17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Rubrica asiguratului

Angela Chivu, salariata, din Craiova, ne-a scris ca a pierdut carnetul de asigurat si ne intreaba cum trebuie sa procedeze pentru a intra in posesia unui nou carnet.


GdS: Mai intii trebuie sa declarati carnetul pierdut, intr-un cotidian. Cu chitanta sau anuntul din ziar, dovada calitatii de asigurat (adeverinta de la locul de munca) si o copie dupa buletin sau cartea de identitate va prezentati la ghiseul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, unde va va fi eliberat un nou carnet. Programul de primire, respectiv eliberare a documentelor pentru carnete de asigurat este luni si vineri, intre orele 8.00 si 10.00. La ridicarea carnetului va trebui sa platiti contravaloarea acestuia, 1.500 de lei vechi.


Mihai Efrem, pensionar, din comuna Amarastii de Sus, judetul Dolj, bolnav de insuficienta cardiaca, sustine ca a cumparat acelasi medicament cu preturi diferite, la interval de trei zile, de la doua farmacii din Craiova. „Desi sint aceleasi medicamente au preturi diferite: la FARMACIA 13 au tastat 5,28 de lei, iar la farmacia ANACORA au tastat 38,25 de lei. De ce? Poate reusiti dumneavoastra sa aflati de ce se intimpla astfel de lucruri, daca exista o lege pentru toata lumea, si sa dati raspunsul in ziar“.


GdS: Ne-am interesat la CAS Dolj si am aflat ca, daca ati luat medicamentele la pret intreg, atunci nu era normal ca la FARMACIA 13 sa apara pe bon 5,28 de lei, ci o suma mult mai mare. Prin urmare, ori ANACORA v-a dat necompensat, iar la FARMACIA 13 ati primit compensat 90%, ori la FARMACIA 13, apartinind OLFARM, casiera a batut din greseala un pret mai mic.


Georgeta Dragu, din Bailesti, sustine ca desi este angajata, nu poate beneficia de consultatii gratuite din partea medicului de familie, pentru ca firma la care lucreaza nu a virat contributia la asigurarile sociale de sanatate. Ne intreaba cum trebuie sa procedeze.


GdS: Aveti doua variante. Ori dati in judecata firma – care se face vinovata de evaziune fiscala prin nevirarea darilor catre stat – si asteptati hotarirea judecatoreasca, ori va platiti singura contributia. Daca nu o aveti platita de mai mult de trei ani, trebuie achitata contributia pe ultimii trei ani, calculata la salariul minim brut pe tara. Pentru aceasta, trebuie sa va prezentati la sediul Casei de Asigurari de Sanatate Dolj cu urmatoarele documente: adeverinta eliberata de Administratia Financiara (respectiv de la primarie, pentru persoanele din mediul rural) in care sa se specifice ca nu realizati nici un fel de venituri, buletinul sau cartea de identitate, copie dupa cartea de munca, adeverinta de la agentia de somaj, daca in ultimii trei ani ati beneficiat de somaj sau alocatie de sprijin, eventual alte acte care sa dovedeasca situatia din ultimii trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS