22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Spitalul mortii“ va fi inchis

„Spitalul mortii“ va fi inchis

La aflarea vestii, cadrele medicale au facut ieri o greva spontana


Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat sâmbata, la Craiova, ca Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare va fi inchis. Ministrul nu a indicat o data, insa a spus ca se intreprind masuri pentru inchiderea unitatii sanitare: „Deja am convenit cu ministrul justitiei, Monica Macovei, sa inchidem Spitalul de la Poiana Mare pentru ca este una dintre unitatile sanitare care nu isi mai justifica existenta, fiind un mare consumator de fonduri“. Cât priveste programele internationale in care unitatea spitaliceasca sustine ca s-ar fi implicat pentru a reforma activitatea cu bolnavii, ministrul sanatatii a apreciat ca aceste masuri ar fi trebuit luate mai demult.


Greva la nebuni


Cum era de asteptat, la aflarea vestii, angajatii Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare au pus de o greva, sperând astfel sa-l determine pe ministru sa se razgândeasca. Ieri-dimineata, in jurul orei 8.30, medicii si asistentele au oprit lucrul si au iesit in curtea unitatii sanitare. Sub privirile nedumerite a 10 -15 nebuni care se plimbau linistiti prin curte, angajatii au „proptit“ o pancarta la poarta spitalului, pe care scria mare „GREVA SPONTANA“, apoi au inceput sa se agite mai ceva decât pacientii in camasi de forta. De teama ca ministrul sanatatii ar putea trimite sa le ia bolnavii din spital, au blocat poarta principala cu o ambulanta si nu au mai lasat pe nimeni sa intre sau sa iasa din institutie. Ba s-a mers chiar pâna acolo incât lidera de sindicat, Marcela Ticu, a amenintat ca-si da foc daca bolnavii vor fi mutati.


La fata locului si-a facut aparitia in scurt timp si liderul SANITAS Dolj, Ileana Ionescu, care a incercat sa linisteasca spiritele, explicându-le oamenilor ca un protest neautorizat nu rezolva problema. Directorul spitalului, Viorel Oprescu, a declarat ca sustine protestul propriilor angajati si a anuntat Directia de Sanatate Publica Dolj. „Cred ca ministrul sanatatii a fost dezinformat. Conditiile la Spitalul Poiana Mare s-au schimbat mult in ultimii ani. S-au facut investitii si s-au remediat multe deficiente. Numai anul trecut spitalul a cheltuit 80 de miliarde de lei, dar a avut si un excedent de noua miliarde de lei. Nu este adevarat ca spitalul inghite bani fara sa aiba realizari“, a sustinut Oprescu.


Conditii inumane pentru pacienti


Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare a tinut multa vreme prima pagina a ziarelor, din cauza conditiilor inumane in care erau tinuti si tratati pacientii de aici. Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizatie nonguvernamentala care militeaza pentru protectia drepturilor omului si promovarea statului de drept, atragea atentia, la jumatatea lunii februarie 2004, asupra situatiei existente la acest spital, unde 17 pacienti ar fi murit de foame si de frig doar in primele doua luni ale anului 2004, iar alti 84 au decedat din cauze similare pe parcursul anului 2003. Dosarele acestor decese suspecte se afla in atentia procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, care nu s-au pronuntat inca definitiv daca pacientii decedati au murit de foame, din cauza relelor tratamente aplicate de cadrele medicale, ori pur si simplu din cauza unor boli.


Georgiana Pascu, manager de program in cadrul CRJ, declara: „Acestor oameni nu le sunt satisfacute cele mai elementare nevoi, sunt lipsiti de tratament medical adecvat si de ingrijirea medicala primara. Pacientii sunt subnutriti, iar in depozitul de alimente am vazut doar conserve cu ghiveci de legume. Sunt imbracati in camasi de pijama rupte, cei mai multi fara pantaloni si lenjerie de corp. Frigul din saloane le agraveaza starea de sanatate, pentru ca spitalul nu era incalzit, cu toate ca temperatura de afara era de -7 grade“.


Cosmetizare de ochii lumii


Reprezentanti ai Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor Inumane sau Degradante au vizitat spitalul in 1995 si 1999.


Oficialii Ministerului Sanatatii declarau inca de atunci: „Vom inchide, treptat, Spitalul Poiana Mare, intrucât nu mai asigura conditii acceptabile“. Pina acum, declaratiile s-au dovedit doar vorbe goale. In loc sa „taie coada pisicii“, pesedistii care conduceau destinele sanatatii au preferat sa bage bani publici intr-o renovare tardiva a spitalului. S-au pus ceva termopane, gresie ori faianta, s-a facut o cosmetizare a unitatii sanitare din Poiana Mare, ba chiar s-a imbunatatit – de ochii ministrului sanatatii – si meniul bolnavilor psihic, fapt care l-a facut pe ministrul Ovidiu Brânzan sa sustina ca pacientii de la Poiana Mare sunt cam grasi si ar trebui pusi la cura de slabire. Dar Brânzan a plecat, iar problemele au ramas, actualul ministru al sanatatii incercând sa faca tot ceea ce predecesorii lui n-au fost in stare.


PSD ia apararea nebunilor


Conducerea PSD Dolj s-a aratat atât de afectata de posibila inchidere a Spitalului Poiana Mare, incât a organizat ieri o conferinta de presa pe acesta tema. „PSD considera ca ministrul sanatatii nu are nici un drept sa inchida acest spital, unul dintre cele mai moderne din tara. Pe de alta parte, nu exista nici o solutie pentru cei 300 de angajati ai spitalului, care vor ramâne astfel fara locuri de munca“, a declarat deputatul Ion Calin, presedintele PSD Dolj.


Protest pentru televiziuni


Inceput in liniste, doar ca o greva spontana desfasurata in spatele portilor unitatii sanitare, protestul ilegal al angajatilor Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare a luat amploare spre seara, când la fata locului si-au facut aparitia echipele de filmare ale televiziunilor. Sub coordonarea liderei de sindicat Marcela Ticu, câteva zeci de salariati ai spitalului au blocat drumul cu doua ambulante si s-au incolonat in spatele pancartelor, pentru a intra cât mai bine in cadru, timp in care politistii si jandarmii priveau de pe margine. In acest timp, portile spitalului au ramas larg deschise, orice nebun putând sa dispara la adapostul intunericului. „Daca pâna mâine (azi – n.r.) la ora 9.00 nu vine ministrul aici, ne dam demisia in bloc si abandonam bolnavii aici“, a amenintat Marcela Ticu. Ministerul Sanatatii considera ca decizia de inchidere a Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare din judetul Dolj este corecta si va fi aplicata dupa stabilirea detaliilor tehnice cu Ministerul Justitiei. Actiunea de protest a personalului nu face decât sa justifice ca masura luata este necesara, conform unui comunicat remis aseara de Ministerul Sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS