14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracii nu pot fi scutiti de la plata impozitelor si taxelor locale

Saracii nu pot fi scutiti de la plata impozitelor si taxelor locale

Zeci de craioveni solicita zilnic din partea Primariei Craiova scutiri de la plata impozitelor si taxelor locale si in majoritatea cazurilor acestia primesc raspuns ca nu este posibil. Oamenii nu renunta, venind in audiente la alesii locali.


„Noi nu le putem acorda scutiri decit daca avem o baza legala. In Codul Fiscal sint stipulate toate categoriile de persoane care pot beneficia de scutiri. Bineinteles ca sint destule petitii prin care ni se solicita acest lucru, insa nu le putem da curs la toate“, a declarat Theodor Voinea, director Directia Taxe si Impozite Craiova.


Conform Legii nr. 571/2003, de la impozitul pe cladiri si teren pot fi scutiti veteranii de razboi, persoanele prevazute in Decretul nr. 118/1990, respectiv cele persecutate din motive politice de dictatura instaurata de la 6 mai 1945, dar si craiovenii deportati sau prizonieri. In aceeasi categorie mai sint inclusi cetatenii care beneficiaza de Legea nr. 42/1990 privind cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989.


Desi o parte dintre cei care trec zilnic pragul primariei stiu ca nu se incadreaza in nici o categorie, acestia insista din cauza situatiei financiare precare. In prezent insa nu se pot acorda scutiri pe baza faptului ca petentul este sarac, desi acesta prezinta acte care dovedesc problemele cu care se confrunta.


„Sint bolnav si eu, si sotia. Desi avem amindoi pensie, cu greu ne permitem sa traim de pe o zi pe alta. Din putinii bani pe care ii luam ne cumparam medicamente. Nu am platit darile catre stat din 2003. Cei de la primarie nu au vrut sa ma ajute nici macar cu o sponsorizare, asa ca nu stiu ce sa mai fac“, a spus Ilie Tranca, pensionar.


Elvira Stancu, directoarea Directiei Relatii cu Publicul din cadrul Primariei Craiova, a mentionat ca acestia pot fi ajutati in situatii speciale, cu cel mult o esalonare in cazul in care au adunat debite foarte mari si au venituri mici. „In acest caz, trebuie sa depuna angajamente ca vor achita la un interval stabilit anumite sume. Un astfel de caz este cel al unei femei careia i-a murit barbatul si are in grija patru copii minori. Intr-o situatie asemanatoare se afla si persoanele care au acumulat debite de zeci de milioane la intretinere si care, din cauza veniturilor insignifiante, nu le pot achita. In acest caz, asociatia de proprietari de care apartine poate stabilii daca acorda sau nu esalonarea“, a incheiat Elvira Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS