15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvadare in grup de la Poiana Mare

Evadare in grup de la Poiana Mare

Trei bolnavi psihic periculosi, un criminal si doi hoti, au reusit sa fuga, profitând de numarul mic al supraveghetorilor de la spitalul de psihiatrie in care erau internati


Dupa protestul angajatilor, soldat cu blocarea timp de aproape o saptamâna a unui drum judetean, si controlul efectuat de comisia interministeriala, un nou scandal tulbura apele la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. De aceasta data este vorba despre evadarea a trei bolnavi psihic, internati in sectorul penal pe care Ministerul Sanatatii intentioneaza sa-l desfiinteze.


Doi hoti si un criminal


In noaptea de sâmbata spre duminica, George Sorin Stanciu, de 39 de ani, din Calafat, Iulian Mocanu, de 30 de ani, din Maldaieni – Teleorman, si Mihail Stefan, de 46 de ani, din comuna Grivita, judetul Ialomita si-au luat talpasita. Stanciu fusese internat la Poiana Mare in baza unei sentinte penale emise de Judecatoria Calafat, pentru comiterea infractiunii de furt. Tot pentru furt ajunsese acolo si Mocanu, in timp ce Stefan fusese trimis la spitalul de psihiatrie pe baza unei sentinte a Tribunalului Ialomita, care stabilise ca barbatul savârsise o crima, insa nu avea discernamânt.


Dupa cum a precizat conducerea Spitalului de la Poiana Mare, cei trei ar fi reusit sa evadeze din cauza faptului ca, fiind week-end, numarul supraveghetorilor era mult mai mic decât de obicei. Iesind din curtea unitatii sanitare, fugarii au luat-o pe jos spre Calafat. Stanciu s-a dus direct acasa, insa bucuria lui a fost de scurta durata, pentru ca, dupa doar câteva ore, politistii calafeteni i-au batut la usa. L-au luat si l-au condus inapoi in salonul de la Poiana Mare. Cei doi camarazi ai lui au avut si ei aceeasi „bafta“. Tot duminica, in jurul orei 18.50, Mocanu si Stefan au fost depistati de politisti in Gara Calafat, fiind condusi inapoi la spital.


Au fugit crezând ca… ministerul le da drumul


Evadarea celor trei a picat exact in perioada in care Ministerul Justitiei si cel al Sanatatii evalueaza oportunitatea revenirii la hotarârea de a desfiinta sectiile de „penali“ de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.


Directorul unitatii, dr. Viorel Oprescu, da vina pe Ministerul Sanatatii pentru fuga celor trei bolnavi: „Ei (fugarii – n.r.) au crezut ca cei de la minister vor sa-i lase sa plece acasa, nu au inteles ca spitalul se poate inchide. Au trecut printr-o stare de tensiune, in urma a ceea ce s-a intâmplat aici timp de o saptamâna, stare care le-a cauzat si i-a determinat sa incerce sa fuga. Au zis ca voiau sa ajunga acasa, ca asa au inteles, ca li se va da drumul. Sunt bulversati, nici tratamentul nu-si mai face bine efectul, se decompenseaza. Unii dintre ei au suferit condamnari pentru infractiuni grave si pot ajunge sa faca cine stie ce, daca nu au tratament adecvat, care sa-i linisteasca“.


De ieri-dimineata, paza a fost intarita la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, pentru a fi preintâmpinate orice alte incercari de evadare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS