25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii - criteriu de departajare a candidatilor la examenul de doctorat

Banii – criteriu de departajare a candidatilor la examenul de doctorat

Taxele de scolarizare astronomice cuprinse intre 25 si 35 de milioane de lei cerute de Universitatea din Craiova candidatilor inscrisi anul acesta la examenul de doctorat au luat locul competentei cursantilor. Potrivit afirmatiilor candidatilor, vremurile in care conta calitatea pregatirii din facultate au apus. Acum, intiietate au doar cei cu potential financiar ridicat, adica persoanele care pot cotiza catre Universitate taxa de inscriere si de scolarizare si pot suporta din propriul buzunar cheltuielile suplimentare pentru munca de cercetare.


De curind, la Universitatea din Craiova, s-a dat startul inscrierilor la examenul de doctorat care se va sustine in perioada 19-25 septembrie. Spre deosebire de anul anterior, participantii la examenul de doctorat se pot inscrie la zi cu taxa, fara frecventa cu taxa si la fara frecventa la buget. Lucrul care i-a surprins insa cel mai mult a fost acela ca, pe linga taxa de inscriere – un milion de lei pentru candidatii români, trei milioane de lei pentru candidatii straini -, absolventii invatamintului universitar de lunga durata trebuie sa achite din veniturile proprii o taxa de scolarizare de 25 sau 35 de milioane de lei, in functie de pretentiile facultatilor si de forma de invatamint pe care doresc sa o urmeze (zi sau fara frecventa). Astfel ca „viitorii doctori“ ai invatamintului superior de stat au inceput sa comenteze pe la colturi. „De unde sa dea absolventul de rind acesti bani? Cind spunem 25-35 de milioane ne referim la sume colosale. Daca vreunul dintre noi nu are nici un venit si totusi vrea sa devina doctor in stiinta, de altfel cel mai inalt titlu al pregatirii intr-un anumit domeniu, ce face?“, a spus V. Ionescu.


Indiferenta


Sirul nemultumirilor nu se opreste aici. Alt aspect deranjant este acela ca Universitatea nu ofera nici un sprijin celor admisi in urma examenului de doctorat. „Munca de cercetare, indiferent de domeniul ales, dureaza trei-patru ani si este suportata de doritorul de doctorat. Pai, Universitatea ce face? Se mindreste doar cu noi ca o reprezentam pe mai departe? Acest lucru este inadmisibil. Daca ma gindesc ca pe mine, dupa un calcul estimativ, intreaga perioada de analiza, probe, cercetare, accesul la aparatura din laborator, fara redactarea lucrarii de final, ma costa peste 100 de milioane de lei, unde ajungem… Nu face daraua cit ocaua! Si atunci ce rost mai are?“, a spus V. Ionescu. Competitia doctoratului va fi cistigata de cei care au bani. „Nu se mai tine cont de calitatea pregatirii, ci de suportul financiar. Cei cu adevarat destepti vor ramine pe dinafara, pentru ca nu pot acoperi toate cheltuielile“, a mai precizat V. Ionescu.


Media de absolvire a facultatii, un criteriu „de ochii lumii“


Reprezentantii Rectoratului Universitatii din Craiova sint de alta parere si se fac ca nu inteleg nemultumirea oamenilor. Ei spun ca departajarea candidatilor se face dupa mai multe criterii: absolventi ai invatamintului universitar de lunga durata, media minima sa fie opt, certificatul de cunoastere a unei limbi straine de circulatie internationala, taxa de inscriere si taxa de scolarizare. Reprezentantii Universitatii au mai spus ca majoritatea candidatilor la doctorat prefera forma de invatamint fara frecventa, pentru ca sint angajati.


Cine mai vrea sa fie in aceste conditii doctor?


Conform unei statistici a secretariatului Universitatii din Craiova, cei mai multi doritori de doctorat sint tot oamenii de la catedra, profesorii. Acestia prefera sa-si sustina examenul de definitivat si apoi, pentru a scapa de nebunia gradelor didactice, se inscriu la doctorat. Potrivit unui profesor de specialitate, indrumator de doctorat, titlul de doctor in stiinta este cel mai inalt si echivaleaza toate celelalte grade didactice deoarece „esti doctor in stiinta!“ La polul opus se situeaza inginerii din domeniul agriculturii, care nu se inghesuie sa se inscrie la examenul de doctorat, motivind ca un doctorat le maninca sase ani din viata. „Daca punem la socoteala anii de cercetare, crearea unui soi nou, imbogatirea lotului matca, rezultatul final apare abia dupa citiva ani. Intr-un cuvint, intregul proces consuma timp si, mai ales, bani“, a precizat Adrian Lazar din Craiova.


SRL-ul lucrarilor de doctorat!


O practica de succes si care pare a nu deranja pe nimeni este „imprumutarea“ lucrarilor de doctorat pe bani. Potrivit unora, o astfel de lucrare costa, in functie de domeniul ales, intre 20 si 50 de milioane de lei. Mai mult, ei spun ca persoanele care se ocupa cu vinzarea lucrarilor de doctorat si-au deschis un adevarat SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS