14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii astronomice, scandal dupa scandal

Salarii astronomice, scandal dupa scandal

Scandalul de la Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu ia amploare. Zilele trecute, rectorul demisionar Emil Moroianu a depus la Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj o sesizare penala impotriva decanului Facultatii de Inginerie, Onisifor Olaru, pe care il acuza ca a prejudiciat institutia de invatamânt cu aproape 50 de milioane de lei. Moroianu sustine ca decanul a tiparit mai multe lucrari la tipografia Universitatii, dar nu a achitat contravaloarea serviciilor prestate. Conducerea Parchetului Gorj precizeaza ca sesizarea facuta de Moroianu a fost inregistrata, urmând sa se faca cercetari fata de decanul Onisifor Olaru, pentru infractiunea de inselaciune.


Nu se stie cine este rector al universitatii


Gestul profesorului universitar Emil Moroianu vine dupa ce Senatul Universitatii „Constantin Brâncusi“, care s-a intrunit in urma cu o saptamâna, a decis ca rectorul nu mai poate sa revina asupra demisiei pe care si-a prezentat-o la mijlocul lunii trecute. Acesta si-a anuntat demisia din functie, dar a mers sa o depuna la Ministerul Educatiei si Cercetarii, unde i s-a precizat ca aceasta trebuie inregistrata la Senatul universitatii. Moroianu nu si-a mai depus demisia la Senatul universitatii. Membrii forului de conducere a universitatii s-au intrunit intr-o sedinta, la sfârsitul lunii octombrie, in care au hotarât sa declare vacant postul de rector si sa il numeasca pe prorectorul Dorel Chiritescu in functia de rector interimar. Intre timp, Moroianu a facut o solicitare de revenire asupra demisiei, care a fost respinsa insa de Senatul universitatii in urma cu o saptamâna. „Nu are de ce sa se respinga de vreme ce nu a fost inregistrata. Nu stiu daca domnul Chiritescu este rector, pentru ca nu a venit nici o hotarâre in acest sens de la MEC. Imi displace faptul ca sunt grupari in interiorul universitatii“, a spus Emil Moroianu. In schimb, decanul Onisifor Olaru spune ca Moroianu a vrut sa se razbune dupa ce Senatul universitatii i-a respins revenirea asupra demisiei: „Evident ca plângerea a depus-o in urma deciziei Senatului“.


Tot acest scandal vine in urma unui raport intocmit de o comisie de control din cadrul MEC, in care sunt semnalate mai multe nereguli, cum ar fi salarii astronomice incasate de cadrele universitare, care figurau cu peste zece norme, si cheltuirea aproape in intregime a veniturilor realizate de universitate pe salarii. Moroianu recunoaste ca se afla in conflict cu doi decani ai universitatii: „Exista neintelegeri intre mine si doi decani, domnul Caruntu (n.r. – decanul Facultatii de Stiinte Economice) si domnul Olaru. Caruntu este suparat pe mine, pentru ca nu i-am semnat statele de plata, in care unele cadre universitare figurau si cu 12 norme, ceea ce nu este posibil. Ar fi insemnat sa lucreze 24 de ore din 24“. Emil Moroianu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj pentru abuz in serviciu. La cererea lui Moroianu, procesul a fost stramutat la Cluj Napoca, unde acesta a fost achitat de judecatorie, iar Parchetul a facut apel impotriva acestei decizii. Si Curtea de Apel Cluj l-a gasit pe rectorul demisionar nevinovat, dar Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj a declarat recurs, procesul fiind in prezent pe rolul Curtii de Apel Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS