10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltimele 20 de garsoniere ANL

Ultimele 20 de garsoniere ANL

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a cazut din nou in plasa firmei de constructii SC IMPERA SRL Bucuresti, acordindu-le un nou ragaz pentru finalizarea ultimelor 20 de garsoniere. Conform contractului incheiat intre ANL si firma amintita, cele 200 de locuinte trebuia predate la sfirsitul anului 2004. Desi sumele necesare au fost platite constructorului, acesta a intirziat aproape zece luni finalizarea lucrarilor. Motivul invocat de reprezentantii firmei a fost organizarea financiara deficitara. Viceprimarul Sorin Iordache a declarat ca, in primavara acestui an, problemele intimpinate de SC IMPERA SRL Bucuresti au atins apogeul, muncitorii hotarind sa paraseasca santierul. „Din cite am inteles, angajatorul nu le-ar fi platit salariile, acestia abandonind munca“. Insa, firma a reusit sa depaseasca impasul financiar, pentru ca in luna iunie 2005 sa continue lucrarile lasate de izbeliste, cu forta de munca proaspata.


Primaria se disculpa


Reprezentantii Primariei Craiova sustin insa ca nu au nici o influenta asupra firmei SC IMPERA SRL BUCURESTI, deoarece municipalitatea doar atribuie locuintele. „Tot ce pot face este sa ma duc frecvent la ei pe santier si sa ii mai trag de mineca pentru a grabi lucrarile. Tinerii care ar fi trebuit sa se mute acolo nu inteleg acest lucru si vin la noi, reprosindu-ne ca nu sintem in stare sa ii punem la punct. Acest lucru este insa fals, pentru ca nu primaria subventioneaza lucrarile, ci ANL, aceasta fiind singura in masura sa ia o decizie. Ultima oara cind am vorbit cu seful de santier am primit asigurari ca pina pe 10 octombrie ele vor fi terminate, chiriasii urmind sa se mute imediat. Acum nu stiu daca o sa se tina sau nu de cuvint, cert este ca familiile respective ar fi trebuit sa se mute din 2004. Din luna decembrie 2004, acestora le-au fost date repartitiile pe baza carora au dreptul sa locuiasca, platind si chiria perceputa, de aproximativ 200.000 de lei, de frica sa nu le ocupe altcineva casele cu greu obtinute“, a concluzionat Iordache.


ANL a spus nu locuintelor pentru 2005


Pentru acest an, Agentia Nationala pentru Locuinte nu a gasit fonduri necesare pentru a construi noi locuinte. Tinerii pina in 35 de ani, care au dreptul de a deveni chiriasi ANL, au sperat totusi ca, pina la finele anului, sa se gaseasca fonduri. Viceprimarul Iordache a infirmat aceste zvonuri, sustinind ca pina in luna septembrie nu i-a fost transmisa de la Bucuresti nici o decizie in acest sens. Aprobarea de fonduri este tot mai putin probabila, mai ales in pragul iernii, cind toate firmele de constructii isi intrerup temporar activitatea din cauza conditiilor meteo nefavorabile.


In ciuda acestei situatii, tinerii craioveni, care pina acum nu au avut norocul sa fie inclusi pe listele de prioritati pentru ocuparea unei locuinte ANL, si-au depus in continuare dosarele, o parte dintre ei doar reactualizindu-le. Initial, termenul-limita a fost stabilit pentru luna iunie, insa cea mai mare parte dintre cei inregistrati deja in arhiva primariei au uitat sa aduca toate actele necesare. In pragul unei revolte, autoritatile locale, printr-o hotarire a consiliului local a decis acordarea unui ragaz de citeva saptamini pentru persoanele care spera sa obtina o locuinta de la stat. Marti a fost ultima zi in care tinerii au avut dreptul sa se inscrie pe liste. Reprezentantii primariei nu cunosteau joi cifra finala a celor inscrisi pentru o casa subventionata de ANL.


Reprezentantii ANL au precizat ca sumele puse la dispozitie pentru construirea de locuinte pentru anul 2004 au fost de 42 de miliarde de lei. Acestia au refuzat insa sa declare daca au fost luate masuri impotriva firmei SC IMPERA SRL Bucuresti, pentru intirzierea lucrarilor.


Cine poate beneficia de o locuinta ANL


Locuintele ANL sint destinate, prin inchiriere, tinerilor care nu depasesc virsta de 35 de ani la data repartizarii. Titularul locuintei si membrii familiei sale nu trebuie sa fie sau sa fi fost proprietarii altei case si nici sa fie beneficiarii altei locuinte pentru tineri in localitatea in care a solicitat locuinta. Aceasta restrictie nu are in vedere locuintele instrainate prin partaj sau locuintele care au trecut abuziv in proprietatea statului si care nu au fost retrocedate in natura. De asemenea, este obligatoriu ca titularul cererii de locuinta sa aiba locul de munca in localitatea in care sint amplasate locuintele, iar repartizarea locuintelor se va face in limita fondului disponibil. (R.P.)


Acte necesare pentru constituirea dosarului


Pentru completarea dosarului de obtinere a unei locuinte ANL sint necesare mai multe acte. Mai intii trebuie completata o cerere, apoi, titularul dosarului are nevoie de o adeverinta cu venitul net detaliat pe ultimele patru luni, insotita de o copie dupa cartea de munca, completata la zi, vizata si stampilata, de acte din care sa rezulte veniturile obtinute de sotul sau de sotia titularului, de un certificat de la Serviciul impozite si taxe al primariei localitatii unde se depune cererea. De asemenea, solicitantii unei locuinte ANL trebuie sa aduca o declaratie notariala din care sa rezulte ca nu detin si nici nu au detinut o locuinta in proprietate si ca nu sint beneficiarii unei alte locuinte cu chirie din fondul de stat. Tot de la un notar mai trebuie luata o declaratie din care sa rezulte suprafata locuibila (camera de zi si dormitoare, exclus dependinte) in momentul depunerii cererii si in cazul in care aceasta suprafata nu este mentionata pe declaratia precedenta. Apoi trebuie facute mai multe copii xerox dupa actul de detinere al spatiului in care au locuit sau locuiesc in prezent solicitantul si familia acestuia, dupa certificatul de casatorie, daca este cazul, dupa actele de identitate ale membrilor familiei, dupa certificatele de nastere ale copiilor minori, dupa certificatul de sanatate, in cazul in care starea de sanatate a unui membru al familiei impune o masura de urgenta, dupa actele care dovedesc ca solicitantii provin din institutii de ocrotire sociala, dupa actele care dovedesc calitatea de veterani si vaduve de razboi sau repatriati, dupa sentinta definitiva de adoptie sau dupa hotarirea de incredintare sau tutela, dupa sentinta definitiva de evacuare sau notificare privind refuzul reinnoirii contractului de inchiriere, dupa hotarirea definitiva de revendicare a imobilului, adresa emisa de RAADPFL, dispozitie de restituire, dupa actele care atesta dobindirea sau redobindirea cetateniei române si dupa diplomele ultimei scoli absolvite de sot si sotie.


Care sint criteriile pentru obtinerea unei locuinte ANL


Pentru a obtine o locuinta ANL, tinerii trebuie sa indeplineasca unele criterii. Se va avea in vedere situatia locativa la momentul depunerii cererii pentru locuinta. Punctajul maxim poate fi obtinut de persoanele care stau cu chirie intr-un spatiu locativ privat. De asemenea, se va tine cont de suprafata locuibila de care dispune solicitantul la momentul depunerii cererii. Cu cit aceasta este mai mica, cu atit punctajul este mai mare. Cel de-al doilea criteriu il reprezinta starea civila a persoanei care solicita locuinta. Daca aceasta este casatorita si are si copii sau persoane aflate in intretinere poate obtine punctajul maxim. Urmatorul criteriu tine de starea de sanatate a solicitantului si a membrilor familiei acestuia, apoi se tine cont de vechimea cererii solicitantului, cu cit aceasta este depusa de mai mult timp, cu atit creste si numarul punctelor acumulate. Criteriul numarul cinci are in vedere nivelul de studii si pregatirea profesionala. Sint favorizate persoanele cu studii superioare. Ultimul criteriu se refera la situatii locative sau sociale deosebite (tineri proveniti din casele de copii, tineri care au adoptat copii, tineri evacuati din case nationalizate). Aceste criterii de ierarhizare se aplica doar persoanelor care indeplinesc conditiile obligatorii. La finalul completarii unui formular special se insumeaza punctele obtinute la fiecare criteriu si se obtine punctajul final care va indica pozitia ocupata de solicitant pe lista de asteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS