13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionar din Apele Vii, hotarit sa dea foc Casei de Pensii

Pensionar din Apele Vii, hotarit sa dea foc Casei de Pensii

Un pensionar din comuna doljeana Apele Vii ameninta ca va da foc Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj. Paulian Grecu a lucrat peste 22 de ani ca miner, iar in anul 1990 s-a pensionat. Este extrem de nemultumit si revoltat fata de atitudinea conducerii CJP care, sustine el, il poarta de mai bine de cinci luni pe drumuri. Reprezentantii institutiei nu se lasa insa intimidati si spun ca, de cind a inceput procesul recalcularii pensiilor, primesc zilnic zeci de insulte si amenintari.


Paulian Grecu are 62 de ani si locuieste la 40 de kilometri distanta de Craiova, in comuna Apele Vii. Este mindru de meseria pe care a avut-o, ca sef de sector intr-un bazin minier. Primea o pensie buna pentru anul 1990, cind s-a pensionat, insa extrem de mica pentru vremurile de azi: „In 1990 aveam pensia cea mai mare din toata comuna. In luna aprilie anul acesta, in a doua etapa a recalcularii, am depus adeverintele prin care faceam dovada sporurilor sau a salariilor pe care nu le aveam mentionate in cartea de munca. De atunci bat drumul Apele Vii – Craiova, de citeva ori pe saptamina, sa imi rezolv situatia. Desi am primit noua decizie cu pensia recalculata, nici pina in prezent nu am primit diferenta de bani care mi se cuvine. Nimeni nu imi da nici o explicatie. Merg la ghiseu, de unde sint trimis la director, pentru ca apoi sa fiu repartizat altui functionar… si tot asa de luni bune. Acum, la batrinete, functionarii ma determina sa fac gesturi necugetate. Sint hotarit sa vin sa dau foc Casei Judetene de Pensii Dolj“. Barbatul este disperat, deoarece a imprumutat o suma importanta de la citiva consateni, bazindu-se pe banii pe care trebuia sa ii primeasca, iar acum se afla in imposibilitatea de a o restitui.


Acordarea oricarui leu in plus la pensie trebuie atent verificata


Reprezentantii CJP Dolj recunosc ca barbatul are dreptate, dar nu sint intimidati de amenintarile acestuia, sustinind ca acordarea oricarui leu in plus la pensie trebuie atent verificata pentru a nu se strecura vreo eroare. „De cind s-a introdus procesul recalcularii, toti pensionarii cred ca, automat, pensiile le vor fi marite. Recalcularea nu inseamna neaparat si mai multi bani acordati. Primim zilnic amenintari de la doljeni, care spun ca ne asteapta in fata Casei de Pensii, ca ne dau foc sau chiar ne omoara… Nu au inteles nici pina acum ca recalcularea si majorarea pensiilor se face doar pe baza unor documente, in functie de anii de vechime in munca, de sporuri sau alte indemnizatii primite de-a lungul anilor. Paulian Grecu, intr-adevar, de la punctajul initial de 1,8, in urma recalcularii facute pe 25 iunie 2005, a ajuns la un punctaj de 2,49. In consecinta, pensia i-a fost majorata cu 1.850.000 de lei. Fiind vorba de o majorare semnificativa, dosarul i-a fost din nou depus pentru verificare… Avem cazuri in care pensiile au crescut chiar si cu 5.000.000 de lei si, fiind vorba de sume semnificative, este firesc ca dosarul sa treaca din nou prin mina tuturor care l-au lucrat“, a mentionat Ionel Ţecu, sef Serviciu stabiliri pensii, din cadrul CJP Dolj. Conducerea institutiei a dat insa asigurari ca Paulian Grecu va primi in cel mai scurt timp diferenta de bani cuvenita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS