16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul alergolog din Craiova s-a nascut la Spitalul „Filantropia“

Primul alergolog din Craiova s-a nascut la Spitalul „Filantropia“

• Pacienti mai mult sau mai putin celebri ii trec pragul cabinetului in fiecare zi • Printre „clientii“ fideli se numara viceprimarul Gheorghe Nedelescu si Nicu Tobosaru, unul dintre liderii Partidei Romilor


Dr. Liliana Stanescu, de 52 de ani, a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova in 1979. Are dubla specializare, in alergologie si medicina muncii. Dupa terminarea facultatii si-a facut stagiul de trei ani la Spitalul din Slatina, apoi a lucrat ca medic de intreprindere la Fabrica de aluminiu din aceeasi localitate. Dupa un an a plecat la Bucuresti pentru examenul de specializare in alergologie, dupa care s-a intors in judetul Olt, lucrind mai multi ani pe platforma industriala de la Bals. In 1994 se angajeaza la Policlinica „Cordis“ din Craiova, fiind singurul medic cu aceasta specialitate din Oltenia, iar in 1999 intra prin concurs la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. „A fost ca o intoarcere acasa pentru ca m-am nascut la Spitalul «Filantropia», tot aici am facut stagiul si mai tirziu am nascut. Eram deja de-a casei, nici un profesor nu statea in fata mea“, a spus cu mindrie doctorita.


Este multumita de profesia aleasa si este foarte cautata de pacienti, mai ales ca in Craiova putini s-au incumetat sa se apuce de aceasta specialitate, plina de riscuri. „Alergologia este o specialitate relativ noua. A aparut cu aproximativ 25 de ani in urma. In Craiova nu sint decit trei medici alergologi, iar numarul bolnavilor a crescut foarte mult in ultimele decenii din cauza poluarii“, a sustinut dr. Stanescu.


Alergicii sint cei mai frumosi bolnavi


Dr. Stanescu este proprietara primului cabinet particular de alergologie infiintat in Craiova. A inceput sa lucreze aici din 2002, cu dotari asemanatoare cu cele de la spital. In timp a reusit sa modernizeze cabinetul, iar luna viitoare se lauda ca va intra in posesia celui mai performant dispozitiv de detectare a alergiilor. Este vorba despre un aparat DIAMEX care reuseste sa identifice precis alergenul, cu ajutorul unui cip, in doar un minut, fata de aparatele obisnuite care dau cel mai rapid un rezultat in 40 de minute. Un astfel de aparat nu este ieftin, numai cipul costa un milion de lei si trebuie schimbat dupa 20 de teste, insa pacientii merita. „La cabinet vin oameni din toate mediile sociale. Majoritatea sint persoane simple, fara posibilitati materiale deosebite, care prefera sa vina la cabinet pentru a scapa de cozile din policlinica si de conditiile de acolo“, a mentionat dr. Stanescu.


In plus, lucrul cu alergicii este o adevarata mana cereasca: „Pacientii cu alergii sint frumosi si curati. Niciodata n-o sa intilnesti un alergic care sa miroasa urit, pentru ca din cauza bolii nu suporta mizerie in jurul lor“.


Copiii sint „ademeniti“ cu bomboane


Alex este un baiat simpatic, care vine de mai multi ani la cabinet pentru tratament. Sufera de o forma destul de grava de astm bronsic, insa boala este tinuta sub control cu ajutorul tratamentului. Ca el sint multi alti copilasi. Majoritatea vin la cabinet dupa ce termina orele, insotiti de parinti sau bunici. Periodic trebuie sa fie testati pentru ca medicul sa stabileasca daca boala a evoluat, insa sint destul de greu de convins sa se lase intepati cu acul. Dr. Stanescu a rezolvat de mult aceasta problema: „Le promit ca, daca stau cuminti, le dau bomboane si de cele mai multe ori tine figura. Bineinteles ca in cabinet am intotdeauna la indemina o bomboniera plina. Nu amagesc copiii, dar ii santajez“, a glumit dr. Stanescu.


Cei mai multi pacienti alergici sufera de astm bronsic, o boala care, daca este tratata corespunzator, ii permite bolnavului sa duca o viata normala si chiar sa faca sport de performanta. Dr. Stanescu a tratat la viata ei fotbalisti si luptatori. „Am avut chiar si un campion national la tenis. Era in clasa a VIII-a la o scoala din Motru cind a venit prima oara la cabinet. In citiva ani a crescut foarte mult, ajungind un tinar cu o statura impresionanta; avea doi metri cind l-am vazut ultima oara, acum vreo cinci ani“, si-a amintit doctorita.


Dr. Stanescu a refuzat sa divulge identitatea celebrilor sai pacienti. Insa tot am reusit sa aflam ca printre cei care i-au calcat pragul cabinetului se numara actualul viceprimar al Craiovei, Gheorghe Nedelescu si Nicu Tobosaru, unul dintre liderii Partidei Romilor, filiala Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS