17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasuri antigripa aviara propovaduite de preoti

Masuri antigripa aviara propovaduite de preoti

• La recomandarea Directiei Sanitar-Veterinare Gorj, preotii din judet le tin enoriasilor, la sfirsitul slujbei, un discurs care sa cuprinda masurile care trebuie luate impotriva gripei aviare • Inspectorii DSV Gorj sint asteptati cu parul, atunci cind se deplaseaza in teren pentru a verifica apelurile prin care sint anuntati de existenta unor pasari moarte • Din analizele efectuate pina in prezent nu s-a constatat existenta in Gorj a virusului gripei aviare • Din cauza crizei de vaccin antigripal, cei peste 300 de angajati ai complexurilor de crestere a pasarilor din Gorj nu au fost inca vaccinati


Preotii din Gorj au datoria de a-si informa enoriasii, la sfirsitul slujbelor, in legatura cu masurile care trebuie luate, pentru a preintimpina aparitia si raspindirea virusului gripei aviare. La recomandarea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), slujitorii lacaselor de cult vor prezenta o lista cu ceea ce trebuie facut in gospodarie, in cazul existentei unor pasari moarte sau a unor animale bolnave, suspectate ca ar putea fi infectate cu virusul mortal.


In mod obligatoriu, proprietarii de pasari si porcine nu au voie sa tina impreuna animalele respective, intrucit s-a constatat ca si porcinele pot contracta si transmite virusul. Aceasta este numai una dintre informatiile utile pe care credinciosii le pot afla la sfirsitul slujbei de duminica si nu numai. Ion Iliuta, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Gorj, a declarat ca pina acum cetatenii s-au conformat si au inceput sa puna in practica sfaturile primite, insa, in anumite cazuri, chiar au exagerat cu apelurile telefonice. Multe dintre acestea au fost fie false, fie glume sau razbunari intre vecini. In urma unei deplasari in localitatea Calugareasa, inspectorii DSV au avut nevoie de multa diplomatie pentru a pleca acasa cu pielea netabacita.


Asteptati cu parul la poarta


In ciuda faptului ca au raspuns cu promptitudine solicitarii si s-au deplasat in localitatea Calugareasa in numai citeva zeci de minute, nu mare le-a fost mirarea angajatilor DSV sa constate ca, pe linga faptul ca nu exista nici o pasare moarta, era cit pe ce sa ia bataie. Proprietara gospodariei cu pricina a iesit la poarta inarmata cu un par si a inceput sa ameninte si sa le spuna inspectorilor ca un vecin a vrut sa se razbune pe ea. „A iesit cu parul si a inceput sa spuna vrute si nevrute. In final, cind a auzit numele celui care ne daduse telefon, situatia s-a mai calmat, femeia varsindu-si focul pe vecinul cu care era certata. Am mai fost si la Motru, unde nu am gasit nici cotetul, daramite pasarile. Un cetatean isi adusese aminte ca in urma cu o luna ii murisera niste gaini pe care le-a ingropat, insa nu a mai reusit sa isi aminteasca unde si am fost din nou pusi pe drumuri. Am primit multe telefoane si multe informatii, care la prima vedere pareau verosimile. Este totusi un semn bun pentru noi ca in laborator nu s-a prezentat nimeni cu un cadavru de pasare. Situatia este sub control. Vinzarile de carne de pasare in reteaua comerciala au scazut numai cu 10%“, a declarat directorul Ion Iliuta.


Angajatii complexurilor aviare asteapta in zadar vaccinurile


Specialistii DSV Gorj au analizat pina in momentul de fata peste 2.300 de probe recoltate din teren, insa la nici una nu a fost depistat virusul gripei aviare. De asemenea, sint analizate cu atentie si importurile de pasari care intra in Gorj. fiind vorba numai de pui de o zi, adusi din Ungaria. In paralel, a inceput si recensamintul la pasari, care, din datele detinute de DSV, sint in numar de peste 4.000.000. In plus, are loc si o cartografiere a porcilor, avindu-se in vedere atit focarele de pesta porcina, cit si informatia ca porcii pot contracta si transmite gripa aviara. Popularizarea masurilor pe care trebuie sa le ia cetatenii are loc nu numai prin intermediul bisericilor, dar si al dispensarelor, scolilor, institutiilor administratiei. Cu toate ca, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, DSV si-a propus sa ii vaccineze pe angajatii complexurilor aviare din judet, acest lucru nu a fost inca realizat. Peste 300 de salariati asteapta in zadar de aproape doua saptamini vaccinurile antigripale. Vina ar apartine reprezentantilor unui depozit de medicamente din Tirgu Jiu, care, in ciuda promisiunilor pe care le-au facut, nu au reusit sa onoreze comanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS