16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-au intors „americanii“

S-au intors „americanii“

Dupa doua saptamâni de plimbare prin America, delegatia Primariei Craiova s-a intors in tara sâmbata dupa-amiaza. Redactorii Gazetei de Sud le-au facut o surpriza oficialilor municipalitatii si i-au asteptat la aeroport pentru a-i intreba la cald cât de fructuoase au fost intâlnirile cu firmele americane. Primarul Antonie Solomon si viceprimarul Gheorghe Nedelescu au recunoscut ca au plecat mai mult in concediu decât cu afaceri.


25 de persoane s-au inscris pe lista Primariei Craiova pentru a lua parte la misiunea economica din SUA organizata de Camera de Comert si Industrie Oltenia. Pentru a nu li se face dor de cei ramasi acasa si pentru a profita de pretul redus al calatoriei (2.700 de dolari de persoana), afaceristii si oficialii din primarie si-au luat cu ei si nevestele sau copiii. Programul de intâlniri cu oamenii de afaceri de peste ocean s-a transformat insa mai mult intr-o excursie in principalele orase ale Americii, lucru tradat si de desfasuratorul misiunii, denumita pompos „misiune economica“. Din cele paisprezece zile de deplasare, doar doua erau dedicate intâlnirilor de afaceri, restul reprezentând plimbari sau vizite ale obiectivelor turistice. De exemplu, pe 5 si 14 decembrie erau stabilite intâlniri de afaceri la Consulatul României din Los Angeles si la cel din New York. Restul? Vizite prin Los Angeles, turul cazinourilor din Las Vegas sau plimbari prin studiourile Universal si Beverly Hills.


Cine au fost preafericitii excursionisti


Primarul Antonie Solomon si-a luat cu el sotia, Maria, venita in calitate de manager al societatii Soleymar din Craiova, fiul, director la aceeasi societate, dar si pe viitoarea nora, Gloria Dragoescu, angajata ca jurist la Regia de Transport Craiova. In total, familia Solomon a cheltuit numai pentru excursie 10.800 de dolari, adica peste 300 de milioane de lei. Urmatorul pe lista, ca importanta, este viceprimarul Gheorghe Nedelescu, insotit de sotia sa, Stana, manager la Sc Conflux Top Chic Craiova. Cei doi au platit pentru biletul de avion si pentru cazare in hotelurile din America 5.400 de dolari, aproximativ 180 de milioane de lei. De pe lista nu au lipsit nici apropiatii celor doi edili. Consilierul municipal Rodion Camataru a plecat impreuna cu sotia sa, Corina, ambii in calitate de actionari la Sc Camataru Comtrans SRL, omul de afaceri Dorel Petrescu a vazut America impreuna cu sotia, Luiza, si fiica, Roberta, toti reprezentând firma Sc Dores SRL. Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache nu s-a indurat s-o lase acasa pe sotia Florenta, angajata in functia de inspector la Garda de Mediu Dolj, si a scos din buzunar aceeasi suma ca si viceprimarul Nedelescu, in aceeasi situatie regasindu-se si seful Biroului Directia pentru Protectia Copilului Dolj, Cornel Baloiu, impreuna cu sotia sa, Carmen, director de vânzari la firma familiei Solomon.


Edili in concediu


Delegatia primariei a aterizat pe aeroportul Henri Coanda sâmbata in jurul orei 16.00. Dupa ce au trecut de vama, grupati pe familii, excursionistii si-au luat valizele si s-au indreptat in graba catre iesire. Antonie Solomon si vicele Nedelescu au fost asteptati la poarta de soferii din primarie care au venit de la Craiova cu masinile personale ale sefilor. „Ce faceti, ba? Si pe aici ati venit dupa noi?! Cum a fost? Am plecat mai mult in concediu. Am cheltuit vreo 5.000 de dolari pe cadouri si haine ca aveau reducere. Am plecat de acasa cu doua valize si acum m-am intors cu cinci. Am pierdut 500 de dolari la un cazinou din Las Vegas. Prin Beverly Hills nu prea era lume. Mi-a placut bradul din New York, dar cred ca tot mai bine e acasa. Am venit cu niste idei pe care sa le aplic si in Craiova, dar le voi spune zilele urmatoare“, a declarat Solomon, dupa care s-a urcat cu intreaga familie intr-un BMW 4×4 neagru. Daca primarul a vizitat America pentru relaxare, vicele Nedelescu a plecat in „misiune“ de frica sa nu moara fara sa vada tara tuturor posibilitatilor. „Sotia s-a ocupat de problemele de afaceri. Eu m-am dus ca experienta de viata, sa nu mor si sa nu apuc sa vad America. Am mers pe firma sotiei, se poate verifica. Doar o singura zi am fost la cumparaturi, dar am luat cadouri doar pentru nepotel, pentru ca restul produselor le gaseam si la noi. Am jucat in Las Vegas poker la masinute si am câstigat 140 de dolari. Pe mine m-au interesat strazile. Mi-a placut ca la ei sensul unic avea sapte-opt benzi“, a marturisit Nedelescu, care a recunoscut ca misiunea economica s-a transformat mai mult in concediu de odihna. Conform spuselor sale, una dintre cauze a fost intoarcerea in tara a consulului României din New York, situatie in care intâlnirile programate cu oamenii de afaceri au fost putine la numar. Aflat in grupul de prieteni ai celor doi edili, consilierul municipal Rodion Camataru a plecat ca din tun in directia masinii sale incarcat de valize.


„Am fost in Las Vegas, am bagat bani la masinute si putin la ruleta. Nu mult, mai mult de placere. Cred ca toata lumea care merge acolo joaca. Am cumparat mici atentii pentru prieteni, pentru ca se apropie sarbatorile. Aveam o viza de opt ani si mai avea putin si expira, asa ca am decis sa merg, mai ales ca exista posibilitatea prin Camera de Comert. A doua oara nu cred ca mai ajung acolo, pentru ca drumul este obositor“, a spus Camataru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII