32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronii de terase vor fi sanctionati pentru zgomotele asurzitoare

Patronii de terase vor fi sanctionati pentru zgomotele asurzitoare

Agentii economici care au terase si restaurante vor fi luati la puricat de autoritatile locale.


In urma numeroaselor plingeri din partea craiovenilor privind numarul mare de decibeli, viceprimarul Sorin Iordache a decis sa initieze o actiune de proportii.


Direct interesat este si Iordache pentru ca, dupa cum a declarat, aproape in fiecare noapte este deranjat de muzica asurzitoare. Echipe mixte formate din reprezentanti ai Compartimentului Control Comercial, din cadrul primariei, ai Politiei Comunitare si ai Agentiei pentru Protectia Mediului vor efectua in fiecare seara controale.


Pentru a-i identifica pe cei care incalca legea, echipele vor avea la dispozitie un aparat special cu care vor masura intensitatea sunetului.


„De la sfirsitul acestei saptamini vor pleca pe teren. Nu va fi omisa nici o terasa, controlul realizindu-se la toate. In anumite cazuri e imposibil sa stai linistit din cauza volumului tare care este folosit de patroni pentru a atrage cit mai multi clienti“, a declarat Iordache.


Pentru a constata daca incalca sau nu normele in vigoare, inspectorii trebuie sa masoare zgomotul cu geamurile inchise, acestea atenuind aproximativ 15 decibeli.


Legislatia in acest domeniu a fost adoptata in România abia in acest an, prin HG nr. 321/2005.


Printre altele, legea stipuleaza ca fiecare oras sa aiba intocmita o harta de zgomot. Craiova a ramas codasa la acest capitol, chiar angajatii primariei fiind straini de aceasta notiune.


Intocmirea unei harti presupune insa o munca in plus pentru functionarii publici din primarie. Valoarea maxima acceptata in cazul unui somn eficient este de 30-35 de decibeli, in cazul activitatilor cotidiene de 50-60 de decibeli, iar pe sosele de pina la 70 de decibeli.


„Acestea sint normele impuse prin lege si nu ne putem abate de la ele. Spre exemplu, intr-o sala, pentru ca acela care vorbeste sa se poata face auzit, se poate amplifica sunetul cu 12-15 decibeli. Daca vom adauga aceasta valoare la standardul maxim acceptat, obtinem aproximativ 65 de decibeli“, a precizat Ionel Bala, sef de laborator in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului.


Patronii teraselor care vor fi descoperite ca depasesc nivelul maxim vor fi sanctionati de functionarii de la Compartimentul Control Comercial, iar in cazul in care vor aparea nemultumiti, politia va asigura protectia echipelor de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU