30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidele nu au declarat toti banii la stat

Partidele nu au declarat toti banii la stat

Partidele parlamentare nu s-au grabit sa declare toti banii pe care in anul 2004 i-au primit din donatii, iar situatiile financiare sunt neactualizate. Pe primele locuri se gasesc PNL si PC, care au beneficiat in campania electorala din 2004 de donatii in bani, peste limita legala.


Potrivit raportului Curtii de Conturi pe 2004, cele doua formatiuni au incasat donatii peste limita admisa, in suma de 76,5 milioane de lei, respectiv 500 de milioane de lei.


In total, partidele politice au primit, in 2004, donatii in valoare de 11.083,6 milioane de lei.


Potrivit aceluiasi raport, exista trei cazuri in care donatiile au fost primite si utilizate fara sa fi fost mai intâi declarate Curtii de Conturi. Este vorba despre PUR, cu o suma de 55 de milioane, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, de PNL – 36 de milioane, din care 26 de milioane la filiala Cluj si zece milioane la filiala Vrancea, dupa inceperea campaniei electorale pentru alegerile locale, si PRM, filiala Mehedinti, cu donatii de 147,9 milioane de lei utilizate in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.


Partidele se mai fac responsabile si de nerespectarea obligativitatii publicarii tuturor donatiilor care depasesc zece salarii de baza minime brute in 2003 si 2004.


In final, Curtea de Conturi arata ca formatiunile politice s-au folosit si de venituri incasate prin incalcarea prevederilor legale. Valoarea totala a acestor venituri este de 949,1 milioane si se regasesc in principal la PSD, PRM si PNL, conform documentului citat.


Situatii financiare neactualizate


Pe de alta parte, Curtea de Conturi a constatat ca situatiile financiare intocmite la sfârsitul anului 2003 de PNL, sediul central, nu au cuprins activitatea unui numar de 22 de filiale judetene; dupa preluare prin absorbtie a UFD de catre PNL nu au fost prezentate la control documente din care sa rezulte ca fuziunea a avut loc si din punct de vedere patrimonial.


Curtea mai atrage atentia ca PSD se face vinovat de neactualizarea declaratiilor de impunere, in situatia in care valoarea constructiilor inventariate la 31 decembrie 2003 a crescut de la 30.189,3 milioane la 73.483,9 milioane de lei la sfârsitul anului 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS