19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVerificarile trec, romii vând in continuare...

Verificarile trec, romii vând in continuare…

Desi primisera avertismente prin care li se interzicea vânzarea incaltamintei vechi, a jucariilor si lenjeriei intime, romii le-au ignorat si si-au continuat vânzarea…


Daca primul control efectuat de inspectorii OJPC Dolj acum trei zile a fost pentru constatarea modului in care se desfasoara comertul in Târgul Romanesti, inspectorii au trecut ieri la sanctionarea celor care nu respecta legea. Dintr-un control a iesit un circ de nedescris.


Fotocopie prezentata ca document


Inspectorii OJPC Dolj si-au chemat ieri-dimineata intariri atât din partea jandarmeriei, cât si din partea Politiei Economice, care sa constate neregulile existente in târgul de haine la mâna a doua. La sediul OJPC Dolj, reprezentantii institutiei au solicitat si prezenta directorului Administratiei Pietelor si Târgurilor Craiova, Gheorghe Calinoiu, acesta lasându-se mult timp asteptat. Reprezentantii oficiului au constatat inca de la intrarea in târg ca avertismentele date de ei marti i-au lasat nepasatori pe romi. „Le-am interzis sa mai vânda incaltaminte, jucarii si lenjerie intima. Legea care interzice comertul unor astfel de produse este data din 2001, dar nici pâna acum nu este respectata. In plus, nici acte de provenienta a hainelor nu au putut sa prezinte. Unul sau doi romi au avut doar factura fiscala cu care si-au cumparat marfa“, a mentionat Gheorghe Marinescu, director OJPC Dolj. Ingeniozitatea romilor i-a lasat insa cu gura cascata pe reprezentantii institutiilor care venisera in control, la o privire mai atenta Gheorghe Marinescu descoperind ca majoritatea romilor isi fotocopiasera documentul dupa singurul „real“ existent. In plus, reprezentantul OJPC Dolj a mentionat ca „romii nu respecta legea, iar acestia profita de bunavointa organelor de control care nu iau masuri impotriva lor. Comerciantii desfasoara o activitate organizata ilegala, neavând autorizatie individuala pentru practicarea comertului ca persoana fizica independenta sau societate comerciala“. Pentru cele constatate, conducerea OJPC a decis intr-o prima faza sanctionarea cu 50 de milioane de lei a directorului Gheorghe Calinoiu.


„Ce tot aveti cu hainele si incaltamintea, doar nu au gripa aviara?“


Dupa ce inspectorii terminasera de verificat cam tot ce se putea, in târg si-au facut aparitia si reprezentantul romilor, Dumitru Tatian, revoltat, dar si directorul Gheorghe Calinoiu. Incurajati de prezenta liderului, romii au devenit irascibili in fata jandarmilor si a organelor de control. „Ce tot aveti cu hainele si incaltamintea pe care o vând tiganii, doar nu au gripa aviara?“. Gheorghe Calinoiu a sarit si el in apararea romilor din târg, mentionând ca acestia se afla in „perfecta legalitate, dar ca pe ici, pe colo, mai exista mici nefunctionalitati“. In plus, acesta a precizat ca Gheorghe Marinescu nu are nici un drept sa decida daca târgul functioneaza sau nu ilegal, ci doar sa desfasoare controale specifice protectiei consumatorului, dar pe anumite tematici. „Gheorghe Marinescu nu cunoaste legea. Exista Hotarârea de Guvern nr. 384/2003, in care se precizeaza ca in târg se poate desfasura nestingherit activitate de comert de tip talcioc, care da dreptul oricarui om sa vânda bunuri personale. Doar târgul trebuie sa aiba autorizatie, pe care o si are, nu fiecare din cei aproape 1.000 de romi. El trebuie doar sa constate neregulile existente care intra in sfera lui de activitate, in rest, Primaria Craiova poate decide desfiintarea târgului. Si in ceea ce priveste incaltamintea veche sau lenjeria intima, de care tot spune ca sunt interzise la vânzare, in magazinele second de ce exista?“, a spus Gheorghe Calinoiu.


In ceea ce priveste amenda de 50 de milioane, Calinoiu a spus ca o va contesta, pentru ca din punctul lui de vedere nu exista motive ca Administratia Pietelor si Târgurilor sa plateasca aceasta amenda. Singurul lucru pentru care Gheorghe Calinoiu se considera vinovat este ca nu le ofera comerciantilor din Târgul Romanesti conditii prielnice pentru desfasurarea unui comert adecvat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII