20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova „se extinde“ in permanenta

Craiova „se extinde“ in permanenta

Pentru ca in zonele centrale si ultracentrale nu prea mai exista terenuri pentru constructii noi, multi dintre craiovenii care isi doresc o casa isi indreapta atentia catre cartierele care se contureaza la marginea orasului. In acest context putem vorbi de o tendinta clara a Craiovei de a se extinde catre satele invecinate.


Daca de proiecte rezidentiale mari Craiova duce lipsa, constructii noi „rasar“ de la o luna la alta. Fenomenul se intâlneste in mai toate zonele orasului. „Exista o preferinta clara catre zona centrala si ultracentrala, insa nu prea mai sunt terenuri libere. Drept urmare, foarte multi prefera case demolabile si in locul lor construiesc locuintele pe care si le doresc“, a declarat Carmen Radulescu, directoarea agentiei Carmen Imobiliare. Una din zonele „intinerite“ in acest mod este cartierul Siloz (Parcul Puschin, strazile 1848, General Dragalina, Tudor Vladimirescu etc.). „Este un cartier rezidential, in care investesc oamenii cu bani. Acolo s-au construit si se construiesc numeroase vile superbe. Alta strada cautata este Unirii“, a spus Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic.


Incotro se va extinde Craiova?


Cu toate ca se construieste si in Craiova, exista o tendinta clara a orasului de a se extinde catre localitatile invecinate. „Nu e vorba numai de oras, pentru ca acesta, ca teritoriu administrativ, nu mai are unde sa se extinda, ci de o tendinta a locuitorilor de a se orienta catre locuinte care sa le ofere mai mult confort. Oamenii incep sa construiasca pe terenul dinspre localitatile invecinate“, a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al Doljului. Potrivit acestuia, majoritatea oamenilor se orienteaza, in general, catre Pielesti, Cârcea, Malu Mare – directii in care se va extinde cel mai mult orasul. „In mare parte, oamenii evita zona dinspre Podari si Jiu – trebuie sa treaca dincolo de el si este destul de greu de construit in acea zona, mai ales ca dupa aceea incepe zona de deal“, a adaugat Cernatescu.


Noile cartiere ale Craiovei


Cartierul care s-a marit cel mai mult, intr-un timp extrem de scurt – ultimii doi ani, este cel din zona Daewoo. „Putem vorbi de doua cartiere noi, cel din zona Bordei – Drumul Muntenilor – Hanul Doctorului si cel din zona Daewoo. Preconizez ca acesta din urma va fi unul dintre cele mai bine cotate“, a afirmat Nicu Radut. Afirmatia poate fi motivata si prin faptul ca acolo sunt mai multi investitori care construiesc ansambluri rezidentiale de 10-15 vile, in timp ce in cealalta zona sunt mai multe persoane fizice care investesc in locuinte proprii.


Potrivit specialistilor imobiliari, alta directie in care incepe sa se extinda Craiova este Bariera Vâlcii, Simnicu de Jos. Cerere pentru aceasta zona se inregistreaza de aproximativ un an.


Chiar daca nu achizitioneaza teren pentru constructia de case, exista persoane care fac investitii si in alte zone. „Exista cerere pentru terenurile (doar pentru investitie) cu acces usor la drumurile europene – in zona Merilor (inspre Pic) si Metro. Mai exista cerere si pentru terenurile din zona unde se construieste Centura – in special la Tancodrom“, a spus Carmen Radulescu.


Constructiile noi aduc bani la bugetul local


Dorinta craiovenilor si a afaceristilor straini de a investi in constructii nu poate decât sa-i bucure pe olteni, mai ales ca acestea contribuie la bugetul local. Important este insa ca toate constructiile sa fie declarate. „Am facut intrarea la toate constructiile si a rezultat ca erau vreo 280 de constructii noi, apartinând persoanelor fizice, pentru care nu se platea impozit – le-am impus pe toate. Proprietarii acestora vor fi nevoiti sa plateasca taxe si impozite din momentul in care a expirat autorizatia de construire“, a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei Impozite si Taxe a Primariei Craiova. In urma controalelor, nereguli au fost gasite si la constructiile provizorii din târguri, care plateau chiria, dar nu si impozitele. Nu acelasi lucru se intâmpla in cazul firmelor mari. „De regula, firmele puternice si mari care construiesc ne anunta si se impun. Cele cu capital strain ne cer chiar ele sa facem verificari anuale. De fapt, firmele mari au o pondere destul de importanta pentru a aduce venituri la nivel local (Metro, Practiker)“, a mai spus Vacariu. Potrivit acestuia, zona care aduce cei mai multi bani la bugetul local este cea dinspre Selgros – unde sunt marile societati Daewoo, 7 Noiembrie, IUG, centrele comerciale si celelalte constructii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS