5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrarile din centrul Craiovei, in pericol

Lucrarile din centrul Craiovei, in pericol

Modernizarea centrului Craiovei s-a izbit de o noua problema, deoarece proiectantul lucrarii a omis sa solicite descarcarea de sarcini a terenului. In aceasta situatie, lucrarile ar putea fi sistate pâna când primaria va respecta cu sfintenie actele normative in vigoare.


Lucrarile pentru modernizarea centrului Craiovei ar putea avea aceeasi soarta ca si cele de pe bulevardul Nicolae Titulescu, si anume sa fie suspendate. De situatie este vinovat, potrivit conducerii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National (DJCCPN) Dolj, proiectantul lucrarii, SC DESCO DESIGN Bucuresti, care a omis ca in autorizatia de construire sa includa si descarcarea de sarcini a terenului. Cei care trebuia sa duca la indeplinire aceasta sarcina, specialistii din cadrul Muzeului Olteniei, s-au autosesizat ca nu au fost chemati sa isi faca treaba si au anuntat DJCCPN Dolj. Potrivit reglementarilor in vigoare, inceperea constructiei nu putea fi realizata fara a fi solicitata descarcarea de sarcini a terenului la directie, aceasta la rândul ei comunicând conducerii Muzeului Olteniei ca trebuie sa supravegheze lucrarile.


Problema este cu atât mai grava cu cât, in orice moment, in zona se poate descoperi patrimoniu arheologic. Daca acest lucru se va intâmpla, pâna la descarcarea de sarcina arheologica autorizarea de constructie se suspenda sau, dupa caz, primarul Craiovei poate dispune intreruperea lucrarilor si sa instituie regimul de supraveghere arheologica. Precizam ca termenul de sistare a activitatii nu poate depasi perioada de 12 luni. „Nu am fost sesizati pentru descarcarea de sarcini a terenului. Când am vazut ca incep lucrarile, am anuntat Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Dolj ca s-a incalcat Legea nr. 43/2000, republicata in 2005, prin care obligatoriu autorizatiile de constructie trebuie sa contina descarcarea de sarcini a terenului. Primaria ar fi trebuit sa incheie cu noi un contract de prestari servicii prin care noi sa asiguram asistenta de specialitate in zona“, a declarat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei.


Reprezentantii primariei, calificati drept inconstienti


Pentru a asigura asistenta arheologica calificata in timpul lucrarilor din centrul Craiovei, primaria trebuia sa prevada in bugetul lucrarii si o anumita suma de bani. La ce valoare ar ajunge o astfel de activitate, Mihai Fifor nu a putut preciza, deoarece nu avea nici un amanunt referitor la suprafata care ar urma sa fie supravegheata. „Nu stiu cât ar costa primaria, deoarece nu am analizat lucrarea. Noi am vazut ca nu se respecta legea si am anuntat directia care are competentele necesare. Spre exemplu, la ultima descarcare de acest gen la centura ocolitoare de nord am primit 300 de milioane de lei“, a mai spus directorul Muzeului Olteniei.


Suparat pe reprezentantii Primariei Craiova este si directorul DJCCPN Dolj, Dan Lupescu, care a precizat ca aceia care au pus la punct lucrarea sunt inconstienti, pentru ca in orice moment se pot face descoperiri arheologice. „Nu ne-au solicitat nici o descarcare de sarcini a terenului, desi erau obligati sa faca acest lucru. Nu am nimic cu cei de la Bucuresti, dar cei din Craiova nu stiu de ce nu au luat toate masurile necesare pentru a asigura desfasurarea normala a lucrarilor. S-au facut ca nu stiu, crezând probabil ca nu ne dam noi seama“, a precizat Lupescu.


In schimb, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care coordoneaza lucrarea, nu a dorit sa comenteze acest subiect. Acesta a declarat in schimb ca va lua masurile necesare pentru o buna desfasurare a lucrarilor.


Dupa ce a fost sesizata de Muzeul Olteniei ca lucrarea in centrul Craiovei a fost demarata, conducerea Directiei a trimis mai multe adrese primariei, prin care o sesiza ca este obligata prin lege sa asigure descarcarea de sarcini a terenului. Pâna la ora actuala insa, municipalitatea nu a luat nici o atitudine in acest sens, ignorând avertismentele DJCCPN Dolj si continuând in acelasi timp lucrarile. Desi, potrivit Legii nr. 43/2000, directia este abilitata sa aplice amenzi care pot ajunge pâna la 500 de milioane de lei, conducerea acesteia sustine ca nu poate sa treaca la aplicarea de sanctiuni. Motivul il reprezinta, potrivit lui Dan Lupescu, lipsa actelor normative de aplicare a Legii nr. 43/2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS