15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele Publice Gorj au deschis „sezonul de vinatoare“ la firmele inactive

Finantele Publice Gorj au deschis „sezonul de vinatoare“ la firmele inactive

• Finantistii au descoperit pina in prezent 19 firme inactive • Alte 30 de societati comerciale sint suspectate de evaziune fiscala • Toate tranzactiile in care sint implicate firme inactive sint considerate nule


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a deschis „sezonul de vinatoare“ la firmele din judet care nu desfasoara nici un fel de activitate. In cele trei saptamini de cind a fost demarata actiunea de depistare a agentilor economici care fie isi declara sedii fictive, fie nu isi depun declaratiile de impunere la Finantele Publice au intrat in verificari 150 de societati comerciale. Stabilirea firmelor inactive are in vedere prevederile unui ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prin care Directiile Generale ale Finantelor Publice trebuie sa realizeze liste ale agentilor economici inactivi. Listele respective trebuie sa fie actualizate cel putin o data pe luna. Pina la aparitia ordinului ANAF erau considerate ca inactive toate societatile comerciale care nu depuneau timp de 12 luni declaratiile de impunere, acestea cuprinzind in general obligatiile la bugetul de stat, situatia taxei pe valoarea adaugata si alte date, in baza carora Finantele Publice stabileau in principal rambursarile de TVA. In momentul de fata sint declarate ca inactive societatile comerciale care nu depun timp de doua trimestre consecutiv declaratii de impunere si au ridicate formulare cu regim special de la firmele abilitate de Registrul Comertului. Ordinul ANAF este valabil cu incepere de la 1 ianuarie 2005.


30 de firme cu dosare penale pentru declararea de sedii fictive


Pina in prezent au intrat in colimatorul DGFP Gorj 150 de firme, 60 dintre acestea fiind verificate de Directia de Control Fiscal din cadrul Finantelor Publice, 61 de Garda Financiara, iar restul urmeaza sa fie distribuite intre cele doua institutii. A fost transmisa Ministerului Finantelor Publice o lista cu 19 societati comerciale inactive, descoperite de inspectorii fiscali. O lista cu alte cinci firme inactive se afla in lucru la Garda Financiara Gorj. „Se lucreaza de circa trei saptamini la lista cu societatile inactive. Exista pina acum o baza de date cu firmele respective si acestea au intrat in verificarile finantelor si ale Garzii Financiare. Lista cu firmele inactive urmeaza sa fie facuta publica pe site-ul Ministerului Finantelor. Este foarte importanta aceasta lista si oricine o va putea consulta, intrucit sint considerate nule toate tranzactiile in care sint implicate firme inactive. Garda Financiara a trimis documentatiile pentru intocmirea a 30 de dosare penale pentru societati cu sediu fictiv. Exista de asemenea 29 de agenti economici suspectati de evaziune fiscala. Pina acum, foarte multe firme inactive erau implicate in rambursari de TVA“, a declarat Dumitru Pirvulescu, directorul executiv adjunct al DGFP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS