5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea continua investitiile in Petrosani

Termoficarea continua investitiile in Petrosani

Conducerea societatii de termoficare din Petrosani a continuat si in aceasta vara programul de investitii, chiar daca numarul celor ce renunta la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si a caldurii este mare. Motivul invocat de managerii societatii este legat de posibilitatea ca pe viitor oamenii sa aiba de unde sa aleaga – incalzire cu gaz, cu energie electrica sau de la sistemul centralizat. Mai mult, chiar si SE Paroseni, locul de unde sint alimentati consumatorii din sistemul centralizat, continua investitiile pentru imbunatatirea serviciilor, iar autoritatile locale considera ca este important ca sistemul sa devina performant. „Noi nu am facut investitii in ideea ca nu vor mai fi clienti, ci tocmai pentru ca avem obligatia, ca si furnizori de servicii, sa le oferim locatarilor, la intrarea in bloc, posibilitatea sa opteze pentru sistemul cu care vor sa se incalzeasca. Acolo unde vom constata ca am montat aparatele performante de masurat consumul si populatia s-a debransat, avem posibilitatea sa le mutam in zonele unde locatarii considera ca mai pot beneficia de serviciile noastre“, a declarat Gheorghe Berca, directorul SC Termoficare SA Petrosani.


Pina in prezent, investitiile au fost suportate atit de la bugetul statului, cit si de la cel local, pentru ca toate retelele existente in Petrosani si-au indeplinit norma de casare de citiva ani, asa incit de la guvern au fost alocate 20 de miliarde de lei, iar bugetul local a dat 13,5 miliarde de lei. Anul trecut, in sistemul de termoficare din Petrosani s-au investit 34 de miliarde de lei, bani cu care au fost inlocuite retelele exterioare, au fost montate aparate de masura la nivel de scara si s-au imbunatatit sistemele aflate in centralele termice.


Si SE Paroseni a investit in retehnologizare 160 de milioane de dolari, pentru marirea performantei sistemului de incalzire la care sint alimentate toate centralele din orasele Petrosani, Vulcan si Lupeni.


Bransari vs. debransari


Perioada in care se mai pot face debransari inca nu a expirat. In zona Petrosani Sud mai sint bransati la sistemul centralizat aproximativ 25 la suta dintre locatari, in timp ce in partea de centru si nord mai sint 42 la suta. Procentul variaza si in functie de investitiile facute la sistem, pentru ca acolo unde au fost schimbate retelele de distributie si s-au montat aparate de masura a consumului la nivel de scara, oamenii chiar se rebranseaza. „Numai in aceasta vara, acolo unde s-au facut investitii, 24 de locatari au venit si au cerut rebransarea la sistemul centralizat. Exista o campanie dusa pentru sistemul de incalzire cu gaz, insa atunci cind pretul se va alinia cu cel european si vom constata ca pentru o mie de metri cubi vom plati 520 de dolari, poate ca se va reveni la sistemul centralizat si noi trebuie sa fim pregatiti“, a mai spus Berca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS