17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Mitingul disperarii

„Jos guvernul. Demisia. Mincinosilor!“, au zbierat din toti rarunchii cei aproximativ 3.000 de profesori din Dolj si Gorj, adunati ieri in Piata Prefecturii la mitingul organizat de sindicalistii din invatamânt ca raspuns la refuzul autoritatilor de a le mari de la anul salariile cu 50%. Pe un frig naprasnic, membrii de sindicat si-au pus hainele de iarna si au marsaluit pe strazile din centrul Craiovei, scandând lozinci impotriva parlamentarilor si a guvernantilor.


Timp de trei ore, profesorii grevisti si-au varsat naduful pe intreaga clasa politica si pe membrii guvernului, pe care ii considera responsabili de „decesul invatamântului“. „Domnule ministru, traiul nostru e sinistru“, a strigat liderul de sindicat FSLI, Constantin Rada, incercând sa anime multimea de profesori amortiti din cauza frigului. „Afara, nu cedam, mincinosilor!“, zbierau la unison ceilalti liderii ai protestatarilor, in uralele celor 3.000 de dascali care fluturau stegulete si suflau cu sete in fluierele aduse special de acasa pentru miting. In ciuda salariilor mici, grevistii au declarat ca le vor oferi membrilor guvernului cadou de Craciun câte un cârnat pentru a le dovedi ca ei sunt oameni. „Suntem saraci, dar demni. Nu vom ceda presiunilor. Guvernantii sa nu uite cine i-a invatat carte“, a declarat in aclamatiile multimii si Bebe Cepoi, presedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar Dolj. Nici presedintele Basescu nu a scapat de furia profesorilor adunati in Piata Prefecturii, care l-au acuzat ca a uitat promisiunile facute in campania electorala. „Dl. presedinte, ne-a mintit. Toti sunt niste minicinosi. Hotilor!“, au vuit cu patima mii de glasuri de profesori, unii dintre ei aducându-si de acasa si copiii care agitau la rândul lor stegulete si strigau cu voce tremurânda alaturi de parintii lor. Cei mai inversunati impotriva actualului guvern s-au dovedit dascalii tineri care primesc in prezent salarii sub cinci milioane de lei. Huiduiti au fost si profesorii „spargatori de greva“ pe care protestatarii i-au numit tradatori. „Imi exprim dezaprobarea fata de colegii nostri care au intrat la ore“, a declarat Bebe Cepoi, urmat imediat de reactia multimii infierbântate care urla „Rusine“ si „Tradatorii“. „Este o activitate imorala“, a spus si vicepresedintele SIP Dolj, Constantin Lungulescu. Dupa ce s-au „incalzit“ in Piata Prefecturii, profesorii au pornit in mars pe strazile din centrul Craiovei sub privirile uimite ale trecatorilor pe traseul Primarie – Universitate – Calea Bucuresti – Valea Vlaicii. Tot drumul, protestatarii au scandat impotriva guvernului si au suflat in fluiere, blocând pentru o jumatate de ora traficul.


Profesorii accepta o crestere salariala mai mica


Desi au strâns in centrul orasului aproape 3.000 de profesori, liderii de sindicat doljeni nu mai erau la fel de vehementi in privinta cresterii salariilor cu 50%, asa cum cereau la inceputul grevei. „Vrem sa atragem atentia guvernului care, in loc sa ne intimideze cu actiunea din instanta prin care vrea sa declare greva ilegala, mai mult ne-a inrait. Daca nu vor sa negociem, vom continua greva. Daca instanta o declara insa ilegala, vom relua cursurile, pentru ca nu vrem sa avem soarta lui Cozma. Si profesorii s-au saturat de greva, mai ales ca in preajma Craciunului vor primi doar jumatate din salariu“, a declarat Constantin Lungulescu. Conform spuselor sale, dascalii si-au redus pretentiile financiare, constienti ca nu sunt bani la buget. „Vrem ca 0,3% din procentul de 1,1% cu care ar urma sa fie suplimentat bugetul pentru invatamânt sa fie acordat pentru salarii, adica o crestere de aproximativ 20-25%, la care sa se adauge tichetele de masa, eventual din iunie – august anul viitor“, a mai spus Lungulescu, dând de inteles ca profesorii accepta si o marire salariala peste câteva luni cu conditia sa fie prevazuta in acordul semnat cu executivul. In cazul in care guvernul va accepta o noua runda de negocieri, grevistii vor ca eventuala intelegere sa fie semnata chiar de premierul Tariceanu, deoarece le e teama ca orice alt secretar de stat sau delegat in acest scop ar putea fi dat ulterior afara din guvern. „Nu vrem ca, in cazul in care nu ne dau banii promisi, sa ne trimita la persoana pe care au dat-o afara“, a precizat liderul SIP Dolj. Protestatarii au primit chiar in timpul mitingului vestea ca Tribunalul Bucuresti a pasat Curtii Constitutionale responsabilitatea pronuntarii sentintei in privinta legalitatii grevei, bucurându-se de ea ca de o victorie. „Daca greva va fi declarata ilegala, ne gândeamm sa blocam anul scolar, adica la vara nu vom incheia situatia scolara si vom boicota examenul de bacalaureat. O astfel de decizie o vom lua doar dupa ce ne consultam cu membrii de sindicat“, a concluzionat prim-vicepresedintele SIP Dolj. Protestele de strada ale profesorilor din intreaga tara se pare ca i-au „inmuiat“ pe membrii guvernului care i-au chemat ieri in jurul prânzului la renegocieri pe liderii de sindicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS