10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE nu investeste in sediul ADR Oltenia

UE nu investeste in sediul ADR Oltenia

Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia va mai functiona o perioada in cladirea Prefecturii Dolj. Comisia Europeana nu va finanta constructia unui sediu nou, de 800 de mii de euro, asa cum sperau Ministerul Integrarii Europene, conducerea ADR Oltenia si autoritatile judetene.


Fara fondurile europene, singura solutie este ca ADR sa se mute fie in fosta Scoala Speciala „Regina Maria“, spatiu propus de Consiliul Judetean (CJ) Dolj, fie in Caminul Energetic, cladire aflata in proprietatea prefecturii. Conducerea si angajatii vor renunta pentru moment la ideea de a construi un sediu nou, pe terenul de 492 mp de pe strada Oltet, nr.32, pentru care plateste aproximativ 40 de milioane de lei pe an taxa de concesiune catre Primaria Craiova. Marilena Bogheanu, directoarea ADR Oltenia, nu si-a pierdut speranta ca se va construi un sediu nou si a declarat insa ca nu este vorba de un refuz categoric al Comisiei Europene.


„Anca Boagiu, ministrul integrarii europene, a trimis un memorandum de finantare catre Ministerul Finantelor Publice si catre CE, dar pâna acum nu am primit nici un raspuns, deoarece ciclul de semnare si de finantare este destul de lung“, a declarat Marilena Bogheanu.


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a spus ca nu va da afara din cladire ADR Oltenia, dar asteapta ca angajatii acesteia sa se mute curând din birourile pe care le ocupa in prefectura. „Este inevitabila plecarea lor din prefectura, deoarece ne chinuim si noi, si ei. 14 camere din Palatul Administrativ sunt ocupate de alte institutii, iar angajatii prefecturii stau inghesuiti in birouri. Nu voi da afara o institutie a statului, ii mai pasui azi, mâine, poimâine, dar sper sa isi gaseasca un sediu cât mai repede“, a precizat Giugea.


Comisia Europeana, cu ochii pe ADR Oltenia


Desi Comisia Europeana (CE) nu a sprijinit financiar construirea de sedii pentru agentiile de dezvoltare regionala din tara, aceasta este interesata de locatiile unde agentiile isi desfasoara activitatea. Membrii CE vor participa la urmatoarea sedinta a Consiliului de Dezvoltare Regionala (CDR) Oltenia, din care fac parte presedintii de consilii judetene din cele cinci judete ale regiunii. „Vom face eforturi ca sa pastram agentia in Craiova, chiar daca i-a fost refuzat sprijinul extern pentru construirea unui sediu nou. Vom convinge atât membrii CE, cât si pe cei ai CDR ca putem pune la dispozitia angajatilor agentiei un spatiu propice. Daca CDR Oltenia va hotari sa se mute in cladirea fostei Scoli Speciale «Regina Maria», vom demara lucrarile in regim de urgenta si vom amenaja spatiul asa cum doresc ei. Nu sunt de facut decât mici modificari, cum ar fi schimbarea tocariei, punerea de parchet laminat, amenajarea birourilor si a toaletelor, investitie care se ridica la 3,5 miliarde de lei“, a explicat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.


Marilena Bogheanu a declarat insa ca nu a primit nici o instiintare despre mutarea in alt sediu. „Nu am primit nici un document din partea CJ Dolj care sa ateste mutarea noastra la fosta Scoala Speciala «Regina Maria». Daca nu se fac eforturi pentru a ni se oferi un nou sediu, vom bloca cele 71 de angajari pe care trebuie sa le facem pâna la sfârsitul acestui an. Noi avem nevoie de oameni, dar nu avem spatiu pentru ei“, a explicat Marilena Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS