21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurturi de energie de sute de milioane de lei

Furturi de energie de sute de milioane de lei

In Valea Jiului, furtul de energie electrica atinge cote nebanuite, in ciuda faptului ca reprezentantii Electrica Banat, impreuna cu politia, organizeaza saptamânal controale in toate orasele din zona. In urma acestora, sute de oameni s-au ales cu dosare penale, pentru ca prejudiciul pentru sustragerea energiei electrice se ridica in acest an la 26.000 RON.


Inca din luna septembrie, reprezentantii SC Electrica sustin ca se confrunta cu mari probleme legate de sustragerea de energie electrica in Valea Jiului, unde exista numeroase persoane care platesc 0,01 RON pentru 1 kWh. „In urma controalelor, de la inceputul acestui an si pâna in prezent, la Judecatoria Petrosani au fost depuse 217 dosare juridice continând cereri de chemare in judecata pentru emiterea de somatii de plata. De asemenea, au fost depuse tot la Judecatoria Petrosani 79 de dosare juridice pentru care ne-am constituit parte civila, in scopul recuperarii sumei de 26.000 RON. La Parchetul de pe lânga Judecatoria Petrosani au fost depuse 241 de plângeri penale pentru deteriorari de instalatii si 48 de plângeri penale pentru furturile de energie electrica, aflate in curs de cercetare. Si la Politia municipiului Petrosani au fost depuse 190 de plângeri penale privind furturile de energie electrica si 64 de constituiri in parte civila privind furturile de energie electrica, unde s-au produs distrugeri de instalatii, iar la Politia municipiului Uricani au fost depuse 14 plângeri penale pentru furturi de energie. Totodata, au fost investite cu formula executorie 228 de titluri definitive, dintre care 51 au fost inaintate executorului judecatoresc pentru executare silita. Acum, controalele au fost intetite si saptamânal facem verificari, mai ales in cartierele marginase, acolo unde se produc aceste ilegalitati“, a declarat Adina Popa, purtatoarea de cuvânt a SC Electrica Banat-Sucursala Deva.


Minerii platesc 0,01 RON/kWh


Conform unui protocol incheiat intre Compania Nationala a Huilei SA si SC DFEE Electrica Banat SA – Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Deva, cotele anuale de energie electrica pentru consumul casnic pentru care CNH SA suporta tarife preferentiale sunt:


– pentru salariatii proprii care au domiciliul in Valea Jiului, 12.000 kWh/an astfel: intre 0 kWh si 10.000 kWh cu suportarea de catre salariat a unui tarif de 0,01 RON/kWh; intre 10.001 kWh si 12.000 kWh cu suportarea de catre salariat a 30% din tariful reglementat prin Ordinul ANRE in vigoare;


– pentru pensionarii din Valea Jiului, 3.000 kWh/an cu suportarea de catre pensionar a unui tarif de 0,01 RON /kWh.


In plus, in cazul depasirii cotei alocate, consumatorii vor achita facturile conform tarifelor reglementate de ANRE.


Unitatile CNH SA suporta contravaloarea energiei electrice consumate de persoanele care beneficiaza de ajutor pentru plata energiei electrice (angajati si pensionari) in baza Contractului Colectiv de Munca incheiat intre CNH si salariatii sai. „In baza protocolului incheiat cu societatea noastra, unitatile componente ale CNH trebuie sa comunice lunar Centrului de Relatii cu Clientii Valea Jiului al SC Electrica Banat SA – Sucursala Deva, modificarile intervenite in listele privind personalul care beneficiaza de tarif preferential, ca urmare a unor transferuri in cadrul altor subunitati subordonate CNH, lichidari, pensionari, beneficiari noi etc.“, a mai spus Adina Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS