20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiera medicala la Craiova

Premiera medicala la Craiova

Un colectiv de medici de la Clinica I de Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta a efectuat ieri, in premiera la Craiova, o operatie de splenectomie pe cale laparoscopica. Interventia a durat o ora si jumatate si a fost efectuata pe o pacienta de 21 de ani, diagnosticata cu purpura trombocitopenica idiopatica. Rezultatul a fost o reusita, iar pacienta va putea parasi spitalul in maximum trei zile.


Echipa de medici chirurgi, coordonata de prof. dr. Ion Georgescu, seful Clinicii Chirurgie I, a folosit, in afara de laparoscop, si un aparat de sutura vasculara (ligashure), care a redus durata interventiei chirurgicale la o ora si 30 de minute. „Operatia a decurs in conditii foarte bune, fara incidente sau accidente, cu pierderi minime de singe si o incizie minima supraombilicala, de patru centimetri, pentru extragerea splinei. Prin aceasta incizie s-a introdus o camera de filmat minuscula, cu ajutorul careia medicul a putut vizualiza in conditii bune interventia“, a precizat prof. Ion Georgescu.


In mod clasic, o splenectomie se efectueaza printr-o incizie mai mare subcostala stinga sau supra, respectiv subombilical, iar durata de spitalizare este de aproximativ 14 zile. Prin laparoscopie, durata de spitalizare se reduce la doua-trei zile, iar complicatiile care apar de regula in interventia chirurgicala obisnuita (dureri, hematoame etc.) sint inlaturate.


Dispozitivul folosit de chirurgii craioveni pentru interventie este unul dintre cele doua aparate laparoscopice din dotarea clinicii, cistigat in 1996 prin bursa Soros si utilizat in mod curent pentru tot felul de interventii abdominale, pe colecist, stomac, apendice, pentru extirparea chisturilor ovariene si in cura herniilor hiatale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS