10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Apa scade, casele cad

Lupta cu apele continua. In timp ce in Macesu de Jos, Cârna si Bistret nivelul apei a scazut, ca urmare a breselor facute in digul de la Nedeia, Dunarea se apropie din nou de Bechet. Autoritatile au anuntat ca, in urmatoarele zile, la intrarea in tara este asteptata o noua viitura.


Locuitorii din Macesu de Jos, Cârna si Bistret au scapat momentan de teroarea Dunarii. Bresele din digul de la Nedeia au inceput sa-si arate efectele, apa scazând in ultimele trei zile cu aproximativ 15 centimetri. In schimb, in Bechet apa de pe câmpul din apropierea zonei joase a orasului, inundata in urma cu o saptamâna, a crescut cu aproape 70 de centimetri.


„Dupa ce am fost inundati am spart soseaua in mai multe locuri ca apa sa se retraga, numai ca in ultimele zile a crescut cu aproape 70 de centimetri. Dupa ce a umplut balta de la Potelu s-a intors la noi si am fost nevoiti sa acoperim sparturile din drum, pentru a evita o noua inundare“, a declarat Constantin Oclei, primarul din Bechet. Locuitorii Bechetului Vechi au fost anuntati inca de vineri ca apele se vor intoarce si au privit ingroziti cum in ultimele doua zile apa creste si inainteaza din nou spre casele lor ce stau sa cada. Pentru a evita o noua inundare a Bechetului Vechi, autoritatile au hotarât sa faca o bresa de 100 de metri in digul de aparare dintre localitatile Potelu si Corabia din judetul Olt. „Prin bresa care se va face mâine (azi – n.r.) la Potelu, apa din Bechet va scadea. Cu toate ca apa se retrage incet din localitatile inundate din Dolj, cam cu cinci centimetri pe zi, pericolul va trece doar atunci când debitul Dunarii va ajunge la cote normale“, a declarat Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor Jiu Craiova.


In Bechet, Dunarea a avariat 119 case si a lasat 40 de familii pe drumuri, 215 gospodarii au fost afectate, iar peste 1.000 de hectare de teren agricol sunt sub ape. De asemenea, au fost evacuate 190 de persoane, majoritatea intorcându-se acum acasa. Portul a fost inchis, iar circulatia a fost blocata pe Drumul National 55 Bechet – Craiova.


Vine alta viitura


Cu toate ca au primit ultimele avertizari hidrologice, primarii din Macesu de Jos si Bistret sunt ingrijorati mai mult de apa care balteste de saptamâni in cele doua comune si de casele care cad una câte una, sperând ca, de data aceasta, Dunarea va ierta Doljul. Dupa trei zile de la crearea bresei in digul de aparare din zona localitatii Nedeia, apele din localitatile Macesu de Jos, Cârna si Bistret au inceput sa scada. Pentru oamenii din Macesu de Jos pericolul nu a trecut insa. Ei stau in corturi pe dealul din zona La Pietris si privesc cum casele lor se prabusesc in apele Dunarii. „Apa se retrage, dar prea incet si casele cad câte doua, trei pe zi, iar oamenii stau pe deal cu frica in sân si se roaga sa nu cada si casa lor. Chiar daca nivelul apei a scazut in comuna cu 15 centimetri, pericolul pentru noi il reprezinta cantitatea mare de apa din gospodariile oamenilor“, a spus Florea Cone, primarul din Macesu de Jos. Cu toate acestea, edilul-sef nu crede ca viitura asteptata pe Dunare va inunda din nou localitatea. „Viitura nu ne va afecta, pentru ca Dunarea este mai jos decât lacul format in incinta. In plus, bresele din diguri functioneaza si nu ne e frica decât de apa deja existenta“, a completat primarul.


In comuna Macesu de Jos, apele Dunarii au avariat 174 de locuinte, au distrus 18 si au inundat 255 de anexe gospodaresti. Pe lânga acestea, 3.264 de hectare de teren agricol si 599 de hectare de pasuni sunt sub ape.


La Bistret, pericolul nu a trecut


Si la Bistret, oamenii s-au mai linistit dupa ce apa a inceput sa scada, insa casele continua sa cada. „Apa a inceput sa scada destul de mult la noi in comuna. Pâna azi (ieri – n.r.) am vazut o diferenta de aproximativ 40 de centimetri. Oamenii se intorc la casele lor, insa exista in continuare pericol de prabusire a cladirilor. Majoritatea caselor sunt din chirpici sau pamânt si, chiar daca apele se retrag, daca au fost inundate vor cadea pâna la urma. Viitura anuntata nu cred ca o sa mai aiba vreun efect, nu o sa mai ajunga Dunarea la forta pe care a avut-o când venea cu 15.900 de metri cubi pe secunda“, a mentionat Constantin Raicea, primarul Bistretului.


In Bistret au fost avariate 315 case, 63 au cazut, au fost afectate de ape 415 gospodarii, iar 2.485 de hectare de terenuri agricole si 1.115 de pasuni sunt acoperite cu apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS