10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa Studentilor este revendicata

Casa Studentilor este revendicata

Mostenitorii fostilor proprietari isi cer drepturile asupra corpului vechi al cladirii. Autoritatile locale considera ca nu au nici o competenta, Casa de Cultura a Studentilor apartinind Autoritatii Nationale pentru Tineret.


Casa de Cultura a Studentilor functioneaza in imobilul de pe strada Eugeniu Carada nr. 10 din anul 1988, cind a fost construit, in continuarea fostei case Poenaru, un nou corp de cladire. De atunci, cele doua cladiri formeaza un tot unitar, avind comune retelele electrice, de apa si de termoficare. Pina in prezent, CS-ul a gazduit numeroase festivaluri studentesti, seminarii, conferinte si congrese ale studentilor, dar si baluri ale bobocilor. De asemenea, o data cu incendiul care a distrus Sala Polivalenta, CS-ul a devenit locatia obisnuita a concertelor.


Triunghi de pase cu CS-ul


Pentru a-si revendica drepturile asupra imobilului, cinci dintre urmasii fostilor proprietari (Poenaru Al. Mihai, Draganescu Dorin Ovidiu Gheorghe, Draganescu Dan Rasvan, Radian Serban si Popescu Gabriela) au inaintat o petitie Primariei Craiova, prin care solicitau retrocedarea imobilului din centrul orasului. Nestiind cu exactitate sub autoritatea cui se afla CS-ul si pe baza referatului comisiei locale pentru examinarea cererilor formulate potrivit prevederilor Legii nr.10/2001, primaria a inaintat dispozitia nr. 7640/04.04.2005, impreuna cu documentatia anexa, Universitatii din Craiova in scopul solutionarii. Pentru ca aceasta problema nu era de competenta conducerii Universitatii, dispozitia impreuna cu intreaga documentatie au fost retrimise primariei, rectoratul informind ca CS-ul apartine Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT). Pe 18.07.2005, primaria modifica art. 1 al dispozitiei, in sensul ca inainteaza dispozitia si documentatia necesara, de aceasta data, institutiei abilitate, adica ANT, spre competenta solutionare.


„De CS beneficiaza 30.000 de studenti“


Directorul Casei de Cultura a Studentilor, Florin Gust, este de parere ca retrocedarea a mai mult de jumatate din cladire ar fi o mare pierdere pentru studenti si crede ca ar trebui sa se gaseasca o solutie prin care acest imobil sa-si pastreze actuala utilizare. Parerea este impartasita si de rectorul Universitatii, Ion Vladimirescu, care vede in aceasta institutie ceva necesar studentilor, insa este optimist si crede ca se va ajunge la o solutie amiabila. Nemultumit ca petentii nu au fost dispusi dialogului, dar si ca edilii orasului nu s-au implicat in aceasta problema, directorul CS spune ca va apela la toate solutiile legale pentru ca aceasta casa sa ramina in folosul studentilor, asa cum a fost in ultimii 20 de ani. „Fac apel la autoritatile locale si guvernamentale sa sprijine aceasta institutie in incercarea de a-si pastra locatia intacta, pentru ca de ea beneficiaza 30.000 de studenti, iar daca cineva din clasa politica sau dintre autoritatile locale doreste sa sprijine tinerii, acum este momentul“, a spus directorul CS-ului.


Dosarul asteapta sa fie solutionat


In prezent, dosarul Casei de Cultura a Studentilor se afla la ANT, unde a fost primit in urma cu doua saptamini si inregistrat de o comisie interna constituita pentru a solutiona problemele de acest gen. Urmeaza ca membrii comisiei sa-l studieze si sa verifice legitimitatea acestei revendicari. „Daca se va constata ca petentii nu sint indreptatiti in acest sens, notificarea va fi respinsa. In cazul in care imobilul le revine de drept solicitantilor, astept propuneri de rezolvare a problemei din partea colegilor din comisie“, a declarat Gabriel Ispas, presedintele acesteia. Solutiile posibile ar putea fi retrocedarea in natura a imobilului sau despagubirea revendicatorilor fie cu o suma de bani din fondul guvernamental Proprietatea, fie cu alt imobil. Pe rol la ANT se mai afla aproximativ 80 de dosare, iar verificarea acestora este anevoioasa. „Procedura de verificare si solutionare a acestor dosare se desfasoara in functie de ordinea sosirii si este foarte dificila. Dar lucram la viteza maxima si vom termina pina la sfirsitul anului“, a precizat Gabriel Ispas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU