10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpo Fiorentini si Gazeta de Sud - alaturi de copiii sinistrati

Expo Fiorentini si Gazeta de Sud – alaturi de copiii sinistrati

Gazeta de Sud si Expo Fiorentini, organizatorul expozitiei cu vinzare a produselor textile din Cetatea Baniei, gazduita la sfirsitul saptaminii trecute de Teatrul National (TNC) Craiova, au oferit ieri alimente si dulciuri copiilor din zonele afectate de inundatii ale judetului. Cu 70 de milioane de lei s-au cumparat alimente, iar alte 30 de milioane de lei au fost donate Fundatiei teatrale „Shakespeare“ a TNC.


Gazeta de Sud nu i-a uitat pe oamenii din zonele afectate de ploile devastatoare din aceasta vara, fiind in continuare alaturi de ei si incercind astfel sa le readuca zimbetul pe fete. Surpriza facuta copiilor de GdS a fost cu atit mai mare cu cit acestia se aflau acasa, ieri fiind prima lor zi din vacanta intersemestriala. Micutii au primit din partea delegatiei Expo Fiorentini si a reprezentantului principal Alessandro Piacenti, alaturi de care au fost prezenti si redactorii GdS, peste 400 de plase incarcate cu alimente.


„Mai exista oameni de bine!“


Unul dintre cele mai afectate sate ale comunei doljene Mischii este Motoci. Aici, elevii din invatamintul primar si prescolar au ramas, in urma inundatiilor, fara scoala. Grav afectata, cladirea reprezenta un risc pentru copii, nicidecum un locas in care sa invete. Autoritatile locale au hotarit ca micutii sa fie transferati la Scoala din comuna Mischii, chiar daca sint nevoiti sa parcurga zilnic peste patru kilometri. Renovata dupa dezastru, unitatea de invatamint incepe din nou sa semene cu o scoala. Potrivit directorului Ion Croitoru, in mai putin de o saptamina copiii vor reveni „acasa“. „Cei 24 de micuti care invata in Motoci, dintre care 12 prescolari, isi vor relua cursurile la noua scoala, la inceputul saptaminii viitoare. Viitura a luat o parte dintre materialele didactice, a distrus peretii scolii, mobilierul. Cu greu am obtinut altele noi, iar o parte din cele ramase au fost refacute“.


Daruri in valoare de 600 de mii de lei pentru fiecare copil


„Din cele 70 de milioane de lei ne-am gindit sa facem o bucurie atit copiilor, cit si parintilor acestora. Astfel, fiecare micut a primit daruri in valoare de aproximativ 600 de mii de lei, de care speram sa se bucure impreuna cu familia. Dintre alimentele puse in plasute nu lipsesc cele necesare zilnic, zahar, ulei, faina si orez, dulciuri, mezeluri, si alte delicatese de care probabil parintii nu dispun acum“, a spus Alessandro Piacenti. Emotionati, copiii au primit cu bratele deschise darurile si au multumit asa cum au stiut ei mai bine. „Va multumim din tot sufletul. Chiar ne-ati facut o bucurie la care nu ne-am asteptat. Nu am mai pus gura pe o bucatica de ciocolata de foarte mult timp. Parintii si bunicii muncesc cot la cot la repararea casei si nu-si mai pot permite sa ne ia bunatati. Ne bucuram ca mai exista pe lumea asta oameni de bine!“, a spus Lorena Crisan, eleva in clasa a VII-a. Urmatorul popas al „caravanei cu ajutoare“ a fost la Scoala cu clasele V-VIII din comuna Mischii. Si aici, cei 61 de elevi din ciclul gimnazial au primit cu lacrimi in ochi plasele cu cadouri. Acestia nu i-au uitat pe fratiorii lor mai mici ramasi acasa si incercau sa scape de ultima ora de curs pentru a ajunge mai repede la ei. O bucurie imensa au simtit ieri si elevii de la Scoala din Ghercesti, care au plecat spre casa cu bratele incarcate de daruri. Fericirea li se citea pe chipuri, iar emotia i-a facut sa rosteasca doar citeva cuvinte de multumire.


In urma cu patru luni, oamenii isi pierdusera orice speranta


La numai zece kilometri de Craiova, in comuna doljeana Mischii, una dintre cele mai afectate localitati din judet de furia apelor, mii de sateni au ramas fara agoniseala de-o viata. A fost nevoie de interventia de urgenta a jandarmeriei, a pompierilor si protectiei civile. Acum, la aproximativ patru luni de la dezastru, satenii incearca cu greu sa-si refaca gospodariile. „Parca si acum vad in fata ochilor ceea ce am trait atunci. Era marti, pe la ora 11.00, cind un nor negru a aparut deasupra dealului, dinspre Murgasi. Dupa citeva ore a inceput sa ploua torential… Nu a durat mai mult de o jumatate de ora, dar a avut timp sa ne distruga. Tesluiul s-a umflat, iar apa a inundat tot satul. Vai de mama de om, ce ne-a fost dat sa traim! Ne-au murit animalele in cotete, gospodariile au fost distruse, lucrurile din casa au fost luate de ape… Imi amintesc ca nu stiam unde sa alergam mai repede, din toate partile se auzeau copii plingind, femei bocind… Toata munca noastra a fost distrusa, grine, porumb, finete, toate au fost luate de viitura. O sa murim de foame anul asta. Dumnezeu s-a suparat pe rautatea noastra“, a declarat Florica Tudor, din satul Motoci. Actiunile GdS vor continua si in lunile urmatoare. Potrivit organizatorilor Expo Moda Vision, dintre cele 52 de firme participante la expozitia cu vinzare din acest an, doar una a contribuit cu doua milioane de lei la actiunea umanitara, restul banilor provenind de la vizitatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII