5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLasati masinile acasa!

Lasati masinile acasa!

Mai multi prescolari de la Gradinita nr. 14 din Târgu Jiu au marsaluit in Piata Prefecturii pentru a-i convinge pe adulti sa renunte la automobile de Ziua Mobilitatii.


50 de prescolari de la Gradinita nr. 14 din Târgu Jiu au marcat Ziua Mobilitatii intr-un mod cu totul deosebit: si-au lipit pe piept mai multe poze si desene cu mijloace de transport nepoluante. Impreuna cu educatoarele si o parte a parintilor, micutii le-au facut o surpriza consilierilor judeteni. „Copiii au incercat sa-i convinga pe consilierii judeteni sa renunte la masini macar pentru o zi. Prescolarii le-au explicat consilierilor cât sunt de poluante autovehiculele pentru mediul inconjurator. A fost foarte frumos, mai ales ca micutii au invatat mai multe poezii si au desenat biciclete si trotinete“, a spus Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj. Alaturi de grupul format din prescolari si educatoarele lor au mai fost si membrii organizatiei nonguvernamentale „Hai-Hui“ din Gorj.


Desene pe asfalt si premii


Cei 50 de prescolari au participat la un concurs de desene pe asfalt, care a avut ca tema Ziua Mobilitatii. In Piata Prefecturii, micutii au format mai multe echipe si au ilustrat câteva dintre modurile in care adultii se pot deplasa fara a folosi autoturismele care polueaza. Copiii pe biciclete, patine cu rotile sau role au fost principalele personaje prezente in desenele pe asfalt premiate de juriu. Tinerii de la organizatia nonguvernamentala „Hai-Hui“ au fost cei care i-au supravegheat pe prescolari. Câteva saptamâni, doua dintre angajatele APM Gorj au mers la gradinita unde invata prescolarii si le-au predat câteva notiuni despre protectia mediului si despre poluare. Fiecare echipa participanta la concurs a primit dulciuri din partea organizatorilor. „Am reusit sa obtinem o promisiune de la membrii «Hai-Hui». Când vremea ne va permite, angajatii APM Gorj impreuna cu prescolarii vor merge si vor planta câtiva copaci in zonele care au fost afectate de alunecarile de teren. Pentru ca se spune ca omul trebuie sa planteze macar un pom in viata sa“, a precizat Fometescu.


Cu bicicleta prin oras


Gheorghe Fometescu impreuna cu 19 dintre angajatii sai vor parcurge pe bicicleta, astazi, de Ziua Mobilitatii, câtiva kilometri pe strazile din Târgu Jiu. Prin acest gest, directorul de la mediu vrea sa-i sensibilizeze pe conducatorii auto sa mai renunte din când in când la masini si sa mearga pe jos sau cu mijloace de transport nepoluante. „Am facut sedinta cu toti angajatii si i-am intrebat care stiu sa mearga pe bicicleta. Ne-am strâns 20, asa ca o sa mergem prin oars si o sa-i certam sau mai bine zis o sa-i sanctionam pe toti conducatorii auto care nu au vrut sa renunte la masini nici macar de Ziua Mobilitatii. Speram ca multi cetateni sa mearga pe jos, macar astazi. Doar o data in an este sarbatorita aceasta zi. Ar trebui sa o respectam cu totii“, a afirmat Gheorghe Fometescu. Cele 20 de biciclete au fost imprumutate de la „Amicii Salvamontului Gorj“. Angajatii de la APM Gorj vor imparti mai multe pliante trecatorilor pe care ii vor intâlni, dar si conducatorilor auto surprinsi in trafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS