10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStramutati de apele Jiului

Stramutati de apele Jiului

Cu toate ca au fost la un pas de a fi luati cu tot cu case de apele involburate ale Jiului, proprietarii celor cinci locuinte inundate din satul Potmeltu pot ramâne si fara despagubirile guvernului, si fara case, deoarece autoritatile judetene planuiesc stramutarea lor.


Proprietarii celor cinci case din satul Potmeltu din comuna doljeana Cotofenii din Dos, inundate marti de apele Jiului, risca sa nu primeasca despagubiri de la guvern deoarece si-au construit casele intr-o zona de risc. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca, desi Doljul nu are inca reactualizata harta zonelor de risc, aceste case nu trebuia sa primeasca aviz de construire.


„Cele cinci case sunt noi, construite intr-o zona inundabila, si acesti oameni ar trebui stramutati, asa cum a spus si Sulfina Barbu, ministrul mediului si gospodaririi apelor. Daca nu vor, atunci vor da o declaratie pe propria raspundere ca nu vor solicita despagubiri dupa inundatii. Deocamdata insa, noi nu avem o harta a zonelor de risc si lucram la reactualizarea ei, asa ca atunci când vom intocmi rapoartele de evaluare vom trece si aceste case, urmând ca guvernul sa decida cui va acorda despagubiri“, a explicat Giugea.


„Abia acum ne-am dat seama ca aici se pot produce inundatii“


Chiar daca zonele de risc nu sunt delimitate, primarii doljeni stiu care sunt acestea deoarece autoritatile judetene le-au interzis sa mai elibereze autorizatii de constructie pe terenurile unde se pot produce inundatii sau alunecari de teren. „Zonele de risc dintr-o localitate nu sunt precizate nicaieri de lege, pentru ca pâna anul trecut nu ne-am mai confruntat cu asemenea situatii grave provocate de inundatii. Am facut o adresa cu titlu de recomandare in septembrie anul trecut catre toate primariile din Dolj de a nu mai elibera autorizatii de construire in acele locuri care au fost inundate. In general, cred ca au respectat recomandarea facuta. Ar trebui sa se actualizeze planurile de urbanism prin delimitarea zonelor de risc la inundatii din zece in zece ani“, a spus Dumitru Cernatescu, arhitect-sef al judetului. Autoritatile locale din comuna Cotofenii din Dos nu stiau insa ca zona in care s-au construit cele cinci case este zona de risc. „Noi ne-am dat seama abia acum ca aici se pot produce inundatii pentru ca de 70 de ani Jiul nu a mai iesit asa din matca. Trebuie sa modificam planul urbanistic general si sa nu mai dam autorizatii de construire in astfel de zone“, a spus Nicolae Tâmplaru, viceprimarul comunei Cotofenii din Dos.


Satenii din Potmeltu tin cu dintii de pamânt


Locuitorii satului Potmeltu din comuna doljeana Cotofenii din Dos par sa fi uitat repede ziua de marti, când apele Jiului au trecut peste digul de protectie si s-au revarsat peste terenurile agricole, amenintând sa inunde intreg satul. Daca atunci acestia i-au ajutat pe jandarmi si pe angajatii Directiei Apelor (DA) Jiu sa opreasca apa la intrarea in sat, acum nu vor sa mai lase echipele DA Jiu sa ia pamânt de pe terenurile primariei pentru a reconstrui drumul de acces catre statia de apa, distrus de puhoaie. „Nu ne lasa oamenii din sat sa luam pamânt de pe un teren de unde ne-a dat voie primaria sa sapam. Trebuie sa reparam drumul catre statia de apa pe care l-am spart ca sa poata apele de pe câmp sa se reverse in Jiu. Satenii au inceput deja sa ameninte soferii basculantelor care cara pamântul si spun ca noi vrem sa distrugem acum si un drum de exploatare“, a spus Gheorghe Mita, sef de formatie de la DA Jiu. Viceprimarul comunei Cotofenii din Dos, Nicolae Tâmplaru, ii apara pe sateni. „ Pamântul de la islaz este proprietatea primariei si nu sunt motive ca oamenii sa fie deranjati. Drumul de exploatere nu va fi distrus si poate oricine sa circule pe el“, a explicat viceprimarul. De asemnea, din cauza umiditatii mari din sol si a ploilor din ultimele zile, patru case si trei anexe din celelalte sate ale comunei Cotofenii din Dos au fost distruse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS