Magistratul Maria Huza, la bara

Autori


Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in instanta a judecatoarei Maria Huza, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru savârsirea infractiunii de fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii, precum si a lui Mihai Enachescu, director la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Bucuresti, pentru savârsirea infractiunii de acordare de credite cu incalcarea legii.

Procurorii au constatat ca, in anul 2001, folosindu-se de calitatea de presedinta a Tribunalului Bucuresti, Maria Huza a obtinut un apartament cu suprafata de aproape 100 de metri patrati in Bucuresti. Pentru a obtine apartamentul respectiv, Maria Huza a dat in fata notarului o declaratie necorespunzatoare adevarului, prin faptul ca a precizat, contrar legii, ca nu are „locuinta in municipiul Bucuresti“. Or, cerinta din art. 48 din Legea nr. 114/1996 si art. 6 din OG nr. 19/1994, pentru a putea dobândi o locuinta, in conditiile de mai sus, era de a nu fi detinut sau instrainat vreo locuinta dupa 1990, indiferent de localitatea in care s-a aflat aceasta. La data declaratiei notariale, invinuita detinea o vila in municipiul Slatina. Contractul de vânzare-cumparare era totodata si contractul prin care invinuita platea o dobânda de 20%, corespunzatoare achizitiei in rate a apartamentului, din care 15% era suportata de stat, prin subventie. Aceasta subventie se acorda in conditiile legii doar anumitor persoane: tineri casatoriti, persoane cu handicap etc., iar invinuita nu se incadra in nici una din aceste categorii.

Invinuitul Mihai Enachescu, director de vânzari la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Bucuresti, este cel care a semnat contractul de vânzare-cumparare in conditiile de mai sus, desi stia ca invinuita nu are dreptul de a dobândi apartamentul in conditiile stipulate in contract.


De mentionat ca Maria Huza a cumparat apartamentul cu dobânda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti, in conditiile in care si fiica sa, Diana Micaela Huza, obtinuse un credit similar, cu dobânda subventionata de stat. De altfel, si tatal Mariei Huza, Petre Vasile, obtinuse un apartament in municipiul Slatina, tot cu ajutorul unui credit cu dobânda subventionata de stat. Cu privire la aceste ultime doua aspecte, dosarul a fost disjuns, urmând a se face cercetari.

Dosarul care ii priveste pe Maria Huza si pe Mihai Enachescu a fost inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. Valentin said:

    De paragina de la Filiasi vanduta pe bani grei nu se mai scrie nimic. De fapt cred ca se scrie degeaba. Dar e strigator la cer ! ! ! Am si eu o astfel de ,,cladire” de fapt paragina:
    ,,Vand cladire supraevaluata in Filiasi.Starea constructiei dezastruoasa. Aviz marilor companii.Evaluata la 80 de milioane de lei, pretul de inceperea negocierilor este de 3 miliarde lei, in conditii absolut reciproc avantajoase si de sfidare totala a legilor si a moralei. Pentru consiliere va puteti adresa fostului ministru al justitiei Rodica Stanoiu.”

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2006

Local

» Scoala nr. 37 „Mihai Eminescu“ ramâne inchisa
» Angajatii RAT Craiova au fiert un pic in suc propriu
» Scurte stiri
» Granita Craiovei, umflata din pix
» Camataru, stapânul lui Solomon!
» CDR Oltenia „a uitat“ sa aleaga sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala
» Primaria i-a „cuplat“ pe constructori cu sponsorii
» Balteanu, capturat din intâmplare
» Furt pe mâna cu paznicii

Dolj

» Asalt la pasapoarte

Sport

» Oltenii trag tare la antrenamente
» Costea are probleme cu tijele
» Stoica, dorit de sârbi
» Velcovici – „chior“
» Ovidiu Stinga este noul oracol din Banie
» Au reaparut problemele medicale
» Bornescu exerseaza in limba sârba
» Malaele si Adi Popescu, monitorizati de „Dulau“
» Minerul Matasari se pregateste la Olanesti
» Armata – FC Caracal
» Motrenii testeaza Dacia
» Nazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni
» Di Canio, robul fascismului
» Co Adriaanse a fost atacat cu pietre
» Internationali turci, in vizorul mafiotilor
» Animalele sunt mai bune decât oamenii!
» „Nu suntem la teatru“
» Colegiul National „Carol I“ a câstigat faza municipala
» „Putem produce surpriza in SUA“

Bani & Afaceri

» Casele de amanet, la un pas de faliment
» Salarii mai mari in administratia publica
» Se cauta director pentru OSPA
» Adio spaga in vama
» Sindicalistii din Finante, in proces cu ministerul
» Prospetimea si eleganta noii generatii Mercedes
» Alfa Romeo Brera – Regina Frumusetii in 2005

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Reduceri la haine de iarna
» Lenjeria intima – intre perle si diamante
» Scurte stiri
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Variante bicolore in amenajarea unui apartament
» Cum iti alegi patul asa dormi!
» Feriga, o planta ideala de apartament
» Ogarul afgan, un patruped delicat
» PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE

Top