5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChirii subevaluate de zece ori

Chirii subevaluate de zece ori

Doua asociatii din Târgu Jiu platesc 1.800.000 de lei vechi pentru un spatiu de 132 de metri patrati, inchiriat la parterul Directiei pentru Cultura, aflata in centrul orasului, institutia fiind cea care achita si utilitatile pentru organizatiile respective.


Fosta conducere a Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural (DCCPNC) Gorj a lasat in urma mai multe contracte paguboase pentru institutie. Pe lânga sumele de bani pe care actuala conducere le are de platit pentru organizarea unor actiuni care nu au avut avizul ministerului de resort, mai exista si câteva contracte de inchiriere a unor spatii, pentru sume derizorii. Este vorba de câteva sali situate chiar la parterul institutiei, unde functioneaza in prezent un anticariat si o asociatie care editeaza un ziar. Fostul director al Directiei pentru Cultura Gorj, Ion Sanda, a incheiat cu asociatia care a deschis anticariatul un contract valabil pâna in anul 2009. Pentru o suprafata de 77 de metri patrati, asociatia plateste 800.000 de lei vechi pe luna, adica putin peste 0,3 euro pe metru patrat, respectiv un leu nou.


Pret de zece ori mai mic


De asemenea, cea de-a doua asociatie, care editeaza o publicatie periodica, are incheiat un contract de inchiriere pentru o suprafata de 55 de metri patrati, pentru care plateste lunar 1.000.000 de lei vechi, adica 0,5 euro pe metrul patrat. Este de amintit faptul ca sediul DCCPNC Gorj se afla intr-o zona ultracentrala, institutia functionând in fostul sediu al BANCOREX. Pretul mediu al pietei pe metrul patrat inchiriat depaseste suma de zece euro. Olimpia Bratu, actuala directoare a DCCPNC Gorj, a precizat: „Sigur ca exista o legislatie referitoare la asociatii si fundatii, insa conducerea DCCPNC nu era obligata de nimeni sa incheie acele contracte, in dezavantajul institutiei. Pentru 132 de metri patrati incasam de la cele doua asociatii suma de 1.800.000 de lei vechi. Nici nu mai vorbesc de faptul ca exista intârzieri mari la plata chiriei. In aceasta perioada, noi nici nu avem caldura, iar incalzirea se face cu radiatoare. Este de amintit si ca toate utilitatile le achitam noi, iar chiria nu acopera nici macar plata caldurii sau a curentului electric. Unul dintre contracte expira la sfârsitul acestui an si vom vedea ce masuri o sa luam, care sa fie in avantajul nostru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS