5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSamir Sprinceana - implicat in rambursari ilegale de TVA

Samir Sprinceana – implicat in rambursari ilegale de TVA

Functionarii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au uitat deschis robinetul rambursarilor ilegale de TVA. Cu complicitatea sefilor din finante si a reprezentantilor firmelor care au supt sute de miliarde de lei din bugetul statului, anumiti inspectori fiscali au inchis ochii atunci cind a trebuit sa verifice realitatea datelor inscrise in documentele pe baza carora si-au dat girul pentru rambursarile de TVA. Culmea, atunci cind au fost luati la intrebari de inspectorii Camerei de Conturi Dolj, functionarilor fiscului le-a sarit mustarul, contestind concluziile raportului intocmit de Camera. Mai mult, angajatii DGFP prinsi cu musca pe caciula au incercat sa dea vina pe legislatia incompleta si pe sefii lor directi care le-ar fi impus sa ignore anumite nereguli existente in documentele justificative ale firmelor care au solicitat si primit TVA ilegala. Si ce daca v-au impus sefii, voi trebuia sa respectati litera legii sau sa refuzati sa semnati pe procesele de control fiscal, par sa fi spus inspectorii Camerei de Conturi.


Acuzatiile de neglijenta si superficialitate in serviciu formulate de Camera de Conturi se refera doar la un numar restrins de inspectori fiscali, si anume cei care s-au ocupat indeaproape de cererile de rambursare depuse de increngatura de firme care au disparut subit in ceata dupa ce s-au vazut cu banii in conturi. Daca in numarul de ieri al GdS ati putut citi despre SC ABM Holding Craiova, firma care a primit aproape 20 de miliarde de lei returnari ilegale de TVA, astazi va prezentam modul in care mai multe societati au fost implicate in rambursarea a zeci de miliarde de lei TVA cu ajutorul functionarilor si sefilor din finante, doua dintre acestea fiind controlate de doi cunoscuti oameni de afaceri din Craiova, Samir Sprinceana si Ion Fotescu.


Furnizorul si beneficiarul – clienti fideli la obtinerea TVA ilegala


Siperol Logan SRL Craiova a obtinut, in perioada decembrie 2003 – aprilie 2004, 18,3 miliarde de lei reprezentind TVA ilegala. Banii au fost virati de DGFP in mai multe transe, in functie de cererile depuse de administratorul si totodata unul dintre asociatii firmei, Roland Sprincenatu. In decembrie 2003, Siperol a primit 934 de milioane de lei in contul unui contract de vinzare-cumparare prin care Siperol a achizitionat 1.200 de tone de griu de consum de la SC Boncici Com, firma care, la rindul ei, obtinuse o rambursare ilegala de TVA. Controlul fiscal a fost efectuat de un singur inspector, Ligia Croitoru, iar aprobarea finala a venit din partea Doinei Dorobantu, sef serviciu. Dupa numai o luna, finantele au virat alte 9,7 miliarde de lei in conturile Siperol, Sprincenatu pretinzind ca a cumparat de la SC Oltenia Network Cable SRL, firma patronata de Samir Sprinceana, fabrica de alcool de la Rosiorii de Vede si terenul aferent, a caror valoare totala se ridica la peste 40 de miliarde de lei. De data aceasta, controlul documentelor justificative a fost efectuat de Georgeta Seftulescu si Eugenia Ghiga, aceasta din urma fiind si cea care si-a dat consimtamintul pentru returnarea banilor. Trei luni mai tirziu, Siperol a primit din partea DGFP alte 7,5 miliarde de lei, reprezentind TVA pentru achizitionarea unei linii automate de productie si fabricatie covrigi, fursecuri, napolitane si nuci umplute. Furnizorul era SC Borado SRL Craiova, firma care, de asemenea, gustase din banul public beneficiind, la rindul ei, de rambursari ilegale de TVA. Cei care au controlat documentele depuse de Sprincenatu au fost inspectorii fiscali Ligia Croitoru si Eugen Dinca, iar aprobarea finala a venit din partea Doinei Dorobantu, sef serviciu. Conform raportului intocmit de Camera de Conturi Dolj, toate utilajele si bunurile trecute in facturile fiscale erau fictive, lucruri pe care inspectorii finantelor doljene nu le-au observat sau au fost indemnati sa nu le descopere, dupa cum rezulta din propriile lor declaratii. Conform raportului Camerei de Conturi, vina pentru prejudicierea bugetului de stat cu peste 18 miliarde de lei apartine Siperol, reprezentantilor acesteia, precum si inspectorilor si sefilor DGFP.


Inspectorul DGFP a inghitit „galusca“ sefilor


O alta societate beneficiara de „fonduri nerambursabile“ din bugetul statului a fost SC Ind Bavaria SRL, patronata de Ion Fotescu, retinut de procurori tocmai din aceasta cauza si eliberat apoi de judecatori, in urma cu citeva luni. In perioada august 2003 – octombrie 2004, Ind Bavaria a primit ilegal TVA in suma de 38,2 miliarde de lei, facturile cu continut fictiv fiind considerate de inspectorii fiscului ca suficiente pentru a-i aproba lui Fotescu rambursarea banilor. Prima transa a venit in august 2003, cind Ind Bavaria a obtinut 9,7 miliarde de lei in contul unei tranzactii prin care cumparase de la Mariantic SRL din Bucuresti o linie de imbuteliere a bauturilor alcoolice si nealcoolice. Controlul veridicitatii documentelor justificative depuse de Fotescu a fost realizat de inspectorul fiscal Nicu Ciurlin, iar aprobarea finala a venit din partea Eugeniei Ghiga, prin mina careia au trecut majoritatea rambursarilor ilegale de TVA. Fotescu a primit alte 14,1 miliarde de lei in iulie 2004, dupa ce controlul efectuat de acelasi Nicu Ciurlin nu a gasit nici o neregula in documentele Ind Bavaria. Returnarea de TVA a fost justificata de un contract de vinzare – cumparare prin care firma lui Fotescu achizitionase o fabrica de producere a alcoolului din cereale de la SC Angello Alexa, in valoare totala de 88,3 miliarde de lei. Ultima transa de 14,3 miliarde de lei a livrat-o DGFP in conturile Ind Bavaria, tot in iulie 2004, Fotescu motivind ca a cumparat o linie de productie de caramida de la SC Geovenus Impex SRL din Craiova, societate care beneficiase, la rindul ei, de rambursari ilegale de TVA. Pe linga aceasta, Fotescu a primit TVA si pentru o serie de utilaje pe care le cumparase de la cealalta firma a sa, SC Construct Bavaria, toate bunurile trecute in facturi fiind de fapt fictive, dupa cum au concluzionat inspectorii Camerei de Conturi Dolj. Luat la intrebari de organele de control in legatura cu usurinta cu care a verificat documentele firmei beneficiare, unul dintre inspectorii DGFP a declarat in scris ca sefa sa, Eugenia Ghiga, l-a trimis singur in control. „Ghiga m-a trimis singur la control, deoarece era perioada concediilor de odihna. Nu am considerat normal, pentru ca se mergea in echipa de doi inspectori“, a precizat Ciurlin inspectorilor Camerei de Conturi. Cu stiinta sau din neglijenta, inspectorii fiscului au dat, astfel, posibilitatea firmelor in cauza sa prejudicieze bugetul statului cu zeci de miliarde de lei, societati care aveau strinse legaturi intre ele si care au fost infiintate, mai mult ca sigur, cu unicul scop de a obtine rambursari de TVA. In numarul viitor al GdS va vom prezenta modul in care si alte societati au beneficat de clementa functionarilor DGFP primind rambursari ilegale de TVA din bugetul statului, precum si reactia unora dintre inspectorii fiscului, obligati acum sa deconspire sfaturile pe care le primeau de la sefii lor directi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS