22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMama data in judecata pentru recuperarea indemnizatiei

Mama data in judecata pentru recuperarea indemnizatiei

Dupa un an in care a primit indemnizatia de crestere a copilului, o craioveanca a fost data in judecata de firma la care lucra pe motiv ca a primit banii din greseala. Desi eroarea nu-i apartine, femeia este pusa in situatia de a inapoia 88 de milioane de lei.


Costinela Sutu a primit indemnizatia timp de un an. In mai 2005, firma la care lucra si-a dat seama ca se facuse o greseala in acte si i-a cerut sa returneze banii. „Pe 8 mai am primit acasa un plic prin care mi se cerea sa ma prezint la serviciu pentru clarificarea situatiei. Nici nu stiam despre ce este vorba. Când m-am dus la firma mi s-a spus ca am primit indemnizatia din greseala si ca banii trebuie returnati“, a declarat Costinela Sutu.


Femeia s-a angajat pe 29 mai 2003 la SC CRAIMODEX SA Craiova, in functia de confectioner, si a lucrat pâna pe 1 decembrie 2003. „In decembrie am intrat in concediu prenatal. Copilul s-a nascut pe 6 ianuarie 2004. Dupa nastere a urmat o perioada de 120 de zile de concediu postnatal, iar din aprilie 2004 am inceput sa primesc indemnizatia de crestere care a fost sistata in aprilie 2005 “, a precizat Costinela Sutu.


A primit banii din greseala


Reprezentantii firmei de confectii au instiintat-o pe Costinela Sutu ca nu trebuia sa primeasca indemnizatia pentru ca stagiul de cotizare cerut de lege, de zece luni anterioare nasterii copilului, nu era complet. „Eu stiam ca nu am dreptul de a lua indemnizatia de crestere pentru ca nu aveam vechimea necesara. M-am interesat si am cerut ca sotul meu sa fie beneficiarul, dar sefa de personal de la firma mi-a spus ca nu este nici o problema si ca ar fi mai bine ca sotul sa lucreze in continuare, iar cea care sa ia indemnizatia sa fiu eu. Nu am zis nimic pentru ca m-am gândit ca doamna stie mai bine, toate actele si cartea de munca aflându-se la Domnia sa. Dupa un an mi s-a spus ca greseala a fost facuta din cauza faptului ca, la acel moment, firma nu avea un jurist care sa fie la curent cu modificarile aparute in lege“, a precizat Sutu. Modificarile la care se refera femeia s-au adus Legii nr. 19/2000 in ianuarie 2004. „Ca sa primeasca indemnizatia, in conditiile in care a nascut pe 6 ianuarie 2004, femeia trebuia, potrivit noilor reglementari, sa aiba zece luni lucrate in ultimele 12 premergatoare nasterii copilului. Ori, ea avea numai sase luni“, a mentionat Silvia Bosovici, consilier coordonator in cadrul compartimentului legislatie al Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj.


Trebuie sa inapoieze 88 de milioane


Ca urmare a faptului ca a primit, timp de 12 luni, indemnizatia de crestere a copilului, chiar daca nu avea acest drept, Costinela Sutu a fost chemata in judecata de SC CRAIMODEX pentru recuperarea a 88 de milioane de lei. „Eu nu am nici o vina. Nici ei nu au avut intentia sa greseasca, dar cum de au vazut eroarea abia dupa un an? Daca nu sunt vinovata, de ce sunt eu singura trasa la raspundere? Eu am pierdut acest an, am pierdut si bonurile de masa, iar acum am 88 de milioane de dat inapoi“, a mai spus femeia. Totodata, Costinela Sutu a tinut sa mentioneze ca reprezentantii firmei i-au propus sa ajunga la o intelegere pentru rezolvarea pe cale amiabila a situatiei. „Mi-au zis sa merg la lucru si, lunar, sa mi se opreasca din salariu pâna la acoperirea pagubei. Eu am copii acasa. Nu pot sa stau la serviciu pe nimic“, a afirmat Sutu. Situatia financiara a membrilor familiei Sutu este cu atât mai disperata cu cât se vad nevoiti sa traiasca doar din veniturile tatalui. „Sotul meu este cel care ia, acum, indemnizatia. Dar pâna sa facem demersurile necesare pentru acest lucru am pierdut banii lunilor mai si iunie. Consider ca este dreptul copilului meu si el nu ar trebui privat de acesta. De unde sa dau eu milioanele alea inapoi daca ele au fost folosite pentru cresterea unui copil? Trebuia, probabil, sa stau cu Monitorul Oficial in mâna pentru a vedea ce modificari mai apar in lege“, a concluzionat Costinela Sutu.


Reprezentantii SC CRAIMODEX SA nu au dorit sa comenteze cazul Costinelei Sutu mentionând, totusi, ca situatia ei este cunoscuta si ca a fost finalizata la nivel de intreprindere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS