10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani putini, copii multi

Bani putini, copii multi

Doua familii din comuna doljeana Leu se confrunta cu o situatie dificila. Ambele familii au cite zece copii. Din cauza lipsei banilor, parintii s-au vazut obligati sa renunte la jumatate dintre copiii lor. Despre cei aflati in centrele de plasament sau dati spre adoptie nu se prea mai stie mare lucru, iar cei ramasi acasa traiesc de pe o zi pe alta, doar cu putinul pe care parintii reusesc sa-l adune muncind pe la oamenii din sat.


Copii crescuti de un strain


„Noi aici sintem patru. Eu am 14 ani, Aura are 12, Florin 13, iar Viorel are trei. Mama este plecata la Craiova sa nasca. De fapt, a nascut luni, 25 iulie, un baiat, Marian“, a spus Camelia Baran, cel mai mare copil al Dorinei Bidireac. Dorina are 33 de ani si are deja zece copii. „Mai sint si alti frati de-ai nostri, dar nu mai stim nimic despre ei. Pe unii i-am vazut mai demult. Cristina ar avea acum sapte ani, dar a murit. Janina are 11. De ea este cel mai bine, pentru ca a fost infiata de o familie de la Apele Vii. Si cei de la centru o duc bine, poate chiar mai bine decit noi“, a completat Camelia.


Tatal Cameliei a murit in urma cu ceva timp, iar acum au un tata vitreg care ii creste ca si cum ar fi copiii lui. „Nu sint ai mei, dar mie imi pare rau de ei. Nu au nici o vina. Ma zbat pentru ei. Ma duc prin sat sa caut de lucru. Muncesc sa le aduc lor. Eu maninc acolo unde muncesc, iar cu ce cistig le cumpar lor mincare“, a povestit Ionel Chivu, barbatul care este alaturi de Dorina. „Ma mai cert cu ea si ii spun ca nu este bine ce face. Noi sintem impreuna din 2002. Cind m-am mutat la ea era insarcinata in trei luni cu Viorel. Nu stiu cine este tatal copilului si nici nu ma intereseaza. Eu sint singurul tata pe care-l cunoaste copilul“, a mai spus barbatul.


In urma unui incident pe care barbatul il numeste „scandal“, dar care, dupa spusele autoritatilor, ar trebui numit furt, barbatul a fost in inchisoare timp de doi ani. Cind a plecat, Dorina era insarcinata, de data asta cu copilul lui. Ionel Chivu s-a intors din puscarie pe 1 iunie, anul acesta. A aflat cu stupoare ca, in timp ce el isi ispasea pedeapsa, fetita lui a fost data de mama la un centru de plasament. „Elena, fetita mea, are doar doi ani si este departe de mine, dar o sa fac tot posibilul sa o aduc acasa“, a spus Ionel Chivu. Barbatul a gasit-o pe Dorina insarcinata din nou. „M-am certat iarasi cu ea. Ce sa-i fac? Tot eu m-am dus dupa ea la spital. Cine sa se duca? Parintii ei stau aici in sat, dar nu vorbesc cu ea pentru ca face prostii. M-am dus la Craiova si i-am dus bani, i-am dus lenjerie, i-am dus si eu ce aveam pe aici. Eu tot sper ca se va face femeie de casa, de dragul copiilor astora, care au mare nevoie de ea. Daca m-ar asculta ar fi bine. Am facut multe pentru ea si pentru copii. Vecinii pot sa spuna ce am gasit eu aici cind am venit, era mizerie. Am dat cu var, am reparat, am facut si eu ce am putut,
i-am fost singurul ajutor“, a afirmat barbatul.


Veniturile familiei constau in ajutorul social, de doua milioane doua sute, alocatia monoparentala, de sapte sute de mii si alocatia copiilor. Din toti acesti bani trebuie hraniti, imbracati si spalati cinci copii si doi adulti. Copiii mai mari merg la scoala, iar cel abia nascut ar avea nevoie de o multime de lucruri, dar, din pacate, ei trebuie sa se multumeasca doar cu putinul pe care-l au.


Alti zece copii, aceeasi condamnare la saracie


„Am zece copii. Cinci sint aici, iar ceilalti sint dati. As vrea sa-i am pe toti linga mine, dar nu am cu ce sa-i cresc nici pe astia. Ce sa le dau sa manince, cu ce sa-i imbrac? Nu avem de nici unele“, a spus mama. Dintre cei ramasi la Leu, Daniela este cea mai mare, are 21 de ani. Din pacate, ea nu a reusit nici macar sa-si termine scoala. „Eram in clasa a noua, dar nu am mai continuat, pentru ca nu am mai avut cu ce“, a afirmat fata. Acum ea este asistenta personala a fratelui sau Bogdan, care sufera de un handicap mental de gradul intii. „Nu am luat salariul de patru luni. Acum am luat banii pe luna iulie, dar nu si pe cei din urma, nu stiu ce s-a intimplat cu ei. Sint singurii nostri bani. Am avea mare nevoie de ei“, a povestit Daniela. Dintre copiii ramasi acasa, Alin are 12 ani si merge la scoala, Alexandru are cinci, iar cel mai mic, Adita, are doar opt luni. „Ne trebuie si noua bani, copiii cer mincare, cel mic are nevoie de lapte, ar trebui sa luam opt cutii de lapte praf pe luna, dar nu stiu ce se intimpla la primarie, ca niciodata nu le-am luat pe toate. Mie, la atitia copii, ar trebui sa-mi dea un ajutor, ceva“, a spus Marin Fierar, tatal copiilor. Nici unul dintre parinti nu lucreaza, tatal mai cauta de lucru cu ziua. „Vin de la un om din sat. Imi dadu 50.000 de lei, doi dovlecei si un ciur de malai ca sa le dau la copii sa manince. Citeodata muncesc doar pentru o lingura de untura. Stam de 20 de ani doar intr-o camera. Casa este a socrului meu, iar cumnatul ne ameninta ca ne da afara. Nu stiu ce sa mai fac. Nici la ajutor social nu ne putem incadra. Acum ne-au intrat unii pe un pogon de pamint pe care-l aveam. Am mers la primarie, dar ne-au cerut cinci sute de mii ca sa plateasca o comisie care sa vina sa vada situatia. Nu am avut banii, iar aia ne-au luat griul de pe cimp“, a mai spus tatal.


De ceilalti copii mama isi aminteste vag. „Pai, cea mai mare dintre cei dati la stat are 18 ani, are handicap de gradul unu ca si asta, de acasa, mai este o fata Ancuta, Emilia, care are cinci ani,mai este unul de doi ani si ar mai fi, dar nu mai stiu“, a povestit incurcata aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS