19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii, speriati de city manager

Primarii, speriati de city manager

City managerul sau administratorul de primarie, atât de necesar reformei in administratia publica, pare sa sperie edilii doljeni care vad in el un nou contracandidat la scaunul de primar pe care de-abia il pazesc de ochii viceprimarului sau ai secretarului de primarie.


Pentru a imbunatati munca in administratia publica locala, guvernul a hotarât sa introduca in Legea nr. 268/2006, care modifica si completeaza Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, o noua functie in cadrul primariilor municipiilor, oraselor si comunelor – administratorul public.


Acesta ar fi un secundant al primarului si va prelua o parte din activitatile executive ale acestuia in baza unui contract de management. Modelul city managerului american pare insa nepotrivit pentru administratia publica din România, unde primarul este ales prin vot direct si numai el poate fi tras la raspundere pentru ca nu a facut ce a promis in campania electorala. In plus, la introducerea administratorului de primarie nu s-a tinut cont de faptul ca atributiile administratorului public pot fi delegate de primar viceprimarului.


„Imi ia locul, iar pe mine m-au ales oamenii“


Toate aceste lucruri le cunosc si primarii doljeni care considera ca in primarii nu este nevoie de un city manager. Persoanele care vor sa ocupe aceasta functie noua din administratia publica bat degeaba la usile primariilor doljene, pentru ca foarte putini primari recunosc ca au nevoie de ajutor in „gospodarie“. Primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, refuza sa angajeze un city manager pentru ca acesta alaturi de cei trei consilieri ai sai ar forma un mic guvern in primarie. „Pentru un an, doi cât va mai fi aceasta echipa in primarie nu are sens sa angajam un city manager. Este vorba de o cheltuiala in plus si ne descurcam cu dosarele si actele. N-as vrea sa se spuna ca imi fac guvern in primarie din consilierii mei si city manager“, a mentionat Solomon. Primarul din Dabuleni vede in administratorul public un contracandidat si crede ca isi face treaba mai bine singur. „Nu este necesar in Primaria Dabuleni un astfel de manager. Daca il angajez, eu ce mai fac atunci? Imi ia locul, iar pe mine m-au ales oamenii. Mai bine mi-ar da mie banii pentru un astfel de post si as sti eu cum sa-i investesc“, a spus primarul Nicolae Dragoi.


Viceprimarul, cel mai bun city manager


Daca primarul orasului Bechet ar lua in calcul varianta angajarii unei persoane care sa preia o parte din atributiile primarului, edilul din Segarcea l-ar incarca pe vice cu povara unor atributii de primar. „Daca ne trezim cu prea multe treburi pe cap, atunci ii dam vicelui o parte din atributii si rezolvam problema fara sa angajam alta persoana in primarie“, a explicat Nicolae Popa. Sunt insa si primari care nu se sperie de reforma in administratie si postul de administrator de primarie si cauta o persoana potrivita care sa ocupe aceasta functie pentru ca, vorba aceea, fiecare trebuie sa manânce o pâine. „De când am auzit de modificarea legii, m-am gândit sa angajez o persoana tânara care sa ocupe aceasta functie pentru ca sunt destui tineri absolventi, pregatiti in administratie, care nu au de lucru. Primarul nu poate sa se imparta in doua, sa fie si pe teren, ca sa vada ce probleme sunt in oras, si la primarie, sa elibereze acte. Are nevoie de un ajutor ca sa evite supozitiile ca sta fie numai plecat, fie nu munceste“, a spus Nicolae Stancioi, primarul din Filiasi.


La comune sunt doriti managerii apolitici


Cu toate ca recunosc ca nu au bani in bugetele primariilor pentru a plati inca un angajat, primarii din mediul rural sunt mult mai incântati de prezenta unui manager in primarie si ar angaja un city manager, cu conditia sa nu fie membru de partid. „Voi angaja un om cu studii superioare, credibilitate, care sa ofere siguranta cetateanului si care sa nu faca politica. Acest om in primarie este de perspectiva si imediat ce ma intorc din concediu am sa gasesc unul potrivit“, a spus Jenica Aftinescu, primarul comunei Galicea Mare. Si Andrei Onea, primarul comunei Leu, ar angaja un administrator de primarie, daca bugetul institutiei
i-ar permite. „Acum nu avem bani pentru un astfel de post, dar pe viitor vom lua in calcul si aceasta functie, pentru ca reforma nu strica in nici o primarie“, a spus primarul. Cum legea nu ii obliga pe primari sa-si imparta mandatul si sarcinile cu un administrator public, reforma in administratie dupa modelul american al city managerului poate sa ramâna departe de primariile oraselor si comunelor doljene, pentru ca olteanul e de când lumea reticent la schimbari.


City manager


In Statele Unite, administratorul public este o persoana care se pricepe la toate, care are cunostinte temeinice si care este angajat pe baza unui contract de munca. Daca este un bun administrator, onest si gestioneaza bine fondurile, i se prelungeste contractul. City managerul nu are nici o leg[tura cu politica. El il degreveaza pe primar de toate treburile curente ale localitatii si nu se schimba la alegeri. Primarul se ocupa doar de strategia de dezvoltare a localitatii si de reprezentarea comunitatii care l-a ales la diferite intâlniri locale sau internationale. City managerul functioneaza in orasele mai mici, nu in metropole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS