12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCirc la Judecatoria Craiova

Circ la Judecatoria Craiova

Familia Grecu din Craiova si-a dus ieri baietelul, de patru ani, in fata instantei de la Judecatoria Craiova. In mod surprinzator, presedinta completului care il citase pe copil s-a suparat când l-a vazut in sala si a vrut sa o amendeze pe bunica.


Un copil de patru ani din Craiova a fost citat in instanta ca pârât. Mihai Alexandru Grecu a fost instiintat sa se prezinte la proces pe 14 decembrie 2005, la Judecatoria Craiova. Micutul si parintii lui au fost dati in judecata de proprietarul imobilului in care locuiesc – Petre Fortian, avocat de profesie – si care a cerut judecatorilor evacuarea familiei Grecu din locuinta pe care o ocupa.


Cu citatia intr-o mâna si cu masinuta in alta


Ieri-dimineata, Mihai Alexandru Grecu – sau Mihaita, cum ii spun parintii – s-a trezit mai devreme ca de obicei, nu pentru a merge la camin, ci pentru a ajunge la timp la proces. Ajuns la judecatorie, cu citatia intr-o mâna si cu o masinuta in alta, insotit de parintii si bunica lui, Mihaita a stat linistit in primele minute, dupa care s-a plictisit. Pe rând, mama si tatal l-au plimbat pe cel mic pe holurile instantei pâna intr-un târziu, când au intrat in sala de sedinta, asteptând ca presedintele completului de judecata, judecatoarea Raluca Bontea, sa strige dosarul. Dar nici aici Mihaita nu prea a avut rabdare si a inceput sa se plimbe printre bancile din sala, fara ca sa-i atraga atentia cineva. „Daca a fost citat, l-am adus si pe copil, ca altfel puteam fi amendati, dupa cum scrie pe citatie. Noi le-am spus de la termenul trecut ca are patru ani, dar nu ne-au luat in seama. Dar ce sa spuna el, ca abia isi stie numele. Vorbeste cu noi acasa, dar intr-o situatie ca aceasta… Abia l-am tinut, ca s-a plictisit. Sa tii ore in sir un copil de patru ani sa stea linistit in sala de judecata este mai greu, ca el nu intelege nimic“, a spus Sorin Grecu. Este cunoscut faptul ca un minor nu are voie in sala de sedinta, iar presedintele completului are obligatia la inceputul sedintei de judecata sa faca precizarea ca, daca sunt copii in sala, sa iasa afara.


La plimbare prin sala de judecata


Dupa lungi asteptari, instanta de judecata a ajuns si la dosarul familiei Grecu, aflat la pozitia 32 pe lista. Grefierul de sedinta a strigat partile in proces, Sorin Grecu, Mariana Grecu si… s-a oprit. Probabil magistratul si-a dat seama ca e pe cale sa faca o gafa, asa ca nu l-a mai chemat la bara si pe pârâtul de patru anisori. Nedumeriti, parintii au intrebat ce fac cu cel mic, ca a fost si el citat. In acel moment, Mihaita s-a smuls din bratele bunicii si a fugit catre tatal sau. De emotie, sau poate de teama, micutul a izbucnit in lacrimi, dupa care a facut cale intoarsa catre bunica. Parca trezita la realitate si depasita de evenimente, presedinta completului de judecata a inceput sa strige: „Scoateti copilul din sala de judecata!“. Toate persoanele de fata priveau nedumerite si pentru câteva minute sedinta s-a transformat intr-un circ. Suparata, judecatoarea Raluca Bontea a refuzat sa comunice pârâtilor noul termen de judecata si a tinut cu tot dinadinsul sa o amendeze pe bunica lui Mihai. De parca aceasta ar fi fost rezolvarea greselilor facute de instanta.


Mihaita a lipsit degeaba de la camin


Pâna la urma, copilasul a fost invoit degeaba de la camin ca sa vina la judecatorie, pentru ca adversarul lui, avocatul Fortian, nu s-a prezentat la proces. Drept urmare, judecatoarea a fixat un nou termen, scutindu-l de aceasta data pe Mihaita de calvarul prezentei la proces si stabilind ca data viitoare va fi suficienta prezenta tutorelui copilului.


Despre acest incident, purtatorul de cuvânt al Judecatoriei Craiova a precizat ca un minor nu are voie in sala de judecata. Daca un minor sub 14 ani este totusi chemat in instanta, el va fi reprezentat de un tutore, acesta fiind de obicei unul dintre parinti. „Intr-un proces sunt citate partile din dosar, adica reclamantul si pârâtii indicati de acesta. Daca una dintre parti are sub 14 ani nu poate sta singura in instanta, dar va fi reprezentata de tutore, in acest caz unul dintre parinti“, a declarat Carmina Mitru, purtator de cuvânt al Judecatoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII