10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii din cartierul Brestei - invadati de broaste si lipitori

Craiovenii din cartierul Brestei – invadati de broaste si lipitori

Craiovenii care locuiesc in zonele marginase ale orasului au ajuns sa stea cu frica in sin de fiecare data cind ploua. Multi dintre ei sint batrini trecuti de 70 de ani, bolnavi, si traiesc in conditii greu de imaginat. De mai bine de doua saptamini, apa le-a patruns oamenilor in curti si in case, iar mai nou au aparut broaste si lipitori. Au anuntat oficialitatile despre drama pe care o traiesc, dar, vazind ca nu primesc nici un sprijin, au chemat echipele de pompieri sa le scoata apa din case cu pompele.


Dina Dragan are 75 de ani si locuieste impreuna cu sotul, de 76 de ani, si cu baiatul lor care este schizofrenic, in cartierul craiovean Brestei, pe strada Fermierului. De cind au inceput ploile, femeia povesteste ca nu mai pune geana pe geana. „Parca este sfirsitul pamintului, ploua torential in fiecare noapte. Chiar daca reusesc sa scot cu galeata apa din casa, in citeva ore se umple la loc. Apa a patruns pe sub casa, a ridicat podeaua si vin suvoaie… Toata pardoseala din casa este distrusa. Acum este namol pe jos. Mirosul este groaznic, de-abia putem respira. Nu avem bani, nu avem posibilitati sa ne mutam in alta parte, nu avem nici un sprijin pe lume“, a povestit batrina Dina Dragan. Pina si apa a devenit un lux pe aceasta strada, majoritatea fintinilor fiind inundate. Neavind alta solutie de a scoate apa din curte, femeia a spart o parte din gardul de ciment si a chemat pompierii.


Cinci micuti locuiesc in casa invadata de apa


Maria Retezatu locuieste impreuna cu copiii si cu cei cinci nepoti ai ei, cel mai mic in virsta de numai trei ani. Apa i-a intrat in curte si in casa de trei saptamini si de atunci nu s-a mai retras. „Cind s-a pornit ploaia, cei mici stateau in virful patului. In scurt timp, apa a intrat in casa, iar usa de la intrare s-a blocat. Ne-am speriat atunci si am fugit repede sa vedem ce s-a intimplat cu cei mici, care ramasesera in casa, suiti in pat. Pentru ca n-am mai putut folosi usa, a trebuit sa intram pe geam. I-am gasit uzi pina la piele, dirdiiau de spaima si de frig. I-am scos de acolo si am fugit repede la vecini. In zilele care au urmat ne-am chinuit sa scoatem lucrurile afara sa le uscam. A intrat apa in dulapuri, in sifonier si chiar in frigider“, a povestit femeia.


Maria a spus ca apa ajunsese sa depaseasca un metru. Oamenii s-au chinuit sa scoata apa cu galetile din casa, apoi, dupa multe insistente, primaria le-a trimis o pompa care insa nu a putut face mare lucru. „Am fost de mai multe ori in audienta la primarie, dar parca erau toti surzi acolo. Ne promiteau ca o sa vina sa ne ajute si ramineau doar cu promisiunea. Pina la urma, ne-au adus o pompa, dar era prea mica si n-am facut treaba cu ea“. Gradina a fost invadata de alge si alte ierburi de balta, iar in casa au aparut broastele si lipitorile.


Joi dimineata, un echipaj al Pompierilor Militari a fost trimis la fata locului sa ajute la scoaterea apei din locuinta. Pompierii au facut insa fata cu greu, pentru ca locuinta este sub nivelul celorlalte case din zona si din aceasta cauza toata apa se aduna aici. „De la ora 8.00 ne chinuim sa scoatem apa, iar acum este ora 12.00 si nu se vede aproape nimic“, a spus unul dintre pompieri, dind din cap nemultumit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS