15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul Solomon va schimba imnul „Cintec pentru Craiova“ cu imnul „Cintec pentru Craiova“

Primarul Solomon va schimba imnul „Cintec pentru Craiova“ cu imnul „Cintec pentru Craiova“

Primarul Antonie Solomon intentioneaza sa schimbe imnul Craiovei cu unul care sa fie accesibil tuturor cetatenilor. „Cintec pentru Craiova“, titlul pe care il poarta imnul actual, ar putea fi inlocuit cu alt cintec care se numeste tot „Cintec pentru Craiova“.


Primul a cistigat, in 1997, concursul pentru desemnarea melodiei reprezentative pentru orasul nostru, muzica fiind semnata de Laurentiu Profeta, iar versurile de George Tarnea. Potrivit consilierului Octavian Podeanu, viceprimarul Craiovei de atunci, cistigatorul a fost desemnat de un juriu la nivel national, format din nume sonore ale vietii muzicale rominesti. „Noi nu am avut ce sa facem decit sa fim de acord cu decizia lor. La acea vreme al doilea «Cintec pentru Craiova» a participat la concurs, insa juriul a considerat ca nu este destul de bun pentru a fi inaltat la rangul de imn, obtinind doar locul doi, desi era creatie craioveana“, a precizat Podeanu. Consilierii locali craioveni au avut ocazia sa asculte al doilea „Cintec pentru Craiova“ interpretat de un grup de copii, chiar la deschiderea sedintei ordinare a consiliului local de luni. Corul a fost invitat de primarul Antonie Solomon, care l-a auzit pentru prima data in urma cu citeva luni.


„Am fost la tirgul de carte de la Teatrul National din Craiova, cind am auzit copiii cintind acest cintec. Mi-au placut foarte mult atit versurile, cit si linia melodica. Atunci m-am gindit ca ar fi timpul ca imnul pe care il avem sa fie schimbat cu unul care sa mearga mai bine la sufletul craiovenilor. Am vorbit cu profesoara care conducea corul, Eugenia Manole, care s-a ocupat si de muzica, pentru a-i aduce pe copii in fata consilierilor sa il asculte si ei. Din cite mi-am putut da seama, toti cei prezenti in sala au fost incintati de melodie“, a declarat Solomon.


Ideea de a schimba actualul imn al Craiovei a incoltit in mintea primarului in urma cu citeva zile, cind a fost intonat, cu ocazia Zilelor municipiului Craiova, si nu i-a placut deloc. Pentru a fi sigur ca nu va mai auzi in cadru oficial actualul imn, primarul a sustinut chiar ideea organizarii unui concurs, in urma caruia sa se stabileasca melodia cistigatoare. Aceasta varianta a fost insa abandonata, ajungindu-se in final la un compromis. Comisia de cultura din cadrul Consiliului Local Craiova, prezidata de consilierul Radu Marin, va trebui sa preia mai departe aceasta problema si sa propuna o hotarire de oficiere a noului imn. Consiliul local va avea ocazia de a vota in curind schimbarea imnului „Cintec pentru Craiova“ cu alt imn ce va avea acelasi nume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS