10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi vamesi doljeni, cercetati penal pentru abuz in serviciu

Doi vamesi doljeni, cercetati penal pentru abuz in serviciu

Ironia sortii: unul dintre lucratorii vamali se numeste… Belea


Cazul celor 65.400 de pachete cu tigari netimbrate capturate de politistii doljeni face victime si in rindul vamesilor de la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet. Reamintim ca, marti dupa-amiaza, un tir incarcat cu tigari netimbrate, destinate free-shop-urilor din zona libera, a ajuns la duty-free-ul firmei SC SANTO INTERNATIONAL din Punctul de Trecere a Frontierei Bechet. In loc sa fie descarcata cantitatea de tigari mentionata in documentele de insotire a marfii, soferul camionului, Vasile Rosca, in intelegere cu administratorul duty-free-ului mentionat, Gigi Stamin, si un alt lucrator al duty-free-ului, Costinel Circiu, au lasat in autotren citeva zeci de mii de pachete cu tigari, pe care, citeva ore mai tirziu, s-au apucat sa le descarce la fostul IAS Piscu Sadovei, cu intentia de a le valorifica pe piata neagra. In acel moment au aparut, insa, politistii, care au confiscat intreaga cantitate de tigari netimbrate.


Vancea a intrat la Belea


Oamenii legii au ajuns la concluzia ca intreaga operatiune nu se putea derula fara sprijinul vamesilor de la Bechet. Drept urmare, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au dispus inceperea urmaririi penale fata de doi vamesi de la Bechet, cu privire la savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Cei doi invinuiti sint Costel Vancea, de 43 de ani, din comuna Calarasi – Dolj, inspectorul vamal care trebuia sa supravegheze descarcarea transportului de tigari la duty-free, si Stefan Gabriel Belea, de 39 de ani, din Craiova, adjunctul sefului Biroului Vamal Bechet. Acestia sint cercetati pentru faptul ca, in timp ce isi exercitau atributiile de serviciu, cu stiinta, nu au indeplinit ori au indeplinit in mod defectuos anumite acte care tineau de atributiile lor, cauzind astfel o tulburare a activitatii institutiilor statului, fapta pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.


Concret, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, in sarcina celor doi lucratori vamali s-a retinut ca, pe 18 octombrie, nu au efectuat corespunzator controlul vamal al autotirului condus de Vasile Rosca si nu au aplicat corect sigiliul, conform normelor vamale, fapt care a inlesnit scoaterea ilegala din Punctul de Trecere a Frontierei a celor 65.400 pachete tigari de provenienta straina, diferite marci, scutite de la plata taxelor vamale. Conform reglementarilor in vigoare, echipa mixta formata din politisti de frontiera si vamesi trebuia nu doar sa numere baxurile cu tigari care s-au descarcat la duty-free, ci chiar sa verifice continutul acestor baxuri, ceea ce, din cite se pare, nu au facut.


Vamesii n-au fost suspendati din functie


In ciuda faptului ca sint cercetati penal, cei doi vamesi isi continua nestingheriti activitatea. Cauza pare sa fie o deficienta de comunicare intre politia doljeana si Directia Regionala Vamala (DRV) Craiova. „Din cite am cunostinta, nu am primit pina astazi ( ieri-n.r.) nici o comunicare oficiala din partea politiei cu privire la faptul ca cei doi vamesi ar fi cercetati penal. Daca ni s-ar fi comunicat acest lucru, am fi dispus imediat suspendarea lor din functie pina la definitivarea cercetarilor“, a mentionat Stelian Crisbasanu, sef Serviciu Supraveghere si Control Vamal din cadrul DRV Craiova. Cu toate acestea, institutia vamala s-a autosesizat si va efectua o investigatie interna in acest caz. „Am fost informat ca, in acest caz, se va face o investigatie interna la Bechet, urmind sa vina in control o echipa mixta a Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si a Autoritatii Nationale a Vamilor“, a precizat Stelian Crisbasanu.


Cit priveste eventuala implicare a politistilor de frontiera in facilitarea contrabandei cu tigari netimbrate, nici Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj si nici IJP Dolj nu au facut vreo precizare in acest sens. Ancheta interna demarata deja de conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Dolj ameninta sa se lase cu „victime“ si in rindul politistilor de frontiera, mai ales ca, potrivit unor surse din aceasta institutie, o parte dintre politistii de frontiera care trebuia sa supravegheze descarcarea la duty-free a tirului cu tigari erau antrenati intr-o fulminanta partida de… table.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS