5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele de paza, „adapost“ pentru fosti politisti

Firmele de paza, „adapost“ pentru fosti politisti

Fosti politisti acuzati de legaturi cu lumea interlopa sau de fapte de coruptie si dati afara din structurile MAI au gasit repede reteta succesului: s-au aciuat pe la firme de paza si protectie conduse din umbra de aproximativ aceleasi personaje pe care ar fi trebuit sa le arunce in spatele gratiilor.


Firmele de paza si protectie din judetul Dolj au devenit un soi de „cimitir al elefantilor“ pentru fostele cadre ale armatei, politiei sau SRI. Conform unor statistici oficiale, dar nu tocmai publice, printre conducatorii acestor firme de paza din judet se numara nu mai putin de 27 de militari in rezerva, dintre care 12 fosti ofiteri sau subofiteri din politie, 11 foste cadre ale Ministerului Apararii Nationale si patru fosti ofiteri SRI. Ar putea fi adaugati ca au facut parte de pe aceasta lista si fosti politisti care activeaza acum in Politia Comunitara Craiova – Constantin Petrescu, fost adjunct al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, acum sef al Politiei Comunitare, adjunctul acestuia, Gheorghe Cojocariu, fostul sef al Politiei Judiciare doljene, si Marian Grigore, fostul sef al Sectiei 1 Politie Craiova.


„In momentul de fata, actioneaza pe raza judetului un numar de 11 societati de paza cu sediul in Dolj, plus alte 30 de firme specializate, majoritatea cu sediul in Bucuresti, care si-au deschis puncte de lucru in Dolj. Cele 41 de firme specializate actioneaza in Dolj cu 1.326 de agenti de paza – din care 388 sunt avizati de politie ca agenti de paza inarmati, iar 938 neinarmati – asigura paza la 404 obiective, din care 34 cu paza inarmata“, a explicat subcomisarul Mihai Stoian, seful Serviciului Politiei de Ordine Publica din cadrul IJP Dolj.


SRI nu-l „inghite“ pe Baroana


In spatele firmelor de paza se ascund, insa, uneori, activitati ilicite. Oameni din lumea interlopa, camatari, recuperatori, isi deschid firme cu un asemenea profil, folosindu-si agentii de paza pentru a face presiuni asupra datornicilor si dusmanilor. Pentru a elimina asemenea situatii nedorite, noua lege care reglementeaza activitatea firmelor de paza – Legea nr. 333/2003 – instituie o complicata procedura de autorizare si licentiere a societatilor de profil. O astfel de firma nu poate activa daca nu are avizul politiei si al SRI.


Si in judetul Dolj au fost situatii in care firme de paza nu au putut primi licenta din partea politiei pentru ca SRI nu a avizat activitatea firmelor considerate nu tocmai „curate“. Cel mai concludent exemplu ar fi acela al firmei TOTAL SECURITY, patronata si condusa de Victor Baroana, de 55 de ani, fost politist la Circulatie. Firma – in spatele careia s-a vehiculat ideea ca s-ar afla Gigioc si Rosianu, nume cunoscute in lumea interlopa a Craiovei – a fost initial autorizata in baza Legii nr. 18/1996 sa efectueze activitati de paza a obiectivelor, bunurilor si valorilor. In baza Legii nr. 333, nu i s-a acordat insa licenta de functionare. „Firma nu a indeplinit conditia prevazuta de art. 20 alin. 2 din Legea nr. 333/2003, cu privire la acordarea avizului SRI“, a mentionat subcomisarul Stoian. Concret, SRI nu a acordat avizul, motiv pentru care Victor Baroana a actionat SRI in judecata.


Interesant este ca Baroana a incercat sa-si faca alta firma de paza, „curata“. Anul trecut, a infiintat B.P.V. GUARD, o firma cu un capital social de doar 2.000.000 de lei, in care Victor Baroana detinea 80% din partile sociale, iar restul de 20% apartineau Victoritei Catalina Baroana, de 21 de ani. N-a avut noroc nici de aceasta data, pentru ca SRI nu a „inghitit galusca“, neacordându-i nici de aceasta data avizul de functionare.


Alta Marie cu aceeasi palarie


Si FEDERAL GUARD a avut ceva probleme cu avizarea ei de catre SRI si politie. Presa a vehiculat ca in spatele acestei firme de paza s-ar fi aflat Samir Sprânceana si Enriko Constantinescu, doua nume la fel de celebre in lumea interlopa, dar si Jean Tudor, fost sef al Serviciului de Combaterea Crimei Organizate si Antidrog Dolj, dat afara din politie dupa ce au iesit la iveala relatiile sale mult prea cordiale cu boxerul Stefi Eduard, cunoscut drept cap al hotilor de buzunare din Germania.


Presa constanteana amintea in cursul anului trecut despre un scandal petrecut in luna aprilie 2005, in care ar fi fost implicati oamenii lui Samir Sprânceana. La acea data, Saceanu – cunoscut personaj al lumii interlope din Constanta – s-a suparat pe Ilie Balaci, pentru ca acesta nu l-ar fi salutat. A vrut sa-l „puna la respect“ pe celebrul fotbalist, trimitându-l la Craiova pe Ismail Iasar, important personaj al clanului Saceanu de la malul marii. Ismail Iasar ar fi fost insa snopit in bataie de Enriko Constantinescu, mâna de fier a gruparii conduse la acea data de Samir Sprânceana. Saceanu a vrut sa se razbune si a amenintat ca va invada Craiova cu 1.000 de oameni pe care ii va aduce din Constanta. Politistii doljeni au aflat si au luat masuri de securitate exceptionale, Cetatea Baniei fiind in alerta de gradul 0, timp de mai multe zile.


Dupa o serie de schimbari in cursul anului trecut, mergându-se pâna la schimbarea patronatului firmei, FEDERAL GUARD a primit avizul SRI si licenta de functionare din partea politiei. Firma este condusa acum de Mircea Teodor Geanta, de 31 de ani, care detine si 1% din partile sociale, restul de 99% apartinându-i lui Marius Serban Diaconescu, de 43 de ani, din Craiova.


Enriko pare sa-si fi pastrat, insa, influenta asupra firmei FEDERAL GUARD, stând dovada evenimentele din noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2005, când oamenii sai au intrat in conflict cu apropiatii lui Gigioc, in conflictul izbucnit intre discotecile craiovene Angel’s si Medieval.


Politia doljeana promite o supraveghere stricta a firmelor de paza si a activitatilor acestora, pentru a nu mai fi implicate in asemenea conflicte. „Noi monitorizam cu maxima atentie activitatea firmelor de paza, pentru a nu se mai inregistra conflicte de genul celor din ultima perioada“, a declarat subcomisarul Mihai Stoian, proaspatul sef al Serviciului Politiei de Ordine Publica Dolj.


Gorj


Gelu Livezeanu si Coco Paun si-au impartit Gorjul, dar s-au ferit sa-si dea lovitura finala unul altuia. Cei doi aveau legaturi strânse cu conducerea Politiei Târgu Jiu, care se impartise in doua: unii il protejau pe Paun, altii pe Livezeanu. Abia dupa ce presa a sesizat conducerea IGPR, s-a intervenit. Politia din Gorj a fost decapitata, iar Coco Paun a fost arestat. Dupa ce a fost pus in libertate, el a plecat din judet, in timp ce Gelu Livezeanu a parasit România.


Vâlcea


In Vâlcea s-a manifestat, pentru prima data in România, domnia unui singur lider al lumii interlope. Vasile Gorun, supranumit „Dumnezeu“, era legiuitorul absolut al orasului si nimeni nu avea vreun cuvânt de spus in fata lui. In momentul in care a fost arestat Gorun, in urma cu doi ani, orasul Râmnicu Vâlcea era terorizat de bandele acestuia.


Mehedinti


Drobeta Turnu Severin, oras de granita, a deschis calea spre Occident pentru multe personaje care au incercat sa se impuna in zona. Suprematia a detinut-o Marian Nauti. Plecat imediat dupa revolutie in Vest, s-a intors cu bani multi si a câstigat o zona de influenta bine delimitata. Treptat, fratii Burca au preluat o parte din afacerile lui Nauti, si anume cele cu autocare care transporta oameni peste granita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS