12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbsolventii craioveni, atrasi de Capitala

Absolventii craioveni, atrasi de Capitala

Admiterea in invatamântul superior de stat bate la usa, dar multi dintre tinerii absolventi au gândul plecarii in strainatate. Ei spun ca, dupa terminarea unei facultati, sansele de angajare sunt minime.


Majoritatea absolventilor de licee si colegii craiovene si-au indreptat atentia catre facultatile din Capitala. Potrivit tinerilor, Bucurestiul le ofera mai multe oportunitati de afirmare, dar si perspective mai mari de angajare, dupa terminarea anilor de studiu. „Intentionez sa optez pentru Facultatea de Medicina din Bucuresti. Ma gândesc la acest lucru chiar de când am pasit pragul clasei a IX-a. Mi-ar fi placut sa ma inscriu la Facultatea de Arhitectura din Bucuresti, dar m-am razgândit. In ciuda faptului ca si Universitatea din Craiova ofera destule variante studentilor, prefer sa merg in Capitala, deoarece sansele de afirmare si de angajare sunt mai mari. Acolo, competitia este mai strânsa, dar cine munceste are si rezultate. Pentru mine este chiar o provocare“, a spus Raluca Ungureanu, absolventa promotia 2006 a Colegiului National „Carol I“ din Craiova. Alti adolescenti din Banie spun ca tinta lor o reprezinta facultatile din Arad sau Timisoara. „Universitatea din Craiova nu corespunde cerintelor mele. Iar daca aici tinerii se multumesc sa fie admisi in facultate doar pe baza mediei de bacalaureat sau mai bine zis pe principiul concursului de dosare, in Bucuresti inca se dau examene. Nu vedeti ce se intâmpla in Ministerul Educatiei, ce sa mai spunem noi de corectitudine si incredere?! Fiecare are pe cineva de ajutat, iar cei care sunt copii buni cu adevarat ramân pe dinafara!“, a spus Ionut Ghica, din Craiova.


„E un exod al tinerilor catre Bucuresti“


Directorul Centrului de Consiliere si Orientare Profesionala (CCOP) din cadrul Universitatii din Craiova, prof. Valentin Oprea, a declarat ca se remarca „un exod al tinerilor catre Bucuresti“. „Perspectivele pe care le ofera Bucurestiul, comparativ cu Craiova, sunt incomparabile. Si, când spun acest lucru, argumentez cu faptul ca diferentele sunt vizibile inca de la viata de student din Capitala si merg pâna la oferta de angajare. Cei care ajung in Bucuresti sau in orice alt centru universitar din tara sunt sustinuti de familiile cu putere financiara. Alt element care ii influenteaza pe adolescenti este faptul ca numarul de locuri din invatamântul superior este in crestere, iar Bucurestiul ofera mai multe sanse de viitor. Cererea este cu mult mai mica decât oferta“, a spus directorul CCOP Craiova, Valentin Oprea.


Potrivit sursei citate, orientarea liceenilor spre alte facultati din tara si de peste hotare se datoreaza si situatiei economice din Banie. „Craiova, in economia româneasca, nu ocupa o pozitie prea buna si nu se situeaza pe o treapta demna de un viitor. Si daca tinem cont de faptul ca anual ies de pe bancile scolilor aproximativ 5.000-6.000 de licentiati, este si firesc ca nu exista posturi pentru toti. Majoritatea, dupa ani de cautare, se plictisesc si se reorienteaza spre altceva. Cei mai multi au ajuns sa faca o facultate doar pentru a obtine cartonul. Este asa-numita «cultura a diplomei», nicidecum a calitatii pregatirii“, a explicat directorul Centrului de Consiliere si Orientare Profesionala din Craiova.


In medie, 10.000 de candidati aleg Universitatea din Craiova


Faptul ca tinerii craioveni prefera alte centre universitare nu-i sperie pe reprezentantii Universitatii din Craiova. Mai mult, conducerea Senatului Universitatii spune ca, de câtiva ani, numarul candidatilor care se inscriu la facultatile craiovene este constant si nu sare de 11.000 de doritori.


„Candidatii care se inscriu la noi, pentru ambele sesiuni de examene (iulie si septembrie), sunt in jur de 10.000. Si pentru acest an, fiecare facultate si-a stabilit deja criteriile de admitere. In general ele sunt aceleasi cu cele din anii anteriori si vor fi facute publice in mai putin de trei saptamâni, dupa ce vor fi aprobate de Senatul Universitatii. Printre preferintele lor ramân Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, cât si Facultatea de Stiinte Economice“, a explicat Mircea Zavaleanu, secretar-sef al Universitatii din Craiova, care a mai punctat si faptul ca, in conditiile in care se intra la facultate, fara examen, tinerii isi depun dosarele la cât mai multe facultati, chiar si la zece, mergând pe criteriul de a obtine cât mai mult, dar cu un efort cât mai mic, fara a face in prealabil o analiza pertinenta.


Selectarea facultatilor


Tinerii aleg o facultate si un domeniu de pregatire dupa mai multe criterii: perspectiva profesionala, pasiunea si rasplata financiara. In topul preferintelor se situeaza Facultatea de Drept si Facultatea de Stiinte Economice, urmate de Ingineria mediului, Horticultura (Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole – TPPA), Facultatea de Litere, Stiintele comunicarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS