33.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii ale caror paminturi sint in judetul Olt isi vor primi titlurile de proprietate

Doljenii ale caror paminturi sint in judetul Olt isi vor primi titlurile de proprietate

Comisia judeteana de aplicare a Legilor fondului funciar de pe linga Prefectura Dolj ii duce cu zaharelul de 15 ani pe proprietarii de terenuri din comunele Amarastii de Sus, Amarastii de Jos si Celaru, promitindu-le ca le rezolva problemele legate de punerile in posesie pe pamintul care practic se afla pe teritoriul judetului Olt. Persoanele care ar fi indreptatite sa primeasca titluri de proprietate pe paminturi aflate in judetul vecin sint cele cuprinse in anexa 19 din Legea nr. 18/1991 si anexele 30 si 36 din Legea nr. 1/2001.


Peste 1.300 de hectare de teren au fost pierdute de judetul Dolj o data cu reorganizarea administrativa din anul 1968, cind pamintul care apartinuse proprietarilor din comunele Amarastii de Sus, Amarastii de Jos si Celaru, localitati aflate la granita cu judetul Olt, a fost inclus in fostul IAS Redea. Dupa aparitia Legii nr. 18/1991, detinatorii acestor terenuri au cerut reconstituirea dreptului de proprietate comisiilor din comunele de care apartinuse pamintul inainte de anul reorganizarii administrative. Pentru cei care au avut terenul in administrarea CAP-urilor din comunele amintite s-a facut reconstituirea pe vechile amplasamente, iar pentru cei care avusesera pamintul confiscat sau cedat la stat s-a facut o reconstituire teoretica, in sensul ca proprietarii au fost facuti locatori sau actionari la IAS Redea din judetul Olt. Dupa desfiintarea IAS Redea, actionarii trebuia sa-si primeasca efectiv paminturile si sa li se emita titluri de proprietate. Aici s-a impotmolit problema.


Inca o negociere si nici o rezolvare


Comisia de aplicare a Legilor fondului funciar din Dolj a recunoscut dreptul de proprietate al acestor proprietari si i-a validat in anexele care constituie documentul pe baza caruia se incepe procedura de emitere a titlului de proprietate. Emiterea titlurilor nu se putea face pentru ca terenul era in judetul Olt. De 15 ani, fiecare prefect de Dolj a promis, a inceput discutii si negocieri cu omologul din judetul vecin, iar problema a ramas ca la inceput, adica nerezolvata. Judetul Olt a recunoscut ca are terenuri preluate din Dolj, dar legal nu putea emite titluri decit pentru cetatenii care erau validati de comisia de aplicare a Legilor fondului funciar din Olt. Saptamina trecuta s-a consumat o noua runda de negocieri intre cele doua prefecturi, soldate cu promisiuni si de o parte si de cealalta. „Am trimis in Olt o comisie de la noi condusa de Eugen Marinescu care a tratat cu cei de acolo rezolvarea problemei pentru actionarii de la Redea care sint ai judetului Dolj. In curind ma voi intilni si eu cu prefectul aici, la Craiova, pentru a definitiva lucrurile“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Eugen Marinescu, seful Biroului juridic al Prefecturii Dolj, a spus: „Am fost la Slatina, dar nu am vorbit cu prefectul, ci cu oamenii care se ocupa de rezolvarea acestei probleme. Noi trebuie sa trimitem anexele pe care le-am validat la Dolj, pentru a fi revalidate de comisia de la Olt. Numai asa se pot emite titlurile de proprietate de judetul Olt pentru cetatenii care au cerut pamint in judetul Dolj. Am incheiat si un proces-verbal, iar in cel mai scurt timp vom trimite anexele pentru revalidare. Pina la sfirsitul acestui an, cetatenii care solicita cele 1.320 de hectare aflate pe teritoriul fostului IAS Redea vor primi titlurile de proprietate de la Olt“, a precizat Eugen Marinescu.


Pe linga cele aproximativ 1.300 de hectare care au facut obiectul recentelor negocieri, Doljul mai revendica de la Olt alte citeva sute de hectare de teren preluate tot la reorganizarea administrativa din 1968 si de care oficialii din judetul vecin nici nu vor sa auda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS