29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCersetoria, o afacere la lumina zilei si la felinarul politiei

Cersetoria, o afacere la lumina zilei si la felinarul politiei

Filiasiul a devenit incet, incet locul in care nu se intimpla nimic. Nu acelasi lucru se poate spune si despre locul de la pasarela unde, de mai mult timp, citeva fetite dragute fac pe filantroapele ziua in amiaza mare. La iesirea spre Turnu Severin, respectiv pe pasarela de peste calea ferata, pot fi gasite citeva fete care cersesc… pe baza de chitanta. Profitind de semaforul instalat pentru fluidizarea traficului rutier peste pasarela, fetele motiveaza ca string bani pentru persoanele sarace si, pentru sceptici, sint dispuse sa taie si chitanta dintr-un chitantier uitat de lume si de fisc.


Vineri, in jurul orei 15.00, la intrarea in Filiasi, semaforul arata rosu, masinile stationeaza, trei fete cu mape in mina se agita printre autovehicule. Vin si bat usor in geam. Unii deschid, altii nici nu intorc privirea. Sint de la Asociatia „Speranta pentru Viitorul Nostru“ din Tirgu Jiu, cum se recomanda ele. Cine are totusi rabdare sa le asculte poate afla povestea unui baietel dintr-o fotografie care sufera de nu stiu ce boala grava. Initiativa este demna de laudat, dar, la aparitia reprezentantilor presei, fetele incep sa se agite. „Daca avem aprobare de la primarie? Nu stiu, intrebati-l pe baiatul de la cealalta intrare pe pod. Cum sa nu fie legal ceea ce facem?… Noi vrem sa ajutam persoanele nevoiase“, a spus una dintre fete. Abia intr-un tirziu fetele doresc sa afle cine sintem si de ce vrem sa aflam mai multe despre activitatea lor. Acum, incep blestemele: „Asa sa va ajute Dumnezeu, cum ii ajutati dumneavoastra pe cei sarmani“, a sarit alta fata. Peste citeva minute isi fac aparitia la cealalta intrare pe pod un baiat si o fata. „Adunam donatii pentru cei care au nevoie de ajutor. Uneori merge mai bine, alteori nu prea merge, depinde de zile, depinde de persoane. Lumea nu da prea mult, cite 10-20 de mii. Avem stampila de la primarie pe ordinul de deplasare, deci este legal. Ajutam si persoanele din Filiasi“, a spus Maria Vladulescu, de la „Asociatia Nationala de Initiativa“, cu sediul in localitatea Dragoeni, Tirgu Jiu.


Reprezentantii asociatiilor nu sint de gasit


Primarul orasului Filiasi ne-a marturisit ca stie de prezenta acestor fete in localitate. „Da, au o stampila a primariei de acum ceva timp. M-am gindit ca este bine ca vor sa ajute persoanele nevoiase, dar, intre timp, am stat si m-am gindit si, pentru ca nu prea pare lucru curat, le-am cerut adresa de la fundatia la care lucreaza, precum si statutul acestei fundatii. Pina acum nu am primit nimic, dar ele si-au continuat activitatea, asa ca am trimis politia sa le goneasca de acolo“, a spus primarul Stancioi. Politistii de la Filiasi au spus ca nu se pot pronunta asupra legalitatii acestei activitati pina nu vor face o verificare a fundatiilor si a persoanelor care lucreaza pentru aceste fundatii. „Tot ce va pot spune deocamdata este ca aceste fete sint deosebit de obraznice. Noi le-am mai gonit de acolo de citeva ori, dar s-au intors. Cred ca daca ar fi legal ar proceda altfel, nu ar sta in mijlocul strazii unde, de altfel, pot produce si incidente rutiere“, a afirmat un comisar din cadrul Politiei Filiasi. Dorind sa ne lamurim daca fetele sint impostoare, cersetoare cu chitantier sau filantroape am incercat sa contactam telefonic „Asociatia Nationala de Initiativa“, pentru a obtine un punct de vedere al reprezentantilor acesteia, dar fara succes. Numarul postului telefonic fix inscris pe chitanta eliberata contra unei contributii de 20.000 de lei figureaza la Romtelecom ca nealocat, iar numarul de mobil nu a apartinut niciodata fundatiei pomenite. Pina una alta, Filiasiul poate intra in istoria recenta a românilor ca prima localitate in care cersetoria s-a modernizat, in sensul ca s-a transformat in afacere la lumina zilei si la felinarul politiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS