24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateONG-urile, date in urmarire de consiliul judetean

ONG-urile, date in urmarire de consiliul judetean

Fondurile europene pe care autoritatile locale in parteneriat cu diferite organizatii non-guvernamentale le pot accesa ramân deocamdata in contul Uniunii Europene. Mult prea saraci, ONG-urile si primarii doljeni nu au bani nici macar pentru intocmirea documentatiilor proiectelor de finantare.


Consiliul Judetean (CJ) Dolj a desfasurat in parteneriat cu ONG-urile doljene doar 16 proiecte in ultimii 12 ani. Toate eforturile autoritatilor judetene de a mobiliza si de a convinge societatea civila si administratia locala sa acceseze fonduri europene prin diferite proiecte si programe au esuat.


„ONG-urile trebuie sa vina la noi cu propuneri de proiecte si noi i-am invitat sa se inscrie in baza noastra de date. Acestea trebuie sa inteleaga ca au un rol important in rezolvarea problemelor comunitatii si au acces acolo unde administratia publica nu poate interveni. Din acest motiv, in statele membre ale UE organizatiile acestea au un rol asa de important“, a spus Ileana Majina, directoarea Directiei de Integrare Europeana, Dezvoltare Regionala, Relatii Internationale si Relatii Publice din cadrul CJ Dolj.


Primarii nu sunt interesati de parteneriatele cu ONG-urile


Nici autoritatile locale nu manifesta interes deosebit pentru proiecte in parteneriat cu ONG-urile. Doar sase primarii au participat la cele 16 proiecte, jumatate dintre ele fiind din mediul rural. „Am facut un proiect in parteneriat cu mai multe ONG-uri si cu consiliul judetean pentru introducerea gazelor in comuna, dar cred ca am sa renunt la el deoarece nu am primit cele 15 miliarde de lei de care am nevoie si nimeni nu vrea sa ma ajute“, a spus Stefan Strunoiu, primarul comunei Bradesti. In schimb, primarul orasului Filiasi, Nicolae Stancioi, este multumit de proiectele in care primaria a fost partener alaturi de CJ Dolj si câteva ONG-uri. „Am realizat prin doua astfel de proiecte un asezamânt pentru persoanele de vârsta a treia si o cantina sociala, si chiar daca un ONG s-a retras din aceste proiecte, am reusit sa realizam cu fonduri europene ce noi singuri nu puteam realiza. Mai avem un proiect, «Apa si canal», care nu a fost inca inceput“, a spus primarul din Filiasi.


La 2.500 de euro investiti, CJ Dolj a câstigat doua calculatoare


CJ Dolj a alocat bani doar pentru un program de instruire pentru dezvoltarea capacitatii manageriale a IMM-urilor si a autoritatilor publice locale. Dupa finalizarea acestui proiect finantat de CJ Dolj cu 2.500 de euro, in patrimoniul institutiei au intrat doua calculatoare. In plus, CJ Dolj a incheiat alaturi de 18 ONG-uri si primarii din judet un parteneriat care are ca scop reforma administratiei publice locale. Primarii care sunt partenerii CJ Dolj in acest program nu ii dau o prea mare importanta. „Reforma administratiei locale s-a facut demult si am dotat primaria cu aparate de ultima tehnologie, ca in UE. Acum avem probleme cu apa infestata in urma precipitatiilor abundente, si nu mai facem reforma in administratie“, a explicat Dumitru Ilie, primarul comunei Cosoveni. Iar la Dabuleni, acest parteneriat a fost aprobat tocmai la ultima sedinta a consiliului local. „N-am demarat inca nimic pentru ca de curând am adoptat o hotarâre in acest sens, dar vrem si noi sa accesam programele cu finantare externa“, a spus primarul Nicolae Dragoi. Cu toate acestea, autoritatile judetene au incredere in initiativele primarilor si cred ca acestea vor putea realiza in curând numeroase proiecte de finantare. „Primarii au inceput sa se implice din ce in ce mai mult in proiectele si programele cu finantare externa in parteneriat cu noi si cu ONG-uri deoarece au inteles ca din surse proprii nu pot realiza nimic si ca au nevoie de asocieri si de bani. Cum veniturile proprii sunt aproape nule, singura lor sansa pentru rezolvarea problemelor comunitatii o reprezinta fondurile europene“, a explicat Ileana Majina.


ONG-ul, uite-l nu-i


Cu toate ca in baza de date a CJ Dolj s-au inscris in ultimele luni 50 de ONG-uri, numarul acestora este mult mai mare. Dar cum nici o institutie doljeana nu tine evidenta acestor organizatii, ele dispar la fel de repede cum au aparut, deoarece din lipsa de fonduri si de parteneri nu pot sa realizeze nici un proiect. In conformitate cu Ordonanta nr. 26/2000, autoritatile publice ar trebui sa tina evidenta acestor asociatii si sa fie informate de Ministerul Justitiei atunci când un nou ONG se inscrie la judecatorie. „Nu stim exact numarul lor, deoarece unele dispar, altele nu au activitate si nu suntem informati atunci când se inscrie câte o asociatie noua la judecatorie. ONG-urile nu au fonduri, sedii si oameni. Ele apar dintr-o intentie buna a unor oameni care vor sa faca ceva si dispar pentru ca acesti oameni nu se ocupa numai de asta, deoarece au meseriile lor care le aduc venituri. A fi ONG-ist este un hobby in România si nu o meserie si din aceasta cauza proiectele sunt asa putine“, a explicat Ileana Majina. Si cum intotdeauna solutia problemelor comunitatii o ofera legea, incepând din acest an, conform Legii nr. 350/2005 CJ Dolj poate finanta si propune proiecte ONG-urilor interesate si va organiza licitatii pentru a alege organizatia potrivita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU