13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn cutremur mare ar provoca un dezastru

Un cutremur mare ar provoca un dezastru

Daca ar avea loc un cutremur de mare intensitate in Craiova, multe dintre cladiri s-ar prabusi. La 29 de ani de la seismul devastator din 4 martie 1977, reprezentantii municipalitatii spun ca nu au un program de reabilitare a constructiilor din oras.


Majoritatea cladirilor din Craiova care reprezinta un adevarat pericol pentru cei care locuiesc in ele sunt situate in centrul vechi al orasului. Altele sunt amplasate pe mai multe artere secundare ale municipiului si au fost construite inainte de anii 1940. Este vorba chiar de cladiri din 1900 sau 1910. „In Craiova sunt case cu parter si etaj care ar putea avea probleme si care nu au facut obiectul unor proiecte de consolidare si nici nu au beneficiat de expertize tehnice. Cladirile din centrul vechi al Craiovei reprezinta si ele un punct nevralgic, dar trebuie sa avem in vedere ca nu putem sa consolidam haotic, cu mormane de ciment“, a declarat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj. Potrivit ing. Cornel Buteanu, de la Directia Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul consiliului judetean, blocul 13 din cartierul Valea Rosie se afla in curs de consolidare, din cauza riscului pe care l-ar prezenta.


Reprezentantii municipalitatii dau vina pe legislatie


Atât arhitectii, cât si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Dolj au tras numeroase semnale de alarma referitor la pericolul pe care il reprezinta cladirile vechi si neconsolidate pentru aglomeratia urbana. Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii craiovene spun ca sunt legati de mâini si de picioare in aceasta privinta. „Nu putem face nici macar o expertiza, la nivelul celor 3.800 de blocuri din municipiu, daca nu se schimba ceva in acest sens. In acest moment, legislatia nu ne permite sa intervenim pentru ca majoritatea sunt cladiri particulare. Nu avem blocuri cu bulina rosie, dar sunt destule imobile care ar trebui sa aiba acest insemn. Nu putem sa facem altceva decât sa ne rugam sa nu avem un cutremur mare“, a declarat Antonie Solomon, primarul Craiovei.


Cutremurul din 1977 l-a gasit pe Solomon student. „La cutremurul din 1977 eram student in anul I de facultate si am tras o sperietura zdravana in caminele de pe Calea Bucuresti. Am trait clipe de groaza când am plecat prin oras si mi se parea ca suntem in razboi, cu case prabusite si victime. La aceasta data am un sentiment de neliniste, mai ales când aud tot felul de previziuni, in legatura cu producerea de cutremure. Avem cladiri vechi, de peste o suta de ani, care nu au beneficiat de consolidare“.


O lista completa cu imobilele expertizate nu exista


Ordonanta nr. 14 din 26 ianuarie 2006 modifica un act normativ privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente. Este vorba de trei schimbari esentiale. Una dintre acestea este introducerea obligativitatii expertizarii cladirilor inalte care au la parter spatii publice, sali de spectacol, de expozitii, spatii comerciale, de asistenta medicala, administratie publica, in termen de doi ani. Pentru persoanele fizice, expertiza este finantata de la bugetul de stat, iar pentru spatiile publice, expertiza este platita de proprietari. Pentru cladirile care se incadreaza in clasa I de risc seismic, autoritatile locale emit notificari. In termen de doi ani de la data notificarii trebuie realizata proiectarea lucrarilor de consolidare. Executia acestor lucrari va incepe in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului.


Autoritatile doljene nu au in acest moment o lista completa cu imobilele pentru care s-au efectuat expertizari. „Au fost expertizate foarte putine constructii care sa corespunda din punct de vedere seismic, conform normativelor in vigoare. Cea mai reprezentativa cladire expertizata si care prezinta risc este Casa Alba. S-a intocmit o documentatie si s-a facut un proiect de reabilitare, dar deocamdata nu s-a trecut la realizare. Nu se afla in situatia de bulina rosie. Nu putem spune exact câte cladiri au fost expertizate pentru ca nu toate analizele au ajuns la consiliul judetean“, a precizat Dumitru Cernatescu. In termen de noua luni de la data la care va intra in vigoare Legea de aprobare a Ordonantei nr. 14, primarii municipiilor si oraselor trebuie sa identifice si sa inventarieze cladirile de locuit multietajate care au spatii publice la parter.


Zone periculoase la cutremure


In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din România se comporta diferit la un cutremur. „Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii. Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme“, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamântului.


Specialistii refuza insa sa dea detalii despre harti de risc, pe motiv ca ar crea panica. „La cutremurul din ’77, unii oameni au murit carbonizati in propriile locuinte, desi acestea nu au suferit pagube majore, deoarece gazul nu a fost intrerupt si s-au produs incendii“, a spus Gheorghe Marmureanu, care a solicitat ajutorul autoritatilor pentru instalarea unei structuri de avertizare on line pentru distributiile de gaze si electricitate.


Cel mai mare cutremur din Vrancea a fost inregistrat in 26 octombrie 1802 si a avut magnitudinea de 7,9 pe scara Richter. In aparitia cutremurelor vrâncene puternice s-a constatat o oarecare ciclicitate, intr-un secol producându-se doua-trei cutremure cu magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Cele mai mari cutremure ale secolului trecut au avut loc la un interval de peste 30 de ani.


Sfatul specialistilor


In cazul unui seism, specialistii recomanda urmatoarele: pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batrânii si femeile. Preveniti tendintele de a se parasi sala de clasa, de curs, laboratorul, locuinta, deoarece se poate ajunge la aglomeratie si panica, conducând la accidente nedorite. Daca va aflati in fata unei cladiri, ramâneti departe de aceasta; daca va aflati inauntru, ramâneti acolo, departe de ferestre care se pot sparge. Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa, iar copiii sub bancile din clasa sau mese; sprijiniti-va cu palmele pe podea sau tineti-va cu mâinile de piciorul mesei sau de tocul usii, pentru a va asigura stabilitatea.


108 cutremure in ultimul secol


Un eveniment seismic are loc când la suprafata Pamântului sau in interiorul sau se produce o degajare a unei energii potentiale acumulate. Pentru cutremure, aceasta energie este una potentiala de deformare, care tensioneaza mediul. Pentru teritoriul tarii noastre prezinta o importanta cutremurele de origine tectonica, din aceasta categorie facând parte si cutremurul din 4 martie 1977. România a avut parte in ultimul secol de 108 cutremure cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter, 99 fiind produse in zona Vrancea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS