14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatul Manda anunta inceperea circului parlamentar

Deputatul Manda anunta inceperea circului parlamentar

A doua jumatate a lunii noiembrie se preconizeza a fi decada unui nou bilci parlamentar prilejuit de discutiile in plen cu privire la proiectul Legii bugetului consolidat al statului. Acest proiect intocmit de guvernul Aliantei va fi facut ferfenita de parlamentarii PSD care au pregatit strategia sufocarii comisiilor parlamentare de specialitate cu sute de amendamente bazate pe cresteri substantiale de sume la diverse capitole, sume de care actuala guvernare, teoretic si practic, nu are de unde sa faca rost. Bazindu-se pe respingerea amendamentelor, parlamentarii PSD de Dolj mizeaza pe blocarea Legii bugetului prin prevederea regulamentara care da dreptul fiecarui initiator sa-si sustina amendamentul respins, pe parcursul a cinci minute. Opozitia din Dolj a pregatit pentru „bilci“ 340 de amendamente, dintre care 120 sint asumate de deputatul Olguta Vasilescu, de la PRM. Din nefericire, Alianta DA nu are nici o solutie pentru evitarea blocajului preconizat de parlamentarii din opozitie, care vor si cu acest prilej sa-si arate muschii.


In timp ce tara arde, PSD-ul de la Dolj se scarpina in buget cu mina deputatului Caudiu Manda. Acesta a anuntat marea performanta a colegilor sai parlamentari de aceeasi culoare politica, aceea de a inainta comisiilor de specialitate ale parlamentului nu mai putin de 220 de amendamente la proiectul Legii bugetului consolidat al statului, ce se preconizeaza a fi dezbatut in parlament in a doua decada a lunii noiembrie. Tinarul deputat a tinut sa sublinieze ca sumele foarte mari de ordinul sutelor de miliarde au fost cerute pentru rotunjirea bugetului judetului Dolj, ale carui investitii incepute sau nu au nevoie de mai mult decit s-a alocat prin proiectul alcatuit de actuala guvernare. Portavocea initiatorilor amendamentelor crede ca banii solicitati pot fi luati de la bugetele ministerelor sau ale cancelariilor carora, dupa parerea lor, li s-a dat prea mult.


Opozitia baga pe gitul puterii sute de amendamente


„Nici eu nu cred ca ni se vor aproba toate cele 220 de amendamente, dar pentru acelea respinse in plenul parlamentului, initiatorul amendamentului, conform regulamentului, are dreptul la cinci minute pentru sustinerea lui. Nu cred ca-i va conveni cuiva sa stea si sa asculte ore si zile in sir argumentele in favoarea amendamentelor respinse in comisii. Poate ca vom fi dispusi sa renuntam la o parte dintre ele daca actuala putere va fi si ea dispusa sa aloce sume importante pentru judetul Dolj“, a declarat deputatul Manda. La un calcul simplu, amendamentele pesediste de la Dolj ar ocupa 17 ore de discutii neintrerupte, la care s-ar adauga alte ore interminabile prilejuite de discutarea celor 120 de amendamente propuse de Olguta Vasilescu, deputat PRM de Dolj. „Ca presedinta a comisiei de invatamint, eu am propus 120 de amendamente la Legea bugetului si sint de acord si cu cele ale deputatului Manda“, a spus Olguta Vasilescu. Desi portavocea PSD-ului de la Dolj, deputatul Manda, nu a vrut sa declare daca fiecare judet a avut ca sarcina emanarea a sute de amendamente pentru blocarea discutiilor pentru cea mai importanta lege a anului 2006, senatorul Berceanu a vehiculat idea ca PSD, la nivel national, a pregatit „lovitura amendamentul“, ca replica la initiativa puterii de a schimba presedintii celor doua Camere.


„Pregatesc un circ pe care-l banuiam“


Senatorul Radu Berceanu, al carui nume a fost vehiculat pentru ocuparea scaunului lui Nicolae Vacaroiu, atunci cind va ramine liber, crede ca toata tevatura cu amendamentele este un raspuns la initiativa Aliantei de a-i schimba din functiile parlamentare pe Vacaroiu si Nastase. „PSD-ul stie ca nu vom fi de acord cu sutele de amendamente propuse, dar ei vor sa-si faca imagine din faptul ca se pot lauda la alegatori ca au cerut bani si noi nu am vrut sa le dam. «Lovitura amendamentul» nu poate decit sa dezvolte un circ penibil in parlament, pentru ca presedintii Camerelor, care sint ai lor, vor uza de prevederea regulamentului conform careia fiecare initiator are dreptul la cinci minute sa-si sustina amendamentul respins de comisia de specialitate. Ei pregatesc un circ pe care-l banuiam. Birourile permanente ale celor doua Camere au adoptat o hotarire prin care Legea bugetului pentru anul 2006 va trebui votata conform tipicului folosit la adoptarea bugetului pe 2005, cind erau ei la putere. Daca in 2004 a fost bine, de ce sa nu fie bine si acum? Practic, nu avem solutie tehnica pentru evitarea preconizatului circ din noiembrie“, a spus senatorul Berceanu. Initiatorii sutelor de amendamente ar fi putut sa pastreze o umbra de onorabilitate in fata alegatorilor care i-au „parasutat“ in parlament, daca initiativa lor ar fi vizat intr-adevar nevoile electoratului si nu ambitii politice pe banii nostri, ai tuturor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU