22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe trei luni izolati de lume

De trei luni izolati de lume

• Intrucit podetul peste un piriu a fost distrus de viitura, 118 localnici din catunul Tuturiga, comuna gorjeana Licurici, au ramas izolati • Desi viitura s-a produs in luna august, edilii din comuna nu au reusit sa gaseasca solutii pentru a face un nou podet care sa ii lege de comunitate pe cetatenii din catunul respectiv • Cu foarte putine exceptii, in toate comunele din Gorj unde inundatiile au produs pagube la drumuri, poduri sau podete, lucrarile de reabilitare fie abia au inceput, fie asteapta sa fie demarate


Locuitorii catunului Tuturiga, comuna gorjeana Licurici, traiesc de aproape trei luni ca pe o planeta pustie, care nu mai are nici un fel de legaturi cu vreo asezare umana. Podetul peste piriul care desparte satul Totea de catunul Tuturiga a fost luat de viitura produsa in vara acestui an. De cind a avut loc nenorocirea si pina recent, nimeni nu s-a intesesat de soarta celor 118 persoane, de cei 18 batrini peste 60 de ani sau de cei 14 elevi, care zilnic trebuie sa treaca prin apa pentru a merge la scoala. Singurul lucru facut de autoritatile locale si judetene a fost acela de a solicita fonduri guvernamentale. Cu toate ca au realizat ca sint putine sanse sa fie primit vreun ban, nimeni nu a avut initiativa de a incerca prin mijloace proprii sa incropeasca o punte peste riu. Medicul nu mai ajunge la Tuturiga, iar satenii trebuie sa mearga patru kilometri pina la cel mai apropiat magazin de unde pot sa isi cumpere alimente. De asemenea, la Tuturiga nu exista nici biserica si nici cimitir, unde satenii sa ii poata ingropa pe cei morti, fara a mai fi obligati sa mai treaca prin piriu, pina la cimitirul din comuna.


Prefectul Bejat vrea sa ia initiativa… dupa trei luni


La aproape trei luni de la distrugerea podetului, sefii judetului vor sa gaseasca o solutie pentru elevii si batrinii izolati. Prefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, considera ca a venit timpul sa se ocupe personal de realizarea unei legaturi peste apa. „A fost o alunecare de teren si s-a distrus acest podet. Este o situatie iesita din comun: o dizlocare a malurilor si o alunecare a acestora. I-am trimis pe proiectanti acolo sa gaseasca o solutie pentru a face posibil accesul cetatenilor. Ar fi necesar un proiect amplu de regularizare a albiei, insa piriul nu apartine Apelor Române, ci autoritatilor locale, iar acestea nu au facut nimic. O sa gasesc citiva voluntari, citeva utilaje, sa vedem ce se poate face pentru acesti oameni“, a promis prefectul Bejat. Daca situatia de la Licurici ar fi singulara, sefii judetului ar avea poate o scuza, insa in majoritatea zonelor unde au fost alocati bani pentru efectuarea de lucrari de reabilitare, lucrurile treneaza sau nici macar nu au inceput sa se miste. Astfel, refacerea unor podete din comunele Tirgu Logresti si Bolbosi este realizata in proportie de 40%, iar la Berlesti- 20%.


Despre alte lucrari de consolidare de maluri sau terasamente pentru care exista deja alocate fonduri in valoare de miliarde de lei nici macar nu se stie cind vor demara. Intr-o astfel de situatie se gasesc comunele: Schela (cu 500.000.000 de lei vechi alocati), Bengesti-Ciocadia (6,5 miliarde de lei vechi), Rosia de Amaradia (1,5 miliarde de lei vechi) si Balanesti( un miliard de lei), dar fara sa fi fost miscata o lopata. Prefectul Bejat a declarat ca lucrarile vor incepe in aceasta saptamina si ca se va munci pina cind va incepe sa ninga. Cu toate acestea, au fost fixate termene de finalizare a lucrarilor in acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS