la restul de 8.100 de miliarde de lei vechi, care inseamna, la cotatiile actuale, aproximativ 230 de milioane de euro. Alti reprezentanti ai DGFP Dolj sunt mai increzatori in legatura cu operatiunea de recuperare a creantelor. Spre exemplu, directorul executiv adjunct al institutiei, Mihai Antonescu, crede ca macar jumatate din arierate se pot incasa.

Cinci miliarde de euro pierdute


La nivel national, totalul arieratelor atinge cote impresionante, acestea ridicându-se la 17.853 de milioane RON, adica aproximativ cinci miliarde de euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, arieratele au avansat in primele opt luni din 2006 cu 17,7%, adica 2.934,5 milioane RON. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), mare parte din datorii au fost acumulate de mamutii industriali din proprietatea statului. ANAF a recunoscut recent, prin vocea presedintelui sau, Sebastian Bodu, ca aceste datorii sunt irecuperabile pentru stat. Seful fiscului a spus ca singura solutie ar fi stergerea arieratelor, cu ajutorul Consiliului Concurentei si al Comisiei Europene. Daca nu se intâmpla asa, arieratele vor creste permanent cu valoarea accesoriilor. Exemplele vin din anii trecuti când, desi fiscul a executat mai tot ce se putea executa, arieratele au crescut la loc. Masura propusa de Bodu ar duce si la simplificarea situatiilor financiare, care nu ar mai fi incarcate cu atâtea cifre. Ramâne de vazut insa daca stergerea datoriilor istorice va putea fi aprobata de Consiliul Concurentei si CE, care ar putea considera masura anticoncurentiala si ajutor de stat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 septembrie 2006

Actualitate

» Starurile autohtone, in productii TV
» Morandi, nominalizat la Premiile MTV Europe 2006
» Liana Stanciu nu mai are timp de film
» Tiesto, ambasadorul mondial al campaniei Dance4Life
» Caravana Best Model, in Craiova
» Diana Dumitrescu si-a dorit o petrecere in pijamale

Local

» Soptiti-i „sex“ ca sa va auda…
» Semne ca are amanta
» Trucuri pentru proaspete mamici
» Ce se poarta in toamna aceasta?
» Alegeti-va rujul potrivit
» Coltul gospodinei
» Orlando Bloom – mereu in criza de timp
» Posesorii de BMW, campioni la sex
» Barbatii – mai creduli ca femeile
» Frizurile sezonului toamna-iarna 2006-2007
» Domnii grizonati nu mai au trecere la doamne
» Alegerea jachetei – o misiune dificila
» Stiri IT&C
» O craioveanca, lansata de Andreea Balan
» Steliana Sima, o olteanca de succes
» Papusile prind viata
» Prichindeii se dau in spectacol
» Cosmarurile Amandei Peet
» Liza Minnelli va juca in „Lege si ordine“
» Kylie Minogue refuza sa poarte peruca
» Mariaj cu dubii pentru Nicole Kidman
» Russell Crowe, „prea batrân“

Sport

» Universitatea de sperante
» Continua seria neagra
» FC Caracal, en fanfare!
» Cursa decisiva in China
» Renault si Ferrari vor motoriza echipele Red Bull si Spyker
» O pista facuta dupa caracterul poporului chinez
» Massa, retrogradat zece locuri pe grila de start
» Alonso este optimist

Magazin

» Personalitatea si amenajarile interioare
» Saxifraga – „ochiul soarecelui“
» Dieta antistres
» Masa de duminica
» HOROSCOP
» Dieta pe timpul sarcinii
» Aveti grija de sanatatea lui!
» Caloriile din farfurie
» Operatia de apendicita are riscuri
» Retete utile in dureri de ficat
» „Parfum“ – despre cautarea perfectiunii
» Razbunare ca-n filme
» Roscate faimoase
» Linda Evangelista si secretele sale de frumusete

Top