10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatenii din Afumati isi contesta alesul

Satenii din Afumati isi contesta alesul

Satenii il acuza pe primar ca a promis multe si nu a facut nimic. In anii in care a condus destinele comunei, a reusit construirea citorva fintini, dar numai in Afumati, restul satelor fiind date uitarii. „Pe la noi, prin Covei, nu a mai trecut de la alegeri. Da’ noi am fost prosti ca l-am ales“, au spus oamenii. Pentru ca primarului nu-i pasa, oamenii au inceput sa faca ei munca edilului. Astfel, un investitor local impreuna cu un satean din Boureni vor mobila scolile din comuna. Tot ei se vor implica si in crearea unor noi locuri de munca, primarul nereusind sa atraga nici un investitor serios.


Scolile sint importante


Primaria Afumati a inceput derularea unui proiect de reabilitare a scolilor din comuna. Prin acest proiect vor fi amenajate si dotate laboratoarele scolii cu clasele I-VIII din Afumati, precum si sala de sport. Igienizarea scolilor in vederea primirii elevilor la toamna a fost facuta de beneficiarii ajutorului social in baza Legii nr. 416. De asemenea, a fost asigurat necesarul de lemne pentru sezonul rece pentru cele trei scoli si cinci gradinite.


Covei, satul fara telefoane


In satul Covei, reteaua de telefonie fixa are doar douazeci de abonati. Cereri de extindere a retelei sint multe, mai ales ca majoritatea locuitorilor sint batrini si au nevoie de telefon in cazuri de urgenta. „Am trimis adrese la Romtelecom pentru rezolvarea problemei, dar nu am primit nici un raspuns pina acum“, a spus primarul Constantin Nita.


Medicii nu fac fata


Pentru cele patru sate ale comunei Afumati, respectiv Afumati, Boureni, Covei si Amzulesti, care totalizeaza 3.200 de locuitori, lucreaza decit doi medici de familie, dintre care unul face naveta de la Bailesti. Cei doi administreaza trei dispensare dupa cum urmeaza: un medic de familie are in grija satul Afumati si o parte din Covei, iar celalalt satul Boureni si cealalta parte din Covei, Amzulesti fiind considerat un cartier al Afumatiului. Aceasta situatie face ca medicul sa treaca foarte rar prin Covei.


Locasurile de cult se renoveaza


Primaria Afumati a alocat din bugetul local fonduri pentru renovarea celor trei biserici din comuna. Pentru bisericile din satele Afumati si Covei s-au alocat 25 de milioane de lei pentru zugraveli exterioare si alte lucrari de intretinere. Pentru Biserica cu hramul „Sfintul Dimitrie“ din Boureni a fost repartizata de la bugetul local suma de 50 de milioane de lei. Acesti bani, precum si cei strinsi de la enoriasi vor fi folositi pentru o renovare capitala. Lucrarile sint in curs de executie si se vor finaliza pina pe 15 august, cind se praznuieste Adormirea Maicii Domnului.


Elevii nu pot ajunge la scoala


Pentru ca in satul Covei scoala are doar clasele I-IV, elevii mai mari invata la scoala cu clasele I-VIII din Boureni. Distanta dintre cele doua sate este de patru kilometri si nu exista un mijloc de transport pentru cei zece elevi. „Am avut promisiuni de la consiliul judetean pentru achizitionarea unui microbuz, dar acestea nu au fost onorate nici pina acum“, a spus primarul Constantin Nita.


Liniste in comuna


Conform agentului-sef adjunct Florin Sandu, de la Postul de Politie Afumati, infractionalitatea in comuna nu este alarmanta. „Fata de anii 1997-1998, s-au imputinat furturile, care erau cele mai frecvente infractiuni comise in comuna“, a spus Florin Sandu. Cea mai grava infractiune din ultimii zece ani a fost un omor, petrecut in anul 2001. „Acesta va ramine in memoria oamenilor din comuna drept cel mai grav eveniment intimplat pe la noi“, a adaugat agentul-sef adjunct. Cele mai multe infractiuni au loc vara, cind vin tinerii in vacanta si se mai cearta, si iarna, cind se inregistreaza furturi de animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS