22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecatoarea Huza, in corzi

Judecatoarea Huza, in corzi

Doi procurori din cadrul Departamentului National Anticoruptie au descins in urma cu doua saptamâni la Directia de Patrimoniu din cadrul Primariei Slatina. Ei au avut mandat pentru a ridica originalele documentelor cu privire la atribuirea cu chirie si apoi vânzarea unui apartament din patrimoniul Primariei Slatina catre parintii judecatoarei Maria Huza.


Este aproape neverosimil ca Vasile si Elena Petre au devenit beneficiarii unui apartament, desi erau pensionari, nu aveau buletin de Slatina, iar fata lor detinea o vila. Este vorba insa despre parintii unei judecatoare ajunsa presedinta la Tribunalul Bucuresti si membra a Consiliului Suprem al Magistraturii si socrii unui fost subprefect al judetului Olt, membru PDSR.


Iata cum stau lucrurile


In anul 1994, Vasile Petre, tatal judecatoarei Maria Huza, a primit o adresa din partea Consiliului Local al municipiului Slatina prin care era instiintat ca i s-a atribuit din fondul locativ de stat un apartament in municipiul Slatina. Pe aceasta adresa tipizata era scrisa de mâna si adresa apartamentului repartizat: strada Basarabilor, bl. 11, sc. E, apartamentul 6, trei camere. Adresa facea mentiunea ca Vasile Petre este pensionar. Ca si Elena Petre, sotia sa. Probabil ca repartitia apartamentului s-a facut cu ceva timp inainte de sosirea parintilor judecatoarei in oras, pentru ca intrarea efectiva in apartament si incheierea contractului de inchiriere s-au facut de-abia pe 15 noiembrie 1996. Aici se cuvin facute doua precizari. Una il priveste pe ginerele sotilor Petre, Ion Huza, care intre 1993 si 1996 a ocupat functia de subprefect ca membru PDSR.


A doua il priveste pe fostul primar al Slatinei, Gheorghe Paunescu. Intre cei doi a existat o strânsa legatura de prietenie. Trebuie subliniat ca repartizarea apartamentului s-a facut fara ca la dosar sa existe o solicitare in acest sens. La acea data, in evidentele Primariei Slatina erau inregistrate câteva mii de cereri pentru inchirieri sau repartizari de apartamente, majoritatea facute de tinere familii cu copii, din Slatina. Sotii Vasile si Elena Petre veneau tocmai din comuna Puchenii Mari, sat Puchenii – Mosneni, judetul Prahova. Nu se stie ce chirie au platit sotii Petre intre 1996 si 1999 pentru ca ea nu este specificata nicaieri. Doar dupa ce Primaria Slatina a preluat de la RAGCL Slatina administrarea fondului locativ si s-a incheiat un nou contract de inchiriere, in 1999, s-a stabilit o chirie de 338.643 lei pe luna. Pe care insa sotii Petre n-au platit-o mult timp pentru ca au decis sa cumpere apartamentul cu trei camere. Pe 17 august 2000, Vasile Petre a facut o cerere de cumparare in rate a apartamentului, care a si fost aprobata. Asa se face ca intre Primaria Slatina si sotii Vasile si Elena Petre, in vârsta de aproape 70 de ani, s-a incheiat un contract de imprumut cu plata in rate si un contract de vânzare-cumparare, ambele având numarul de inregistrare 20.460/2000. Pretul apartamentului cu trei camere a fost de 30.622.252 lei. Pe care, daca ii ajuta Dumnezeu sa traiasca atât, sotii Petre ar fi trebuit sa o achite pâna in anul 2015. Platind câte 240.000 lei pe luna.


Starea imobiliara a sotilor Huza


Fostul subprefect Ion Huza a fost unul dintre primii demnitari care si-au construit vile in Slatina, punând temeliile a ceea ce acum slatinenii numesc Cartierul de Vest.


Vila sotilor Huza a inceput sa se inalte pe la mijlocul anului 1993 si constructia n-a putut fi stopata de procesul intentat de unul dintre proprietarii terenului pe care se inalta casa. La inceputul anilor ’90 nu avea nimeni nici o sansa sa câstige un proces impotriva unei judecatoare si a unui subprefect. Nici in 2005 lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Vila inaltata in 1993-1994 a fost vânduta in 2003, cu 150.000 dolari, catre SC ALRO SA Slatina. Dupa cumparare, ALRO a mai bagat trei-patru miliarde in reabilitarea cladirii.


Acum, presedinta Tribunalului Bucuresti, judecatoarea Maria Huza, este acuzata si cercetata de DNA pentru cumpararea ilegala a unui apartament de serviciu in Bucuresti. Se pare ca si IJP Olt face cercetari in acest caz. De altfel, unul dintre girantii sotilor Petre la cumpararea apartamentului din strada Basarabilor a fost Cerasela Dobre, care la acea data era ofiter la Serviciul Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Olt. Iar sotii Petre au vândut apartamentul imediat, unei doamne din Germania.


Maria Huza, audiata la DNA


Procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva Mariei Huza pentru instigare la acordare de credit si fals in declaratii, fiind acuzata de incalcarea articolului 10, litera b, din Legea nr. 78/2000 privind sanctionarea faptelor de coruptie, precum si de fals in declaratii in legatura cu modul in care a obtinut, in Bucuresti, un apartament din fondul locativ de stat. Judecatoarea Maria Huza s-a prezentat ieri, insotita de doi avocati, la sediul Departamentului National Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiata in legatura cu acuzatiile care i-au fost aduse. Intâlnirea cu procurorii a durat aproape o jumatate de ora, Huza refuzând sa faca declaratii presei la iesirea din Parchet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS